Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:00, 08 mar 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Podaj namiary zobaczę co tam ciekawego mają.
Pełne są piękne. Mam chyba takie ze 2.zresztą ja wszystkie lilie kocham

Tak jak ja ...kocham je wszystkie :muszę na wiosne policzyć ...powinnam mieć ponad 30

Ogród Loczka 13:51, 08 mar 2017

Do góry
Wszystkiego naj naj z okazji oczywistej życzy Łukasz
Ogrodowe skarby 13:42, 08 mar 2017

Do góry
Tu przy kulach na obwódce rosły wrzasy . Wyglądają jak by padły wszystkie! Musze pomyśleć o nowej obwódce....hymmmm może Żurawki a może całkiem cos innego?
Ogród Anety 13:37, 08 mar 2017

Do góry
Wszystkim Kobietką Wszystkiego Najlepszego.....cudownych ogrodów, satysfakcji z ich pielęgnacji i jak najmniej szkodników: nornic, opuchlaków, turkuci i innych dziadostw. Dużo słoneczka i radości ogrodowiskowych.

Cis - Taxus 13:36, 08 mar 2017

Do góry
Proszę o pomoc w rozpoznaniu odmiany cisa. Jest niski, (ok 0,6 m)... rośnie raczej na szerokość. Ma bardzo nieregularny kształt. Na co najlepiej go przeznaczyć? Mam jedną sztukę.

z boku:

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:34, 08 mar 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Lilie podziwiam ale jeszcze na nie nie zapadłam

Wielka szkoda ...bo jest naprawdę duży wybor pięknych lilii.Azjatyckie są niewymagające co do uprawy...i bardzo dobrze zimują i jeszcze jedna zaleta wczas kwitną już od połowy czerwca

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:08, 08 mar 2017

Do góry
Witam, po lekturze forum pojawiły się u mnie takie oto pomysły:

wersja 1 - przy ogrodzeniu sąsiada, na równi z linią brzóz posadzę rząd hortensji Limelight ale przy samej altanie (pomiędzy altaną a brzozą) planuję Viburnum lantana (pachnące kwiaty + owoce);
ale nie bardzo mam pomysł co posadzić z przodu;

wersja 2 - środkiem rabaty chciałem posadzić floksy wiechowate, jeżówki, trawy, liliowce? (rabata kolorowa, pachnąca floksami); obwódka (np. z bodziszków, żurawek); ale co posadzić od ogrodzenia - jako tło?

będę wdzięczny za wszelkie sugestie; Dziękuję
Chaos i błędy czyli mój pseudonowoczesny ogród. 13:08, 08 mar 2017

Do góry
Witam. Po setkach godzin spędzonych w internecie na poszukiwaniu inspiracji ogrodniczych także postanowiłam napisać gdyż powoli wpadam w depresję myśląc o tym że wiosna tuz tuż i patrząc za okno na jedno wielkie pole do zagospodarowania. Mam tysiąc inspiracji, brak jakiegokolwiek pojęcia o ogrodnictwie, totalny mentlik w głowie i kilka już źle zasadzonych roślin

Nie wiem czy w ogóle ktokolwiek tutaj zajrzy ale dla ogólnego rozeznania wrzucę mój pomysł na ogród który niegdyś wydawał mi się ok a który trochę mnie przerósł. Niestety nie ma opcji aby zacząć wszystko od początku gdyż trochę drzewek już rośnie i kwestia zmian będzie w domu nie do przeforsowania, do tego póki co skromne fundusze na ogród gdyż priorytetem jest dokończenie domu. Mam jednak nadzieję z waszą pomocą jakkolwiek ruszyć ten temat.

Zaczynając od początku. Na działce mamy glinę na którą nawiezione było,,coś,, co wyglądało jak ładna ziemia a co latem było tak twarde że ciężko było wbić łopatę. Do tej pory mamy wybudowany dom z garażem, prawie skończona kostkę (brakuje podjazdu do garażu i kostki w pasie 1m od furtki i skończony taras). Jakiś czas temu - ok 2-3 lata, posadzone zostały tuje, których nigdy nie chciałam ( marzyłam o żywopłocie z laurowiśni ).
Mieszkając przez chwile w Niemczech byłam fanem tamtejszych liściastych żywopłotów a także prostej architektury.
Niestety kilka posadzonych krzaczków nie przetrwało pierwszej zimy więc odpuściłam i tak tez pojawiły się tujki.
Następnie przyszedł czas na brzozy. Naoglądałam się w internecie pięknych Doorenbosów ( właśnie widzę że na projekcie mylnie wpisałam pendulę) i zakupione zostały 3 sztuki a później dodatkowe 2 - czyli w kwartaliku nr 3 łącznie na chwile obecną rośnie 5 brzózek - jeśli w ogóle jest mowa o jakimkolwiek wzroście gdyż w ubiegłym sezonie nie widziałam aby trochę więcej się zazieleniły czu urosły - raczej stoi 5 kikutów Doorenbosa
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:06, 08 mar 2017

Do góry
Patrycja
myśli mają energię i własne pasmo, pozytywne pomagają

Rosa
aleś Ty miła Ewo, ale 2 razy tyleczyli aparacik przyjazny ha ha

Aurellia
fajnie do nowych wątków się zagląda, jest powiew świeżościzapraszam i do mnie, nie po cichutku

Bogdzia
zostaje patrz, ledwo się przyłożył, a już mu lepiej idzie

annabuko1
krokusy ubiegłoroczne, obecnie tez już kwitną, ale nie uwieczniłam, ciągle coś na przeszkodzie. Tak czy siak, Włochy brzmią atrakcyjnie. Dzięki Aniu za pochwały eMa

Jana
dziękuje serdecznie
Mirkowy ogród (początki) 13:03, 08 mar 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ładnie Ci przezimowało! Moje buksy brzydkie po grzybie zeszłorocznym...nadzieję mam, że się zbiorą.
Ja mam bukszpan z własnej hodowli i nigdy nic im nie było.Fakt jest tylko taki że z tak małych sadzonek długo trzeba czekać na efekt.Ja już mam 30 takich kulek w tym roku przyjmę trzy razy i już będzie na czym oko zawiesić
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:58, 08 mar 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Czyli drzewa zostają.Ja zaczęłabym od podzielenia tej części na sadowniczą - użytkową oraz na ozdobną- bylinową. Może sprawdził by się tutaj żywopłot czy jakaś przesłona z roślin. Rabata, którą pokazałaś, wyrysowałaś to raczej nie pasuje stylem do tego, co tu jest ;( może różanka na to miejsce wpleciona w trawy?? zdjęcie z forum. Popytaj jeszcze po wątkach, może ktoś pomoże..

Jeszcze taka inspiracja:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4773-zielonym-do-gory?page=7

Dziękuję Ewa , tak myślałam że to może nie pasować Rabatka z różami śliczna ale zimą będzie łyso a tego właśnie nie chciałam Zastanawiam sie jak tu można oddzielić jak mam drzewa owocowe porozrzucane po ogrodzie Mniejsze okazy przesadziliśmy co nie które wycieliśmy ( mimo protestu teścia )a to już zostało bo dobrze owocują Jeszcze będę szukać A może ma ktoś podobny ogród i podzieli sie swoim doświadczeniem ?
Anulajda w raju 12:42, 08 mar 2017

Do góry
anulajda napisał(a)

Mam je piąty rok,też jedną ciachnęłam tak jak Luki i zobaczę.
W zeszły roku próbowałam podnieść taki duży kwiat nasiąknięty od deszczu i w sumie się nie dziwię że się uginają pod ciężarem a potem już nie ma opcji żeby podniosły się same, w sezonie jeszcze dodatkowo odcinam te młode gałązki co mają mniejsze kwiaty.
Dwa lata temu te co mam przed choiną kanadyjską też ściachnęłam wysoko, miały mocną podstawę to myślałam że udźwigną ciężar

cięcie

Nie wiem, czy dobrze widzę, że też je prowadzisz na takiej nóżce?

Ukojenie 12:38, 08 mar 2017

Do góry
Zaprezentuje Wam wiosne na rabacie - przyniesiona ze sklepu, bo przeciez moje sadzone jesienia cebulki jeszcze sa niesmiale

ciacynty, szafirki, krokusy, narcyzy, pierwiosnki
róża jeszcze nie odwinięta
a stipa jak widać - sianko
...uDany ogród 12:33, 08 mar 2017

Do góry
Witam serdecznie w ten słoneczny dzień

Moi mężczyźni się postarali, jak miło tak zacząć dzień
Mam nadzieję , że u Was podobnie !

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies