Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Małymi kroczkami do celu... 13:42, 02 maj 2015

Do góry
U nas dzisiaj pada i pada, prace w ogrodzie stoją, więc pojechałam na zakupy miałam dokupić tawułę na skończenie rabatki, a kupiłam

- tawuły spirea golden princess,
- miskant morning light,
- stokrotki,
- niezapominajki,
- floks szydlasty,
- lubczyk,
- pelargonie,
- i inne których już nazw nie pamiętam, będę później prosiła Was o pomoc
Działka wkoło Lubczyka :) 11:05, 02 maj 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Hejka, dopiero wróciłam ze spotkania rodzinnego i tak na szybko piszę
- nie pakuj na tą rabatę tego wszystkiego co tam masz
- komponuj rabatę spójnie z innymi rabatami w pobliżu żeby było jakieś powiązanie
- odległości między tujkami trzeba wyrównać
- pod tą wisienkę co jest po lewej - dałabym ze 2 kulki bukszpanowe, albo 3, a po lewej stronie wisienki chyba rozplenicę (ile ich masz? i jaka odmiana? bo jak przynajmniej połowę ilości co pinky, to bym rozplenice dała przed hortkami posadzone na wysokości prześwitu między horti)
- nie wiem ile masz tych pinky w. ale zrób z nich szpaler i sadz przynajmniej co 1 metr (nie wiem jak szeroka będzie, ale na pewno będzie, jak rośnie szeroko docelowo to przynajmniej co 1,5 m) - dodałabym pomiędzy miskanty, chyba że przed będą rozplenice
- nie sadz tam pęcherznicy ani migdałka
- bergenie najlepiej gdzieś na przodzie - ale też nie wiem ile sztuk masz? czy przynajmniej 3?
- kalina jest piękna, ale też nie na tą rabatę
- z tawuł możesz też robić kulki może posadzić w rzędzie mniej więcej tam gdzie teraz wierzba ale bardziej w stronę troszkę widocznego świerka
- z trzmieliny można zrobić niski żywopłocik na froncie ale nie po całościnp. idziemy od lewej - przy założeniu że pod wisienką będą kulki to zaczynamy żywopłocik w pewnej odległości od kulki, po czym żywopłocik kończy rządek bergenii (a może żurawek?), a potem 3 tawułki wykulkowane...

To takie przemyślenia na szybko.... a już późno a może posadzisz wszystkie niskie na froncie w formie prostokątów czy kwadratów? ....

Widziałam, że masz tam jakieś takie jasne trawki... Nie wiem co to, ale jeśli to to co myślę i rozłazi się rozłogami, to posadź na ulicy walczę od roku z taką trawką, którą kiedyś na swoje nieszczęście przyciągnęłam do ogrodu, drę ją, kopię, a ona wciąż niezmordowanie gdzieś odbija....

No to idę spać
Buziaki

Kochana, dziękuję za wszystkie cenne uwagi i poświęcony czas
- wszystkiego nie chcę tam pakować, pokazywałam tylko co ewentualnie mam do posadzenia,
- dalej rabatek na tej stronie nie mam, tylko naprzeciwko tarasu 3 hortki silver dollar,
- odległości między tymi dwiema tujkami zaraz poprawię,
- rozplenice mam bez nazwy, pinky winky tylko jedną sztukę i szpaler z 3 silverek mam już po tej stronie, to nie chcę jeszcze jednego,
- to migdałka najwyżej zostawię, tam gdzie jest, muszę znaleść nowe miejsce dla wierzby i pęcherznicy i kaliny
- bergeni mam 4 szt
- tylko te tawuły na razie małe, ale jak je posadzę, to ona chyba szybko rośnie?
- a jakie kwadraciki masz na myśli?
- trawa to właśnie ta rozłażąca, dlatego na razie nigdzie jej nie daję i po Twoich słowach chyba nigdzie nie dam
Forsycja 09:12, 02 maj 2015

Do góry
Forsycje zaczęły przekwitać i niedługo będzie najlepszy moment na ich przycinanie. Zastanawiam się jak to robić, żeby w przyszłym roku pięknie zakwitły - można jak tawuły "za głowę" i na jeża? Czy trzeba to robić selektywnie?
Które odmiany polecacie ze względu na pokrój?
Trudny teren - dużo pracy! 09:02, 02 maj 2015

Do góry
Widzę, że idziesz w żółty i pomarańczowy kolor
Mam na zbyciu 3 dorodne tawuły japońskie 'Crispa', hortensję bukietową grandiflora, ale to wszystko idzie w róż.
Malutki pod lasem 22:45, 01 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
i tak krok po kroku i ogród będzie urządzony
sama robię sadzonki: trzmieliny, bukszpana, żurawek, tawuły itp.
teraz wezmę się za bergenię

Oj niestety u mnie te kroki strasznie malutkie
Trzmieliny i bukszpany pierwszy raz próbuję w tym roku ukorzenić, żurawki już kilka razy dzieliłam, mam ich całkiem sporo, a kupiłam tylko po jednej z trzech kolorów
Bergenię dzisiaj u mamy wykopywałam, ona bardzo łatwo się dzieli od korzenia
Małgosiu a może Ty masz jakiś pomysł jak wykończyć tę rabatę przy wierzbie. Najchętniej to bym ją wykopała, ale trochę mi szkoda teraz, bo ładnie rośnie, może na jesień? Czy zostawić?
Malutki pod lasem 22:34, 01 maj 2015

Do góry
i tak krok po kroku i ogród będzie urządzony
sama robię sadzonki: trzmieliny, bukszpana, żurawek, tawuły itp.
teraz wezmę się za bergenię
Ogród Eli 16:46, 01 maj 2015

Do góry
Hogata napisał(a)
a co to za wykopki u ciebie?
Wierzbie pasuje takie cięcie widać. U mojej sąsiadki jest ta wierzba i co roku jej mówię żeby przycięła bardziej i nie chce mnie posłuchać.

wykopki to pod te lampki były były tawuły

a teraz są światełka

a tawuły wylądowały tu...przy pergoli
Ogród Eli 07:51, 01 maj 2015

Do góry
Agata jak na razie słoneczko mamy ale ciut cieplej mogło by być

Aga tak bobo ale w mojej szkółce ich nie ma i dumam co by je innymi zastąpić rh już kwitnie na biało

Nikita trawnik nie taki ładny w rzeczywistości zaraz zakwitną w nim mlecze , których nienawidze, już drugi rok przymierzam się do oprysku ale jakoś nigdy nie zdążę

zaległe fotki
na rabacie przy wjeździe do garażu eksmisje dostały tawuły a zastąpiły je tak takie se lampeczki

wykopki

Bajkowy ogród Weroniki 00:03, 01 maj 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Witaj. Pięknie u Ciebie. Super zadbany ogrów. Zaznaczam wątek. Będę odwiedzał. Pozdrawiam z górnego Śląska.

Dziękuję za komplement, do zadbanego wiele mu brakuje. Porównaj z Ogrodem nie tylko bukszpanowym. Pozdrawiam wiosennie.
Floksy, migdałek, magnolia, białe tawuły, żagwiny, tulipany...widać wiosnę.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:57, 29 kwi 2015

Do góry
marzena napisał(a)
Ola, co do tej tawuły wczesnej, która u mnie padła...jakoś nie żałuję jej, miała już troche lat, chciałam ją odmłodzić i za ostro przycięłam...
no trudno i tak rosła w miejscu, ktore mi obecnie nie odpowiadało...
pozdrawiam

W sumie to chyba mało szlachetny krzew ale uroczy kiedy kwitnie A kiedy powinno się ją przyciąć? Bo moja też już musi być ciachnięta, za bardzo się rozrosła. Kiedyś przycięłąm ją jesienią i na wiosnę miała nieładny pokrój, taka nienaturalna była. Więc może teraz po kwitnieniu ?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:47, 29 kwi 2015

Do góry
Ola, co do tej tawuły wczesnej, która u mnie padła...jakoś nie żałuję jej, miała już troche lat, chciałam ją odmłodzić i za ostro przycięłam...
no trudno i tak rosła w miejscu, ktore mi obecnie nie odpowiadało...
pozdrawiam
Ogród na glinie 14:09, 29 kwi 2015

Do góry
pojechałam dziś oddać donice do szkółki po tujach i wróciłam z tawułami japońskimi i 1 winoroślą Prim
niestety niczego o niej nie wiedziałam, powiedziałam panu czego szukam i dał mi taką
nie mam pojęcia gdzie i z czym posadzę te tawuły
a może u stóp ambrowca?
Małymi kroczkami do celu... 13:44, 29 kwi 2015

Do góry
został mi jeszcze tylko ten kawałeczek, ale muszę czekać jak mąż będzie po wypłacie

Póki co szmata jeszcze nie ściągnięta, kory też nie sypałam. Zdecydowałam się jednak na 3 tawuły przed stożkiem bukszpanowym, a między świerkiem na pniu, a stożkiem, dam coś wyższego, tylko jeszcze mam dylemat, czy wierzbę hakuro jak jest z przodu, czy miłorzęba mariken, jak myślicie?

ps. no i oczywiście migdałek zniknie, tylko jeszcze nie wiem, co z nim zrobię

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 11:55, 29 kwi 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
No właśnie Ewuniu... wracam do Twojej koncepcji...
Ale myślisz, żeby rozsypać te kulki na całej rabacie pod wiśniami, czy tak jak proponuje Wieloszka tylko w jednym pasie? A w pozostałych pasach wiadomo tawułki i trzmielina, tylko czy to się komponować będzie
Ech...
Idę "pooglądać" Little Champion'i 'Mecka

Dziewczyny zaryzykowałybyście zamówienie bukszpanów przez net? Ktoś tak zamawiał? U nas kula taka do 5ocm kosztuje ok 100zł Nie mam porównania czy to dużo, czy mało...

Iza, ale ja nie proponowałam w jednym pasie=rzędzie, tylko rozrzucone, ale w pasie=polu, które było zaplanowane na środku tej rabaty, tak jak to później naszkicowała Ana I w pozostałych pasach=polach dałabym coś bardziej "rozwichrzonego", czyli nie tawuły, bo one najładniej wyglądają cięte w kule. Za dużo kulek by było. A tak a propos tawuł - tawułki, to zupełnie inne rośliny
Kula za 100zł to dużo, ale czasem warto tyle zapłacić, jeśli jest idealna. Tańszym rozwiązaniem jest znalezienie plantacji - jak ta pod Wrocławiem, gdzie za 10-15zł kupujemy ogromne krzaki na obwódki, a niektóre nadają się do formowania w kulki. Nie są idealne przez pierwsze 2 lata, ale cena za jakość Poszukaj więc na tablicy lub all w swojej okolicy, może znajdziesz taniej.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:29, 28 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Rabatka z trawami: wydaje mi się, że trochę za blisko siebie rosną te trawki bliźniaczki najniżej na zdjęciu.. A z tyłu to tam nie ma jakiegoś miskanta..? Miskanty musza mieć duuuużo miejsca, duże odstępy. Ale ja tam nic nie poznaję, trawy jakieś Lepiej generalnie trochę za rzadko posadzić, niż za gęsto.

Rabatka rewolucyjna: jeśli jest tam barwinek i dąbrówka, to jeśli mają zarosnąć ziemię, to niczym nie możesz tam ściółkować - na korze się nie rozmnożą Nie chciałabyś tam więcej tawuł dosadzić, bliżej siatki..? Taka ładna rabata w odcieniach żółci by była, z dominującym akcentem tawuły, poprzetykana gdzieniegdzie dodatkami innymi.

no miskanty tam są, ale ja nie wiem ile czasu im zajmie rozrosnięcie się ?
na srodku są czosnki, wiec potem trawy mogą to zasłonic
te 2 zielone obok siebie to carex palmowy, nie wiem ile mu miejsca trzeba
za 2 lata mogę rozsadzic trochę.. za malo miejsca na 2 lata ?
dlugosc tej rabatki to ok 2m a szer ok 1,30m

a na tej rewolucyjnej to nie ma juz miejsca... z tylu są pnącza, akebia i powojniki, poza tym budleja jak urosnie to zasloni caly tyl
i jeszcze roze tam są...4 krzaki w sumie na calej dlugosci
i piwonie 3 zwykle i 1 drzewiasta
no i 3 drzewka: jabłonka royality, nigra i magnolia susan
do tego jakies lilie wyłażą...

aaa...zapomnialam dodac ze na tyłach wsadzilam szt ML
chce troszke sie osłonic od sąsiadów, wiec cos wyzszego chciałam

roze będą munstedad wood i burgundy iceberg i chippendale
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:19, 28 kwi 2015

Do góry
Rabatka z trawami: wydaje mi się, że trochę za blisko siebie rosną te trawki bliźniaczki najniżej na zdjęciu.. A z tyłu to tam nie ma jakiegoś miskanta..? Miskanty musza mieć duuuużo miejsca, duże odstępy. Ale ja tam nic nie poznaję, trawy jakieś Lepiej generalnie trochę za rzadko posadzić, niż za gęsto.

Rabatka rewolucyjna: jeśli jest tam barwinek i dąbrówka, to jeśli mają zarosnąć ziemię, to niczym nie możesz tam ściółkować - na korze się nie rozmnożą Nie chciałabyś tam więcej tawuł dosadzić, bliżej siatki..? Taka ładna rabata w odcieniach żółci by była, z dominującym akcentem tawuły, poprzetykana gdzieniegdzie dodatkami innymi.
Małymi kroczkami do celu... 07:57, 28 kwi 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Jesli chodzi o tawuły to już bardziej polecam Goldmound - jest jasnozielona przez caly rok. Gold Princess jest trochę ciemniejsza, wpada teraz w pomarańcz, aż płonie. Ogolnie bardzo polecam, bezproblemowa roslinka. W ciągu jednego sezonu z 3 doniczek zrobiłam 7

Violu zapisane
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:53, 27 kwi 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Bajecznie Irenko u Ciebie

Aguś dziękuję
nawet w gazonach szczepki żagwinu są, powoli je obrosną, z tyłu domku letniego
i jedyny suchodrzew w nich, co przeżył, 2 uratowane w ziemi, trzmieliny jako drugie nasadzenie, padły wszystkie, więc teraz żagwin i tawuły, dają radę
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 09:39, 27 kwi 2015

Do góry
jona napisał(a)
Tawuły rosną szybko, róże okrywowe też, więc już w tym roku będzie łanie, a za rok wszystko się pieknie rozrośnie

i tego będę się trzymać że szybko będą rosnąć
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 09:35, 27 kwi 2015

Do góry
Tawuły rosną szybko, róże okrywowe też, więc już w tym roku będzie łanie, a za rok wszystko się pieknie rozrośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies