Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Małymi kroczkami do celu... 16:48, 25 maj 2015

Do góry
Paula, ja tawuły rozmnażałam, wsadzając po prostu do doniczek z ziemią, to co poobcinałam. Takie półzdrewniałe sadzonki, nie za długie. Specjalnie kupiłam dwa krzaczki na rozmnożenie. Ale Hanusia pisała, i ktoś jeszcze też, że gdyby pozwolić im zakwitnąć, to się same ładnie rozsiewają.

Pięknie Ci roślinki rosną, moje rozchodniki sadzone z tydzień po Twoich też dają radę. Przynajmniej taki pożytek z deszczu, że wszystko się nam (mam nadzieję!!) poprzyjmuje

Blaski i cienie nowego życia 10:13, 25 maj 2015

Do góry
O jak miło że ci kalina zakwitła.
Cieszę się.

A teraz to o co prosiłaś.

Przykłady: sosna kosodrzewina "Pumilio",wszelkie tawuły japońskie, berberysy "Admiration", i "Purpurea Nana", "Green Carpet" oraz odmiany żółte, dereń biały,pięciornik krzewiasty, róża pomarszczona, jałowiec sabiński, jałowiec "Wiltonii" a pomiędzy kule tuje "Danica"(taniej niż bukszpan i cis), brzoza karłowata
Przykłady na 4: dereń Kousa, kalina japońska(pagodowa)"St.Keverne", trzmielina oskrzydlona, klon japoński, świerk karłowy,sosna karłowa, choina kanadyjska.

W sprawie róż zerknij tutaj:
http://rosarium.com.pl/kategoria-produktu/roze-rabatowe-wielokwiatowe

i tutaj:
http://rosacwik-sklep.pl/roze-rabatowe
Małymi kroczkami do celu... 08:31, 25 maj 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Hej Paula Jak tam zdrówko, dobrze wszystko??

Co do sadzonek, też wiele razy robiłam i z bukszpanu, i z trzmieliny. Od razu do ziemi, w ciągu jednego sezonu się ukorzeniają się bez problemu. Natomiast w ub roku po raz pierwszy robiłam sadzonki z tawuły goldflame - w doniczkach. I o dziwo ... rośnie, mam chyba z 16 doniczek Pozdrowienia zostawiam

Hej Jolu ze zdrówkiem już wszystko dobrze, ale jak sama wiesz pogoda nie dopisuje...Trawa nie skoszona, chwasty już wystają z rabat, ale co zrobić ooo właśnie byłam ciekawa czy ktoś robił sadzonki z tawuły - mogę prosić instrukcję
Krzakowisko 00:03, 25 maj 2015

Do góry
frezja napisał(a)
witam
jak to nie masz bylin) a berberysy,tawuły i wiele innych.Rabata z lewej -moim zdaniem- powinna mieć jeden ciąg.Jak wpadłaś w wir forum to zmiany same ci się nasuną

Witaj Ewo,
no właśnie to są same krzaki (plus drzewka). Bylin się boję, bo znikają na zimę a krzak to krzak - jakieś badylki zawsze zostają.
Krzakowisko 22:04, 24 maj 2015

Do góry
witam
jak to nie masz bylin) a berberysy,tawuły i wiele innych.Rabata z lewej -moim zdaniem- powinna mieć jeden ciąg.Jak wpadłaś w wir forum to zmiany same ci się nasuną
Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 19:29, 24 maj 2015

Do góry
Znów parę kroków do przodu.

Trawa coraz większa i gęstnieje. Oby.

Z drugiej strony ścieżki będzie szpaler z żurawek.

Zostało jeszcze parę luk na rabacie, m. in. na szczepionego modrzewia, irysy bródkowe, niskie trawki, tawuły Andersa, odętki, przetacznik, miskanta paskowanego, tulipany, krokusy i hiacynty (między żurawkami)oraz jakieś ładne skalniaczki.

A z przodu za rok mam nadzieję będzie drewniany, zadaszony taras

I ogródek. Są już pierwsze rzodkiewki i poziomki. Pyszne!

Ogród dla moich synków 11:41, 24 maj 2015

Do góry
Ogród ma być w stylu dość naturalnym, ma być mało pracochłonny, przyjazny zwierzątkom, owadom i dzieciom. Rośliny będą pogrupowane w wyspy, żeby było łatwiej kosić. W ogrodzie tym będzie kilka tajemniczych ścieżek i zakątków
W 1/3 ogrodu ma byc strefa roślin cieniolubnych, pełniących głównie funkcję zadarniającą. Trawy w tej strefie nie będzie. Za to będzie plac zabaw i kilka fajnych scieżek.
W strefie cienia znajdą się m.in. takie rośliny jak:
hosty...dużo host, w tym piekna, wielka hosta siebolda
paprocie, 3 odmiany
kokornak wielkolistny
mikrobiota syberyjska
fotergilla większa
serduszka okazała
bluszcz pospolity
gajowiec żółty
jasnota plamista
tawuły, różne odmiany
suchodrzew chiński
dąbrówka rozłogowa
trawy ozdobne
rodgersja kasztanowocolistna
dereń kanadyjski
śnieguliczka "hancock"
barwinek
rododendrony
przywarka japońska
ostrokrzew "blue angel"
i inne

Pozdrawiam i zapraszam do wyrażania swoich opini
Małymi kroczkami do celu... 18:24, 23 maj 2015

Do góry
Hej Paula Jak tam zdrówko, dobrze wszystko??

Co do sadzonek, też wiele razy robiłam i z bukszpanu, i z trzmieliny. Od razu do ziemi, w ciągu jednego sezonu się ukorzeniają się bez problemu. Natomiast w ub roku po raz pierwszy robiłam sadzonki z tawuły goldflame - w doniczkach. I o dziwo ... rośnie, mam chyba z 16 doniczek Pozdrowienia zostawiam

Ogród do kwadratu 17:01, 23 maj 2015

Do góry
Aguś... cos u mnie dużo krzeseł ... no nie powiem że miejsca nie mam, ale chyba przesadziłam z ilością

Gosiu - nasze buki to zwykłe, nieodmianowe... nawet nie wiem, czy określenie pospolite nie będzie nad wyraz uprzejme . Ten jegomość rósł pięknie, wypuszczał liście jak reszta. Chyba to grzebanie przy palibinie coś go wkurzyło.
Też miałam pomyłki... zaczęło się od róż- zupełnie były inne, poszło przez tawuły, przez wszystkie tawulce, kilka dereni... i coś by się tam jeszcze znalazło
Moje początki... to w sumie mój początek na O. Zionęło pustką! Ale już drugi rok był o niebo lepszy
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:16, 23 maj 2015

Do góry
Mam kłopot z jedną rabatą (nooo mam kłopoty ze wszystkimi, ale z tą aktualnie największy). Mam na niej same tawuły japońskie złotolistne posadzone, tak z 10 sztuk, a dwóch nierównych rzędach. Chciałam tam dodać śmiałka darniowego, ale jakoś mi on nie chce rosnąć Chciałam dodać kosodrzewiny, ale padła Z czym innym jako dodatkiem można ładnie połączyć taką tawułę..? Miejscówka: standard u mnie, czyli półcień, sucho. Coś o ciemniejszej barwie bym chciała najlepiej... Może macie jakieś pomysły?
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 23:46, 22 maj 2015

Do góry
I na koniec przywiezione z urlopu zakupy, są to pęcherznice po dwie -"nugget", "summer wine", "red baron", berberysy "aurea", "goldalita"-2x, 4 kaliny "nanum", dziewanny, cosmosy(karłowe), turzyca "praire fire", brzoza " royal frost", 2 tawuły "candlelight":

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:15, 22 maj 2015

Do góry
Nie zdążyłabym i tak, jadę na 1 dzień.. ale kiedyś na 100%. A gdybyś jeszcze kupiła 3 kostrzewy i pociągnęła je trochę dalej na prawo od jałowca? Od tej ostatniej u góry dosadzić 3 w dół jeszcze tak w stronę tawuły? Piękna plama Ci wyjdzie. ??
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:29, 21 maj 2015

Do góry
Na rabacie z rh muszę zrobić jesienią małe przemeblowanie. Na pewno trzeba będzie przyciąć H. anabelkę, bo zasłania resztę rh. Muszę przesadzić bukszpany, bo jest tam już bardzo ciasno. Serdyszka też musi znaleźć nową miejscówkę. Azalie japońskie wyją do pierwszego szeregu. Tawuła musi mieć mocne cięcie, bo już ścieżki nie widać. Tawuły japońskie przytnę zaraz, jak się poczuję lepiej, bo jakieś choróbsko mnie dopadło. No i mam nadzieję, że wreszcie urośnie trawnik, bo pokazują się małe źdźbła nowej trawy.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:37, 21 maj 2015

Do góry
te berberyski Aniu się tak mocno nie rozrosną..., docelowo mają mieć 50cm szerokości... tylko jak tam patrzę to tak goło jest...
tawuły i trzmieliny pójdą w górę trochę... więc wizualnie będzie to inaczej wyglądało... może ten żwirek potęguje wrażenie braku "czegoś" nic to mam czas...
generalnie rabata obsadzona... teraz mogę myśleć

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:05, 21 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
Kasiu ja mam na uwadze to, że wszystko się rozrośnie, ale jak na to patrzę to jakby mi czegoś brakowało... może tych traw, może czegoś innego...
no nie wiem...

chyba tak wszyscy mają jak sadzą małe roślinki bynajmniej ja też tak mam trawki napewno dodałyby zwiewności ale nie wiem jakto bedzie wyglądać gdy sie rozrośnie w sumie zawsze później możesz trawki usunąć i dać w inne miejsce gdy stwierdzisz że berberys tak sie rozrósł że nie ma dla nich miejsca tawuły ładnie przcięte też jednak swoje wczoraj ciut podciełam bo takie rozczuchrane sie zrobiły
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:29, 20 maj 2015

Do góry
Masz rację... w ubiegłym roku sadziłam żurawki, tawuły i w tym sezonie widać już diametralną różnicę... zarówno w przyrostach jak i w kolorystyce...
I tawuły faktycznie kochają cięcie... te posadzone jesienią przycięłam dwa tygodnie temu, późno trochę, ale efekt był niemalże natychmiastowy: od razu zrobiły się bujniejsze, liście większe...
co do trawek wśród berberysów przemyślę na spokojni... bo sama nie wiem, czego chcę
Małymi kroczkami do celu... 13:30, 20 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jak ci nie zależy na kwitnięciu tawuły to tnij. Ja tne cały czas to co mi wystaje i nie pasuje do kulki.Czasami mniej kwitnie i tyle

Małgosiu nie zależy mi na jej kwitnieniu, bardziiej żeby utrzymywać właśnie na kształt kulki, więc ją ciachnę jak od lekarza wrócę.
Małymi kroczkami do celu... 12:38, 20 maj 2015

Do góry
Jak ci nie zależy na kwitnięciu tawuły to tnij. Ja tne cały czas to co mi wystaje i nie pasuje do kulki.Czasami mniej kwitnie i tyle
Kosolkowa Pasja 16:03, 19 maj 2015

Do góry
Owocków będzie więcej niż w ubiegłym roku Czerwśnie i wiśnie pierwszy raz. Jest nawet kilka moreli.

Tawuły dopiero zakwitają

Mój ogród pod górkę... 09:51, 19 maj 2015

Do góry
Moja magnolia nadal uparcie kwitnie

I czosnki już coś pokazują

Nova Zembla startuje

I tawuły zaczynają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies