U nas dzisiaj pada i pada, prace w ogrodzie stoją, więc pojechałam na zakupy miałam dokupić tawułę na skończenie rabatki, a kupiłam
- tawuły spirea golden princess,
- miskant morning light,
- stokrotki,
- niezapominajki,
- floks szydlasty,
- lubczyk,
- pelargonie,
- i inne których już nazw nie pamiętam, będę później prosiła Was o pomoc
Kochana, dziękuję za wszystkie cenne uwagi i poświęcony czas
- wszystkiego nie chcę tam pakować, pokazywałam tylko co ewentualnie mam do posadzenia,
- dalej rabatek na tej stronie nie mam, tylko naprzeciwko tarasu 3 hortki silver dollar,
- odległości między tymi dwiema tujkami zaraz poprawię,
- rozplenice mam bez nazwy, pinky winky tylko jedną sztukę i szpaler z 3 silverek mam już po tej stronie, to nie chcę jeszcze jednego,
- to migdałka najwyżej zostawię, tam gdzie jest, muszę znaleść nowe miejsce dla wierzby i pęcherznicy i kaliny
- bergeni mam 4 szt
- tylko te tawuły na razie małe, ale jak je posadzę, to ona chyba szybko rośnie?
- a jakie kwadraciki masz na myśli?
- trawa to właśnie ta rozłażąca, dlatego na razie nigdzie jej nie daję i po Twoich słowach chyba nigdzie nie dam
Forsycje zaczęły przekwitać i niedługo będzie najlepszy moment na ich przycinanie. Zastanawiam się jak to robić, żeby w przyszłym roku pięknie zakwitły - można jak tawuły "za głowę" i na jeża? Czy trzeba to robić selektywnie?
Które odmiany polecacie ze względu na pokrój?
Widzę, że idziesz w żółty i pomarańczowy kolor
Mam na zbyciu 3 dorodne tawuły japońskie 'Crispa', hortensję bukietową grandiflora, ale to wszystko idzie w róż.
Oj niestety u mnie te kroki strasznie malutkie
Trzmieliny i bukszpany pierwszy raz próbuję w tym roku ukorzenić, żurawki już kilka razy dzieliłam, mam ich całkiem sporo, a kupiłam tylko po jednej z trzech kolorów
Bergenię dzisiaj u mamy wykopywałam, ona bardzo łatwo się dzieli od korzenia
Małgosiu a może Ty masz jakiś pomysł jak wykończyć tę rabatę przy wierzbie. Najchętniej to bym ją wykopała, ale trochę mi szkoda teraz, bo ładnie rośnie, może na jesień? Czy zostawić?
Agata jak na razie słoneczko mamy ale ciut cieplej mogło by być
Aga tak bobo ale w mojej szkółce ich nie ma i dumam co by je innymi zastąpić rh już kwitnie na biało
Nikita trawnik nie taki ładny w rzeczywistości zaraz zakwitną w nim mlecze , których nienawidze, już drugi rok przymierzam się do oprysku ale jakoś nigdy nie zdążę
zaległe fotki
na rabacie przy wjeździe do garażu eksmisje dostały tawuły a zastąpiły je tak takie se lampeczki
Dziękuję za komplement, do zadbanego wiele mu brakuje. Porównaj z Ogrodem nie tylko bukszpanowym. Pozdrawiam wiosennie.
Floksy, migdałek, magnolia, białe tawuły, żagwiny, tulipany...widać wiosnę.
W sumie to chyba mało szlachetny krzew ale uroczy kiedy kwitnie A kiedy powinno się ją przyciąć? Bo moja też już musi być ciachnięta, za bardzo się rozrosła. Kiedyś przycięłąm ją jesienią i na wiosnę miała nieładny pokrój, taka nienaturalna była. Więc może teraz po kwitnieniu ?
Ola, co do tej tawuły wczesnej, która u mnie padła...jakoś nie żałuję jej, miała już troche lat, chciałam ją odmłodzić i za ostro przycięłam...
no trudno i tak rosła w miejscu, ktore mi obecnie nie odpowiadało...
pozdrawiam
pojechałam dziś oddać donice do szkółki po tujach i wróciłam z tawułami japońskimi i 1 winoroślą Prim
niestety niczego o niej nie wiedziałam, powiedziałam panu czego szukam i dał mi taką
nie mam pojęcia gdzie i z czym posadzę te tawuły
a może u stóp ambrowca?
został mi jeszcze tylko ten kawałeczek, ale muszę czekać jak mąż będzie po wypłacie
Póki co szmata jeszcze nie ściągnięta, kory też nie sypałam. Zdecydowałam się jednak na 3 tawuły przed stożkiem bukszpanowym, a między świerkiem na pniu, a stożkiem, dam coś wyższego, tylko jeszcze mam dylemat, czy wierzbę hakuro jak jest z przodu, czy miłorzęba mariken, jak myślicie?
ps. no i oczywiście migdałek zniknie, tylko jeszcze nie wiem, co z nim zrobię
Iza, ale ja nie proponowałam w jednym pasie=rzędzie, tylko rozrzucone, ale w pasie=polu, które było zaplanowane na środku tej rabaty, tak jak to później naszkicowała Ana I w pozostałych pasach=polach dałabym coś bardziej "rozwichrzonego", czyli nie tawuły, bo one najładniej wyglądają cięte w kule. Za dużo kulek by było. A tak a propos tawuł - tawułki, to zupełnie inne rośliny
Kula za 100zł to dużo, ale czasem warto tyle zapłacić, jeśli jest idealna. Tańszym rozwiązaniem jest znalezienie plantacji - jak ta pod Wrocławiem, gdzie za 10-15zł kupujemy ogromne krzaki na obwódki, a niektóre nadają się do formowania w kulki. Nie są idealne przez pierwsze 2 lata, ale cena za jakość Poszukaj więc na tablicy lub all w swojej okolicy, może znajdziesz taniej.
no miskanty tam są, ale ja nie wiem ile czasu im zajmie rozrosnięcie się ?
na srodku są czosnki, wiec potem trawy mogą to zasłonic
te 2 zielone obok siebie to carex palmowy, nie wiem ile mu miejsca trzeba
za 2 lata mogę rozsadzic trochę.. za malo miejsca na 2 lata ?
dlugosc tej rabatki to ok 2m a szer ok 1,30m
a na tej rewolucyjnej to nie ma juz miejsca... z tylu są pnącza, akebia i powojniki, poza tym budleja jak urosnie to zasloni caly tyl
i jeszcze roze tam są...4 krzaki w sumie na calej dlugosci
i piwonie 3 zwykle i 1 drzewiasta
no i 3 drzewka: jabłonka royality, nigra i magnolia susan
do tego jakies lilie wyłażą...
aaa...zapomnialam dodac ze na tyłach wsadzilam szt ML
chce troszke sie osłonic od sąsiadów, wiec cos wyzszego chciałam
roze będą munstedad wood i burgundy iceberg i chippendale
Rabatka z trawami: wydaje mi się, że trochę za blisko siebie rosną te trawki bliźniaczki najniżej na zdjęciu.. A z tyłu to tam nie ma jakiegoś miskanta..? Miskanty musza mieć duuuużo miejsca, duże odstępy. Ale ja tam nic nie poznaję, trawy jakieś Lepiej generalnie trochę za rzadko posadzić, niż za gęsto.
Rabatka rewolucyjna: jeśli jest tam barwinek i dąbrówka, to jeśli mają zarosnąć ziemię, to niczym nie możesz tam ściółkować - na korze się nie rozmnożą Nie chciałabyś tam więcej tawuł dosadzić, bliżej siatki..? Taka ładna rabata w odcieniach żółci by była, z dominującym akcentem tawuły, poprzetykana gdzieniegdzie dodatkami innymi.
Aguś dziękuję
nawet w gazonach szczepki żagwinu są, powoli je obrosną, z tyłu domku letniego
i jedyny suchodrzew w nich, co przeżył, 2 uratowane w ziemi, trzmieliny jako drugie nasadzenie, padły wszystkie, więc teraz żagwin i tawuły, dają radę