Tawuły piękny kolor wnoszą do ogrodu.
Ale ja tez nie przepadam, bo są strasznie pracochłonne. Praktycznie co dwa tygodnie powinno się je ciachac, bo przyrosty mają jak gooopie.
Daj fotkę tej rabaty.
Rzeczywiście, jak się teraz zastanowiłam to pewnie 90% naszych roślin to iglaki. Od przodu mamy trochę brzóz (trochę widać na zdjęciach), reszta to pojedyńcze egzemplarze: forsycje, tawuły, irgi. Już się nie moge doczekać pomysłów. Jutro postaram się zrobić szkic działki. Rzeczywiście powierzchnia jest spora, bo mamy 1500 m2, ale na szczęście są chęci i siła do pracy
Tawuły japońskie.
Rozmnażałem w zeszłym i w tym roku.
Rok temu brałem gałązki po cięciu, był to początek sierpnia. Włożone były w wilgotny piasek. Przyjęły się prawie wszystkie.
W tym roku ukorzeniałem w czerwcu poprzez sadzonki zielne. Ukorzeniają się szybciej ale jest mniejszy procent.
a jakie tawuły rozmnażałeś i w jaki sposób?
Ja potrzebuję 25 Golden Princess na przedpłocie i najchętniej to bym sobie je sama wyhodowała, dostęp do sadzonek mam, tylko nie wiem jak to się robi i czy da się skutecznie je rozmnożyć?
Witaj. Masz już zrobiony szkielet ogrodu, teraz można go tylko upiększać. Moim zdaniem ogrodowi brkuje kolorów, przydały by się jakieś byliny np. w cieniste zakątki możesz posadzić hosty, z kwitnących to jeszcze hortensje bukietowe, tawuły japońskie i różne krzewy z żywymi barwami np. pęcherznice, derenie białe, krzewuszki.
Polecam posadzić dużo traw, są naprawdę piękne i właściwie nie wymagające, a ożywią ogród i nadadzą mu lekkości.
Rozchodniki i rozplenica oraz tawuły i rozplenica - piękne inspiracje ma Zeta w Roztoczańskie klimaty. Podpatrzyłam i też zapragnęłam mieć choć namiastkę takiego cudeńka, będę tworzyła takie miejsce w moim ogrodzie
Zobacz przesyłam Ci link https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=714 zdjęcia na dole
Prawda, że pięknie
Frezjo, na zdjęciu widać kwiatki tawuły nippońskiej Snowmound. W istocie przypominają kwiaty krwawnika
Na rabacie różanej mam wiśnie Umbraculifera
Jeśli chodzi o róże, to faktycznie, one kochają słońce. Są też nieliczne odmiany tolerujące półcień, ale tak z głowy niestety nie wiem jakie
Najlepiej sprawdź tutaj i ew zadzwoń. http://rosarium.com.pl/sklep
Na pewno doradzą. U mnie róż na pewno będzie więcej i Ciebie też gorąco namawiam
I tu Cię zaskoczę.. fociłam jak głupia i przed ogrodowiskiem
Tylko część zdjęć wykasowałam przez przypadek.. ale fotografowałam wszytko..
Pierwsza rabata .. ale dumna byłam z siebie
Pierwsze drzewka..
Pierwsza rabata skomponowana.. pomijam, że nic z niej się nie zostało.. tawuły przesadzone zostały, ale dalej tu są .. reszta rozparcelowana po ogrodzie...bo cycki urosły.... itd itp 4 lata przed ogrodowiskiem
. Ale ogrodowisko mi powiedziało, że jestem normalna, że fotografuje I to nawet ma wymiar praktyczny
Dziękuję Pani za tą informację, musze męzowi przekazać
A czy wg Pani plan wysiewu trawnika jest dobry?
A- brzoza
B- świerk
C- świerk mały (w doniczce ciągle bo nie wiem gdzie go posadzić)
Ko- kompost (w planach zabudowany)
Ś-kosz na śmieci
W- wierzby
Bo- borówki
Ka- kamienie (tez takie większe głazy)
xxx- poziomki
Z- kiwi
H- hakuro na pniu
Ha- hakuro krzew
R- róże
L- lawenda
T- tawuły