Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 14:09, 02 cze 2015

alinak napisał(a)
Renia i znowu prace do przodu . ja zrobisz piwniczkę to później już poleci ,bo w każdym kąciku już coś powstaje .nawet się nie oglądniesz jak do końca działki dolecisz i zacznie miejsca brakować na pomysły .
trzymaj za mnie kciuki w środę .

Trzymam kciuki i czekam na fotorelacje.
Niby coś się dzieje, ale tam z tyłu to mam straszny misz-masz i brakuje koncepcji Czasem nawet doła łapie, bo mnie to przerasta.
07_Rene 14:27, 02 cze 2015

Moje zapytanie z wątku o graby. Może ktoś z odwiedzających będzie wiedział...

Posiadam kilkanaście metrów żywopłotu grabowego. Graby sadzone jesienią, dobrze się przyjęły. Dwa tygodnie temu, wyściółkowałam żywopłot skoszoną trawą. Wczoraj zauważyłam, że kilka grabów dziwnie wygląda (dotyczy to pojedynczych sztuk, obok siebie, w kilku miejscach), tzn. następuje brązowenie końcówek liści, które następnie usychają i opadają. Podejrzewam, że graby zostały podgryzione przez nornice, które zwabiło ciepło wytworzone przez ulegającą rozkładowi trawę. Chciałabym jednak wykluczyć chorobę grzybową. Pozostałe graby są w świetnej kondycji.

Wygląda to tak.
Ensata 14:57, 02 cze 2015

Zapytaj Marzeny, ale wyglada niestety na grzyba
sylwia_slomc... 21:43, 02 cze 2015

A sprawdź ziemię czy jest koło nich podniesiona, u mnie na rabacie z liliowcami wyścielonej skoszoną trawą ryją nornice i podnoszą, jak podkopią korzeń to roślina z braku wilgoci więdnie to może grab usycha? Albo weź wykop jeden i zobacz w jakim stanie są korzenie, najwyżej wsadzisz z powrotem, a zyskasz pewność czy to nornice czy grzyb, obejrzyj też liście dokładnie z obu stron.
Nie widziałam nigdy w lesie, żeby graby chorowały na grzyba. Mam jednego już trzy lata i pięknie rośnie bezproblemowo.
babka 00:08, 03 cze 2015

Nie pomogę, nie znam się
Kawa 13:01, 03 cze 2015

hej
Klonik śliczny wygląda że taki delikatny a przeciez to wytrzymałe drzewka są

czosnki rzeczywiście cudne będę się rozglądać w B. bo mam dla nich miejsce

ślimaka jakoś mi nie szkoda
Pszczelarnia 14:04, 03 cze 2015

alinak napisał(a)
Renia i znowu prace do przodu . ja zrobisz piwniczkę to później już poleci ,bo w każdym kąciku już coś powstaje .nawet się nie oglądniesz jak do końca działki dolecisz i zacznie miejsca brakować na pomysły .
trzymaj za mnie kciuki w środę .

A ja tez mogę trzymać kciuki za Alinaka?

Renee, tak właśnie to jest, po kawału do przodu. Byleby tylko czasu na beznadziejne przesadzanie nie marnować - ja raz posadziłam jedną wielką rabatę (berberysy, tawuły i coś tam jeszcze w masie) - za 2 lata wszystko wykopałam i oddałam) - bo nie uzmysłowiłam sobie czego chcę.
Pszczelarnia 14:07, 03 cze 2015

W sprawie grabów nie umiem pomóc.
monteverde 20:34, 03 cze 2015

Reniu może tu coś znajdziesz o chorobie grabów https://www.ogrodowisko.pl/watek/862-choroby-i-szkodniki-grabow?page=3
07_Rene 22:25, 04 cze 2015

O rany, jaki tu ruch Miło, bo nie spodziewałam się tylu gości. Od neta byłam odcięta, ale już usterka usunięta.

Ensato, Sywio, Olu, Aniu, Pszczółko

Graby mocno trzymają się w ziemi. Nornice na bank tam urzędują, bo widziałam korytarze. Czy podgryzione? Do końca nie wiem. Moim zdaniem wyściółkowałam je zbyt dużą ilością świeżej trawy. Proces kompostowania, wysoka temperatura, musiała spalić korzenie. Może te co zeschły akurat jakies słabsze były. Rozgarniając trawę w koło pni, mocno się dymiło, a te co uschły miały zbrązowałą podstawę pnia, do wysokości ściółki, stąd mój wniosek, że je jednak temperatura kompostowania przypaliła.
Dodatkowo wyczytałam w którymś gardeners world, że przy śkółkowaniu trawą powinno się nie przykładać jej bezpośrednio do pni roślin.
Pozostałe graby na razie w porządku