Magdalenko, mam 13 skrzyń.
Do zeszłego sezonu miałam 11 skrzyń o wymiarach: 90x180x30cm.
We wrześniu pan Muszelek dorobił jeszcze dwie skrzynie o większych wymiarach (w tej chwili nie pamiętam dokładnie - jestem poza domem i piszę z telefonu), myślę, że ok. 300-350 cm dług., odpowiednio szersze i wyższe.
Ustawiliśmy je w części gospodarczej ogrodu, na granicy z płotem sąsiada. Jedna skrzynia stoi w pobliżu domku ogrodnika, druga w pobliżu kompostownika. Przy skrzyniach, od strony płotu stoją wysokie pergole. Na tych pergolach kiedyś rosły clematisy (różne odmiany w kolorze fioletowym - w części gospodarczej kwitną różne kwiaty w barwie białej i fioletowej). Jesienią wykopaliśmy clematisy i oddaliśmy je w dobre ręce.
Plan jest taki, że do jednej skrzyni posadzimy bazylię plus pomidory cherry (wysokie krzewy), ktòre będą miały oparcie na pergolach.
Natomiast w drugiej skrzyni posiejemy ogórki plus koper. Ogórki ròwnież będą mogły oprzeć się o pergolę i piąć się do góry.
Teoretycznie plan powinien się udać
W pozostałych 11 skrzynkach planuję posiać i posadzić: marchew, cebulę, pietruszkę, por, seler, paprykę, buraki, truskawki pnące, salatę i rzodkiewkę (całosezonowe), fasolę karłową oraz cukinię.