Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:56, 12 lut 2017

Do góry
vita napisał(a)
Montana 'Rubens' i 'Warszawska Nike', jedna z pierwszych w ogrodzie.

Całkiem spora kolekcja tych udanych
A u mnie Warszawska Nike kupiona w zeszłym roku miała uwiąd, Nie wiem co będzie w tym, jeśli wyjdzie to będę ja ratować
Pięknie wygląda spływający Huldine,czy on jest śnieżnobiały ?
Typografia ogrodu 10:48, 12 lut 2017

Do góry
Jakoś mało fotogeniczne bo okna na zdjęciach się odbijają

Mija się je idąc po schodach
Typografia ogrodu 10:31, 12 lut 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

strony??
a może jakąś stronke z szablonami jak ustawic ramki na takiej ścianie zdjęć? bo te szablony z ikei trochę małe
chyba ta promocja mnie zmobilizuje aby wkońcu zrobić tą galerie

Stromby. Szablony są nawet w Ikei za 10 zł ale możliwości jest dużo.trzeba tylko wyznaczyć os. Ja też mam do zrobienia jeszcze galeria na drugiej stronie ściany z plakatami.na jej plecach.prawie 6mb do zagospodarowania i nawet od dwóch lat plan na biurku leży

A tu trochę inspiracji
http://pin.it/SiEn8YG
Lawenda - Lavandula 10:30, 12 lut 2017

Do góry
Jakby ktoś chciał wysiewać lawendę, to poniżej parę przemyśleń

My lawendę sialiśmy późnym latem (zimą w ogrzewanej szklarni), ale można też w lutym i później. Ziemię warto zastosować specjalnie przeznaczoną do siewek - odgrzybiona, bez bakterii - czasem z zawartością perlitu

Można ją kupić w marketach budowlanych - są tez innych producentów. Ważne żeby była do siewek. Nie Torf!
Do ziemi można dodać perlitu dla lepszego dotlenienia ziemi w dolnych warstwach. Niektóre ziemie już go zawierają.
Skrzynki można dostać za darmo np. Kauflandu - są po owocach
Odciskamy rzędy co 4-5 cm - można wyłamać rączkę ze skrzynki i nimi odcisnąć w ziemi "rynienki" na nasiona. Przed tym procesem ziemię mocno podlewamy.
Po wysianiu przykrywamy nasiona wilgotnymi drobnymi kamyczkami - np. ze strumyka, chodnika itp

Staramy się utrzymać wilgotną ziemię, temperatura standardowa około 20-25 stopni. Więcej też można, tylko żeby jej nie przesuszyć.

Warto też rozmnażać lawendę wegetatywnie
Ogród w remoncie 10:18, 12 lut 2017

Do góry

Może to ciurkadełko bardziej w tej rabacie Asiu?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:29, 12 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ja robiłam w tym roku przed siewem rozsady takie tabliczki ze sztućców plastikowych.

A takie kolorowe, pisze sie po nich kredą, to kupowałam w tamtym roku w Pepco.

Ale wiem Ty chciałaś takie metalowe ozdobne wbijane w ziemię, zgadza sie?

Dzięki . Ja myślałam o takich tabliczkach na zewnątrz. Będę się rozglądać może na coś się natknę
Moja bajka 09:26, 12 lut 2017

Do góry

to zdjęcie kiepskie,bo robione przez okno, które aż woła o mycie . Ale chciałam pokazać jak ślicznie wyglądają czerwone pędy derenia.
Ogród w remoncie 09:23, 12 lut 2017

Do góry
Asiu, po wieczornych przemyśleniach podrzucam pierwszą z wielu (niewątpliwie) wersji do przemyślenia

Podoba mi się środek, nie podoba mi się jeszcze część przy ławeczce.

Na planie 1 kratka= 1 metr czy 0,5 metra? Bo sądząc po zdjęciach, takie rabaty powinny być do ogarnięcia, ale pewności nie mam.

Derenia trzeba od dołu mocno podkrzesać i zrobić z niego wielopniowe.
Brzozę też ładnie wyrównać od dołu i pod nimi zrobić niskie nasadzenia.
Ta rabata i podokienna byłyby dobre na róże i inne światłolubne.

Żółte kółeczko to grujecznik.
Moja bajka 09:22, 12 lut 2017

Do góry
a ten po raz pierwszy będzie miała aż tyle kwiatów

pokręcona leszczyna

śniegu coraz mniej, ale wciąż jeszcze sporo

ładnie podświetlona mahonia
Moja bajka 09:19, 12 lut 2017

Do góry
Oczar wkrótce pokaże co potrafi . To będzie jego pierwsze kwitnienie u mnie. Mam go od marca ubr.

ten miniaturowy rh śliczny kolorek ma zimą

ten mniej przebarwiony, ale też ładnie zapączkowany
Ogród z widokiem na jezioro 09:18, 12 lut 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Namiocik skończony - jestem zachwycona, dziś zamawiam włóczkę na kamizelkę dla siebie, a potem będą swetry dla wnusiów

ale Ci zazdraszczam takich umiejętności
Moja bajka 09:14, 12 lut 2017

Do góry
Wyszłam rano nakarmić ptaszki, a przy okazji...
Fikus benjamina 09:14, 12 lut 2017

Do góry
GPatryk napisał(a)
Dwa rodzaje Ficus-a benjamina w na jednym ?

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie. Otóż mój ficus z nie wiadomych przyczyn ma różne liście na dolnej części i na górej na dolnej liście z jasnymi przebarwieniami na górze natomiast liście ciemne i większe. Moje pytanie to dlaczego tak się stało , wygląda to bardzo ciekawie. Kilka lat temu kiedy posadziłem tego ficusa próbowałem taki efekt uzyskać łącząc gałązki innego ficusa z tą odmianą (z białymi wybarwieniami) ,na zasadzie takiej jak szczepi sie drzewa, jednak nie przynosiło to żadnych efektów wszystkie uschły z tego co widziałem, mimo kilku prób nie zauważyłem żeby coś się przyjęło wiec odpuściłem. Niedługo później wyjechałem na pół roku z kraju (ktoś inny podlewał ficusa) po powrocie zobaczyłem że ficus ma inne liście u góry. Więc pytanie czy jest to efekt moich "eksperymentów" czy jest to naturalne u ficusów że nie wiem wracają do swojej innej formy ?

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:04, 12 lut 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ściągnięte informacje od OlgiKol

Shalotka ma ok 150cm - kocimiętkę i krwawnika posadziłabym z przodu i boków (jako piętro).
Kocimiętka to "Six Hills Giant (ok 60 - 90cm), krwawnik "Paprika" (ok 30 - 60cm)
Zobaczymy w przyszłym roku

Żeby zrobić taką kompozycję będę musiała dwie róże przesadzić a dwie wyrzucić.
Zostawię sobie Lady of Shalott i Charlottę - są wspaniałe.

Golden Celebration i Pat Astin do wywalenia - irytują mnie ich zwisające i nietrwałe kwiaty

Ta róża i kompozycja też zwróciły moją uwagę.
Ale Golden Celebtarion chcesz wywalić, to jedna z moich ulubionych Z Pat Austin zgadzam się z Tobą, jest nietrwała ale daję jej jeszcze szansę, ale może nie warto tylko od razu ją Lady of Shalott zastąpić ?
Cztery łapki - zwierzęta domowe 08:46, 12 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Edytko uratowałaś życie tym stworzonkom.Cześć i chwała ci za to.Ja mam 6 kotów i 1 pieska.Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.Na pewno kotki znajdą nowe domy.Są słodkie.Gosia

Gosiu, muszę sprostować. Znalazłam ogłoszenie na fb. Udostępniłam na naszym portalu, bo czytałam wcześniej, że Pani Danusi zależy na tricolorce i taką chciałaby mieć.

Ja też mam czwóreczkę kotów Oto one:

Wszystkiego po trochu 07:11, 12 lut 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Siedzę a raczej spaceruję po Twoim ogrodzie całe popołudnie. Oglądam róże z 2015r od str.40 i te z 2016. Nie mogę wyjść z zachwytu. Miałam już nic nie dokupywać, ale jak tu się powstrzymać. Taras obsadzony różami masz obłędny. Już kombinuję co wyrzucić i gdzie zmieścić jeszcze kilka róż.
Tą chyba kupię i połączę z clematisem Błękitny Anioł.

Dorotko, ja mam tak jak Ty. Co roku obiecuję sobie że już żadnej róży nie kupię, i jakoś mi te postanowienia nie wychodzą Też kombinuję co wyrzucić aby zmieścić kolejną różę. Na razie nic nie zamówiłam
Błekitny Anioł jest piękny, też go mam
Ja jednak boję się prowadzić róże z tam mocno rosnącymi powojnikami, boję się że mi je zagłuszą ? Ale może się mylę? Myślę nad tym Twoim pomysłem,bo mi zabiłaś nim ćwieka
U Ciebie Charles Austin pięknie rośnie, mój wypuścił kilka długich batów, na wiosnę będę próbować je kulkować jeśli nie przemarzną
...uDany ogród 06:38, 12 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
kaline tez musze kupic, moze w nowopowstajacym zagajniku by pasowala hmmm
narazie mam tylko jedna taka dzika, ktora sama sie zasiala, rosnie nad strumykiem

Kalin kilka zgromadziłam i ciągle chcę więcej są piękne i bezproblemowe
Wyjątkowo wpasowują się w wizję mojego romantycznego ogrodu.
Wiosną kaliny , latem hortensje. To duet doskonały

Ogród Mirelli 02:53, 12 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Oj widzę że coś nie moge spać jak ty
Obudził mnie dzieć i się kręcę po ogrodowisku i Twoim ogrodzie.
Jeżówki masz śliczne i całkowicie na czasie u mnie bo właśnie planuje jeżówkowe rabaty.

Co to to bordowe za jezowkami? Jest intrygujące i nie znam tej rośliny
Szafirki (Muscari macrocarpum) 02:53, 12 lut 2017

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 01:21, 12 lut 2017

Do góry
JoannA napisał(a)

Dziekuję Dorotko
Leonardo... kupiłam dorodną w doniczce za niemała kaskę, ale się opłacało.
Rozrosła się ładnie.
Napisz proszę gdzie zamawiałaś tę różę, oraz te które zamawiałaś jesienią i na tą wiosnę. Porównuję ceny w różnych szkółkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies