Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pan Maluśkiewicz 09:23, 06 kwi 2016

Do góry
Zaplanowałam, dalej nie wiem co tam dać wyższego.

Może nie zrobiłam tyle co Danusia, ale :
- przesadziłam maliny
- posadziłam kupione cisy
- ściągnęliśmy z M połowę osłon ze słupów tarasu
i noc ciemna mnie zastała.

Za ekranem cisowym będzie przesadzona Berberys Maria i Miskant ML, (który nie pasuje mi teraz za ostatnim Smaragdm),dalej Bez Black Tower.

No i teraz co?
-Buk Dawyck Gold
-czy coś na pniu szczepione wyżej??

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:42, 05 kwi 2016

Do góry
molinie

haconechloa - All Gold, MEdiopicta

miskant jeden jednym źdźbełkiem sie obudził i tawułka

Ogród z pergolą 18:31, 05 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/421579215091638337/
ta inspirka nie oddaje w 100% tego o czym myslę ale moze by wrócic do pomysłu Polinki o podzieleniu rabat na kwadraty. mi się to podoba
tylko czy można tak ze skarpeta pod grujecznikami jest 2x2 jak na froncie pod grabami a inne prostopadłościany w rabacie są np. 1x1?
tutaj pomysł na wszystkie prostopadłościany takie same. R-rozchodnik, J-jeżówka

i w całym ogrodzie robiłabym powtórzenia tych kostek a inne kwadraty różne z bylinami, trawami i drzewami
co sądzicie?

gracek za hortkami albo hortki za grackiem jestem na nie sa podobnej wysokosci nie mowiac juz o tym ze gracek jak to miskant lubi slonce

i w sumie drzewka dalabym w ostatniej lini miedzy hortkami, one i tak pojdą ponad hortki
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:03, 05 kwi 2016

Do góry
nie wytrzymałam dłużej z chochołami i ścięłam rozplenicę VERTIGO i RUBRUM
tu Rubrum, jakby żyła, okaże się

RED BARON

MISKANT MORNING LIGHT
roczna kępa rusza
3 letnia jest ogromna

Rozplenica MOUDRY rusza
Ogrodowy song 14:35, 04 kwi 2016

Do góry
a co ile wsadzałaś sliwy ???

mam ML ale też od zeszłego roku, ale z tego co wiem rosnie sporawy
twój ma już 20 cm, mój jeszcze nic nie wypuscił

http://ogrodeus.pl/miskant-chinski-morning-light
Kwitnące skarpy 21:43, 03 kwi 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Nie fargesia jest bambusem kępowym podobnie rośnie ja miskant

A widzisz Dzięki za info
Kwitnące skarpy 21:36, 03 kwi 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Zakupy super, spotkania zazdraszczam
Pawełku a czy ten bambus nie rozłazi się? Ja chyba zlikwidowałam go w zeszłym roku u siebie

Nie fargesia jest bambusem kępowym podobnie rośnie ja miskant
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:02, 03 kwi 2016

Do góry
Wczoraj był owocny dzień w pracach w ogrodzie, chyba jak u wszystkich. Z odsieczą przyjechali Teściowie i wspólnymi siłami ogarnęliśmy większość palących prac:

-zaostrzone łapaty, siekiery i inny sprzęt
- poprzycinane niektóre drzewa
- wycięta młoda lipa ułamana wpół podczas ubiegłorocznej burzy oraz stary czarny bez, który wypijał wodę moim cisom
- wygrabione wszystkie patyki z trawnika (to było najgorsze, bo mnóstwo syfu i teren spory)
- ścięty miskant olbrzymi i odzyskane patyki bambusowe
- opryskane Printitem tuje, rodki i wszystkie iglaki
- posadzone nowe drzewka owocowe (4szt.)
- przesadzone brzozy ze starego półokręgu
- wyplewione maliny
- powycinane większość bylin
- no i najważniejsze, skończona szklarenka zrobiona już jakiś czas temu z okien. Jutro muszę ją wyczyścić i przestawić.

Życzę wszystkim udanej niedzieli

Ogrodowy song 22:38, 02 kwi 2016

Do góry
bozga napisał(a)
Trochę się zmartwiłam, że ten Miskant Variegatus tak się rozrasta, chyba muszę mu zmienić miejsce dopóki młody

To Bożenko zmień miejsce jak musisz..bo potem to w 10 chłopa nie wykopiesz ) ale martwić się nie będziesz
Ogrodowy song 22:01, 02 kwi 2016

Do góry
Trochę się zmartwiłam, że ten Miskant Variegatus tak się rozrasta, chyba muszę mu zmienić miejsce dopóki młody
Hortensjada 21:28, 02 kwi 2016

Do góry
Przy okazji pokaże klasyczny przykład uzyskania sadzonki przez odkład

A tutaj mój miskant Zebrinus wykopany spod okna kuchennego, podzielony na 4 kępy, 2 zdążyłam zakopać, dwie przykopałam bo się zrobiło ciemno a musiałam jeszcze posprzątać bałagan po przesadzaniu. Miejsce Grandiflory zajął Phantom

A teraz ledwo żywa idę spać
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 00:07, 02 kwi 2016

Do góry
Kierując się sugestiami wymyśliłam coś, co niestety wydaje mi się za szerokie na ten kawałek przedogródka. On ma szerokość 5 m, a mi rabata wyszła w najszerszym miejscu na 3 m.

Zastanawiam się, czy to rzeczywiście tyle miejsca zajmie, czy ja złą skalę przyjęłam. W takim układzie rabata po drugiej stronie musiałaby być chyba szeroka na metr, aby został już tylko metr trawnika.

Tak to miejsce wygląda:

Dodatkowe zdjęcie tego łysego miejsca za cyprysami:

I zdjęcie drugiej strony ze zdechlakiem jaśminem:

A wymyśliłam coś takiego:

Spis roślin:
1. Żywopłot z cyprysików, żywotników i innych składaków, które nie wymarzły (jest)
2. Drzewko szczepione na pniu, np. miłorząb dwuklapowy, szczepiona trzmielina, cis szczepiony na pniu, albo tuja Golden Globe
3. 2 kule z bukszpanu, z cisa, albo np. jedna kula bukszpanu i jedna trzmielina formowana w kule
4. trawa Hakonechloa macra "Aureola"
5. żurawka citronella
6. Miskant Variegatus
7. Inna trawa - nie mam pomysłu
8. Hortensje bukietowe Limelight
9. trzmielina Emerald'n Gold
10. lawenda drobnolistna
11. bordowe drzewko, np. buk purpurowy, lub buk czerwonolistny, lub buk rohan obelisk szczepiony
12. berberys bordowy, ten co rośnie kolumnowo

Bardzo was proszę o opinie, czy np. nie przesadziłam z ilością roślin, czy to rzeczywiście by tyle miejsca zajęło - 3 m szeroości (?) (zupełnie nie mam doświadczenia w tym zakresie). Dotychczas był to żywopłot i jednoroczne byliny przed nim .
Ogrodowy song 23:28, 01 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Naprawdę fajnie to wygląda...variegatusy powiadasz...jakaś odmiana ??

To zwykły miskant variegatus. Przyznaję szczerze, ze też to połączenie gdzieś widziałam i po prostu skopiowałam do siebie. Fajnie się te kolory od siebie odbijają. Posadź tylko tego miskanta w jakimś wiaderku, donicy bez dna w razie czego bo one bardzo na szerokość idą a tak wyeliminujesz problem
Ogród z pergolą 14:32, 01 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
moim zdaniem mozesz miec to wszystko co wymienilas
ale do hortek pasuja nigry...2 nigry a przed nimi 3 hortki potem miskant jak na drugiej inspiracji a przed nim laweczka i dalej znawu 2 nigry i 3 hortki

jako tło dla hortek pasują bardziej kuliste drzewka z pniem

pomysle jeszcze o tych nigrach, jak nic kolumnowego mnie nie urzeknie
jabłonki ozdobne..musze poszukać, nie znałam oczywiście
Ogród z pergolą 14:10, 01 kwi 2016

Do góry
moim zdaniem mozesz miec to wszystko co wymienilas
ale do hortek pasuja nigry...2 nigry a przed nimi 3 hortki potem miskant jak na drugiej inspiracji a przed nim laweczka i dalej znawu 2 nigry i 3 hortki

jako tło dla hortek pasują bardziej kuliste drzewka z pniem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:56, 01 kwi 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Proszę

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm

Gosiu, a ty jarzmianke u siebie siejesz, czy masz ja z klaczy ??? i czy wysiane zakwitna juz w pierwszym roku???
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:58, 31 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)

powiedz, jaki on jest w szerokości i wysokości?

Proszę

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
Ogród pewnej ogrodniczki 23:20, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.

O Iwonka Ty to masz talent do tych rysunków! Liście derenia są mocno wyraziste biało zielone i te miskanty też biało zielone, ja bym bardziej widziała jednolicie zielone gracillimusy. Tylko czy to się wszystko tam zmieści? Ja to mam zawsze problem z wyobrażeniem sobie jak coś będzie wyglądało z dorosłymi roślinami. Za mało mam jeszcze doświadczenia.
Ogród pewnej ogrodniczki 22:47, 30 mar 2016

Do góry
Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies