Jesli chodzi o tawuły to już bardziej polecam Goldmound - jest jasnozielona przez caly rok. Gold Princess jest trochę ciemniejsza, wpada teraz w pomarańcz, aż płonie. Ogolnie bardzo polecam, bezproblemowa roslinka. W ciągu jednego sezonu z 3 doniczek zrobiłam 7
Chyba u Ciebie cieplej bo u mnie tawuły jeszcze nie kwitną. Ale patrząc na tempo wzrostu ostatnio wszystkiego, może się okazać, że rano wstanę i będą kwitły
No ja w kwestii doradzania jestem kiepska i za młoda stazem ogrodniczym i pewnie o wielu rzeczach mam błedne wyobrazenie.Ewa i Sebek sie znaja na rzeczy.Ale chciałas to wypowiem swoje zdanie.Zostawiłabym 3 pasy no bo 3 drzewa tylko są, berberysów na centralny front bym nie dawała, trzmieliny i tawuły bym zostawiła, no a to 3 tak sobie pomyslałam czy nie wygladałaby fajnie plama zurawek bordowych?
Bardzo dziękuję za powitanie Trzymanie kciuków bardzo się przyda.
Rzeczywiście sporo przed nami. Przeglądam sobie niektóre wątki i nie trafiłam chyba jeszcze na taką działkę, na której nie ma nawet początku ogrodu. Tylko u mnie sama ziemia I dereń
Sylwia udało mi się uchronić dereń przed zasypaniem - chociaż wcale nie było to proste, bo jak widać zaraz obok składowana była ziemia z wykopów. Teraz teren jest nieco podniesiony dookoła, a przy krzaczku zrobiła się "miska" - nie bardzo wiem co z tym zrobić. Na razie tak po prostu zostanie.
Roślinki kupiłam - czekam na dostawę. Pewnie dojdą dopiero po długim weekendzie.
Na razie walczymy z rozgarniętą ziemią - trzeba ją rozgarnąć i wybrać korzenie perzu, którego jest tu pełno. Syzyfowa praca
Przygotowałam też kawałek ziemi pod tawuły van houtte'a - widziałam kiedyś taki żywopłot i bardzo mi się podobał
Ja też bym chciała zapytać co to takiego te białe kuleczki ..szukam towarzystwa do tawuły szarej griefschaim, które mi właśnie teraz kwitnie na biało..no i jakie jest toto wysokie
Buziole
Ja sobie odmawiam, ale jak zobaczę to zapominam, że nie ma miejsca na sadzenie, a nie wszystko nadaje się do lasu.
Widziałam, że i Ty dosadzasz, choć ogród wypełniony po brzegi. Wiosnę u Ciebie podziwiałam.
U mnie też cześć tulipanów kwitnie, migdałek i magnolia nie zawiodły.
Basiu, coś mi ładnie rośnie od Ciebie. Albo kulnik albo skalnica cieniolubna, jedno gorzej. Poczekam i pokażę.
Mam 2 magnolie a jeszcze się rozglądam za Genią, bo piękna. Droga też, ale dlaczego tak długo trzeba czekać aż będzie drzewem...
Tulipanki różowe, ładne. Wciąż czekam na ICE CREAM, co rok kupuję, ale co rok oszukane.
Tawuły wczesne zaczynają kwitnienie. Mam ich sporo.
Napracowana jestem dziś na maxa.. obsadziliśmy częściowo rabatę północną. Dokupiłam dziś trochę orlików -no bo przecież nie mogę się na te kwiaty napatrzeć..
przy okazji widać czego brakuje więc będę napewno szukać krzewów- i to będą chyba tawuły bo została mi część lekko słoneczna, a candlelight się do półcienia nadaje.
Byliśmy też dziś na targach ogrodniczych w Opatówku i kupiłam dwie trzmieliny na dość wysokim pniu.
Nie mam zdjęć bo wieczór się zrobił jak skończyliśmy. Ale jak dla mnie na oko jest nieźle. Potrzeba też czegoś zimozielonego. Życie i portfel zdecydowały, że będą to bukszpany-kule i stożki. Znalazłam jedno i drugie po 30zł-stożki metrowe a kule średnicy ok.50cm. !!!!!!!
ja dzisiaj się kręciłam przy tej rabacie jak kot z pęcherzem... latałam w prawo i w lewo... wydaje mi się, że jest ona jednak za mała na dodatkowy pas roślin... kosodrzewina jednak się z czasem rozrośnie trochę... jak i reszta...
czyli proponujesz trzmielinę, kosodrzewinę i tawuły? pojechałam dzisiaj po berberysy ale nie było admiration...
generalnie wychodzi na to, że będą jak narysowała pierwotnie Danusia - trzy pasy...
chyba za dużo skaczę przy tej rabacie... mam tawuły, mam trzmielinę, dokupię kosodrzewinę - poustawiam, pochodzę, popatrzę i w końcu posadzę
bo spać nie będę mogła
Tawuły i trzmieliny z łatwością rozmnożysz z sadzonek zielnych Tylko na pewno nie mogą one rosnąć obok siebie - wg mnie najlepiej będzie, gdy na początku posadzisz trzmielinę, potem berberysy, następnie kosodrzewiny i tawuły Ten układ pod linijkę wydaje bardzo się dobry Będzie to dobrze widoczne zwłaszcza w przypadku berberysow i tawuł, które dają się ciąć w kule a dywany z kosodrzewiny i trzmieliny będą fajnym kontrastem dla nich
Wydaje mi się, że pewnego radzaju porządku (niniowości) w sadzeniu roslin nie unikniesz. W przeciwnym razie będziesz miała dziury na brzegu rabaty.
Ja tawuły posadziłabym w rządkach, a trzmielinę w lini przy brzegach a w środku bardziej swobodnie.
to się nazywa być zieloną ogrodniczką: trzmielin zamówiłam za mało tawuły są jakie są... liczę na to, że się rozbujają i zrobią ładne czy po wsadzeniu mogę je przyciąć czy czekać aż zakwitną i po?
berberysów jeszcze nie mam a po kosodrzewinę skoczyć muszę jutro
średnio to widzę jakoś... ale to może kwestia mojego beznadziejnego ustawienia