Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:33, 30 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)
u mnie ten problem że rumianka wyższa od krokusów muszę je wysadzić i dać w inne miejsce
z drugiej strony domu gdzie krokusy małe tez runianka wyższa, zobacz te które sa z brzegu sa zdecydowanie większe, w środku niektórych widac nie było. Dywan rumianki gesty aż zanadto z niektórych miejsc wycinałem sporo bo pobieram sadzonki w nowe miejsce
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:29, 30 mar 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:29, 30 mar 2017

Do góry
Krokusikom na zakolu należała się sesja fotograficzna
Na szybko bo wczoraj miałam panów do trawnika i wykorzystałam ich do wywiercenia dziur pod 8 róż, przesadziłam tez parę iglaków....musze obfocić efekt zmian, wczoraj nie zdążyłam. Zapowiadali burze i chciałam szybko wsadzić róże żeby mi dołów nie zalało.........

Kosolkowa Pasja 05:59, 30 mar 2017

Do góry
Bardzo proszę

Wianuszki:

Wymarzony sielankowy ogród..... 00:26, 30 mar 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Cześć Moniu,
Wpadam tak na szybko tylko.
Linie narysowane przez Anię wydają mi się lepsze, bo jest więcej trawnika i takie otwarte kółko wydaje mi się wygodniejsze w użytkowaniu, niż takie całkiem zamknięte rabatami.

Ognisko: jeżeli chciałabyś iść w kierunku takiego utwardzonego placyku z huśtawkami na pergolach, to obstawiałabym taką opcję:

Placyk w połowie na trawniku, a w połowie w rabacie; pergole tylko przy rabacie, od strony trawnika placyk otwarty.

Jeżeli ognisko miałoby być w środku trawnika, to zrobiłabym samo palenisko, nie utwardzając całego placyku (podobnie jak na pierwszym zdjęciu tutaj (tylko bez skarpy).
Opcja z utwardzonym placykiem na środku trawnika najmniej mi się podoba:

Teraz kształt rabat.
Propozycja Asi bardzo mi przypadła do gustu. Linie są łagodne i ładnie się łączą w całość. Powstałe rabatki nie są takie duże i będzie je łatwiej zaplanować i dbać o nie. Rabatka "z jabłonką" jest na tyle duża, że można na niej stworzyć "parawan" z cisów zasłaniający ognisko. A otwarty plan okrągłego placyku (tak jak pisze Asia) jest po prostu wygodniejszy w użytkowaniu.
Ogródek podwórkowy 23:41, 29 mar 2017

Do góry
Pozazdrościłam (pozytywnie) Bawarce powojnika, pobiegłam oglądać mój i też mam pączki

To roczna cecylka - Clematis 'Cecile'.
Kwiaty we włosach 23:34, 29 mar 2017

Do góry
A miałaś ode mnie wziąć odętki i bodziszka. Do jutra, bo nie wstanę rano.

Dla przypomnienia

Wymarzony sielankowy ogród..... 23:27, 29 mar 2017

Do góry
Cześć Moniu,
Wpadam tak na szybko tylko.
Linie narysowane przez Anię wydają mi się lepsze, bo jest więcej trawnika i takie otwarte kółko wydaje mi się wygodniejsze w użytkowaniu, niż takie całkiem zamknięte rabatami.

Ognisko: jeżeli chciałabyś iść w kierunku takiego utwardzonego placyku z huśtawkami na pergolach, to obstawiałabym taką opcję:

Placyk w połowie na trawniku, a w połowie w rabacie; pergole tylko przy rabacie, od strony trawnika placyk otwarty.

Jeżeli ognisko miałoby być w środku trawnika, to zrobiłabym samo palenisko, nie utwardzając całego placyku (podobnie jak na pierwszym zdjęciu tutaj (tylko bez skarpy).
Opcja z utwardzonym placykiem na środku trawnika najmniej mi się podoba:

Przerwa na kawę... 23:21, 29 mar 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Taki widoczek z rana lubię

Iwonka ten widoczek bardzo przyjemny, fajny poranek z takim widoczkiem.
Kwiaty we włosach 23:12, 29 mar 2017

Do góry
Martyna mam jeszcze takie dzwonki i też widzę jest dużo sadzonek.

Będziesz szykować rabatę pokaż co się dzieje u Ciebie. Bukszpany też muszę kupić.
Kwiaty we włosach 23:11, 29 mar 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Cudowne ! Moje mają ostrą barwę, trochę za ostrą Ale fakt, pachną obłędnie
Zielony AZYL 23:09, 29 mar 2017

Do góry
dominka napisał(a)

I świeża dostawa, czeka na lepszą pogodę i posadzenie

To klon Shirasawanum, taki bidny. Wkurzyłam się jak mi przyszło takie maleństwo, ale daję mu szansę.
Muszę obdarzyć szczególną opieką- może na razie posadzić go w wysokiej donicy na tarasie.
Na pewno poza zasięgiem Roksi

Hej Dominika​
Fajne wiosenne zakupy poczyniłaś. Jednak jeśli mogę Ci coś doradzić, to nie sadź klona w donicy. Mój shirasawy (trochę większy) nie dał rady w donicy, i to takiej sporej 1x2m bez dna. Raz przyszła mega ulewa i szlag trafił klona
Najlepiej posadź go już w docelowym miejscu w gruncie. Najlepiej w zacisznym miejscu. Daj mu dobrej ziemi przepuszczalnej, lekko kwaśnej. I niech rośnie

Obejrzałam wiosenne fotki. Ciekawie się zapowiada
Pozdrówka
Ogród Beti 22:57, 29 mar 2017

Do góry

Trawy przyciete
Ogród Beti 22:55, 29 mar 2017

Do góry
Ogród Beti 22:53, 29 mar 2017

Do góry

Wiosna
Co i jak? Nowicjuszka 22:52, 29 mar 2017

Do góry
Toszka nie strasz mnie, ja już je podlałam topsinem, może powinnam odkryć, bo są pod doniczkami.

Co to jest PW? znowu mi coś umknęło yyyyyy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:48, 29 mar 2017

Do góry
wierzba iwa już pyli

róża na pergoli to te podpórki poszły do innych
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:46, 29 mar 2017

Do góry
Jeszcze troszkę wiosny

grujecznik i cebulice
Kwiaty we włosach 22:42, 29 mar 2017

Do góry
Witaj Martyna paczka już do mnie przyszła: były m.in.hosty, jeżówki,irysy, sasanka czerwona, przetaczniki. Posadziłam to do donic , zobaczę co z tego będzie, czy w ogóle ruszą. A Ty co zmówiłaś? Ja też taka jestem aby pomóc zwierzakom, szkoda ich jak zimą marzną, masz dobre serce. Dzwonek zauważyłam,że się dużo sam rozsiał.On dość długo kwitnie. Ja mam jeszcze oprócz Chopina, którego posadziłam jeszcze 2 białe róże, nie wiem jakie, może to też Chopiny.

Nieśmiałe pierwsze kroki 22:41, 29 mar 2017

Do góry
Witak Asiu, bardzo Ci dziękuję za błyskawiczny odzew "nietypowy skalniak piękny" a góra za murkiem jak moja Gdyby gdzieś udało się go wkomponować te skały ...
wstawiam zdjęcia - może lepsze.
Wąż drugi słabo widoczny bo zielony i na dodatek w trawie. On idzie górą skarpy. Pierwszy murek miałby być taki niski - w celu zaznaczenia granicy działki od strony południowej czyli nad domem. Za sto lat pewnie zrobię ogrodzenie więc chociaż w ten sposób chciałabym zaznaczyć granicę.

Tu widoczna studzienka.Nad nią ten nieszczęsny zielony wąż. Ten murek miałby się kończyć "w trawie". W sensie wszedłby w łąkę.

To co widać pod czarnym wężem też miałoby być już trawnikiem. ten teren chciałabym bardzie spłaszczony, Wydaje mi się, że wówczas byłaby szersza perspektywa z tarasu.
Teraz widok z tarasu jest taki:

Te kamienie, które widzisz były wsypane za rozebranym już na dziś murkiem, Czekają na posprzątanie.
I ostatnie pytanie - posiadam już magnolię - jednak rośnie chyba w najgorszym dla niej miejscu. W lecie patelnia w zimie wiatr północny.
Czy dramatem byłoby gdyby rosła tu gdzie pozuje moja pociecha? Tu byłaby najbardziej osłonięta od wiatru.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies