Moja kalina ma jakieś może 8 lat. Rośnie wolno a pokrój ma parasolowaty bardziej szeroki niż wysoki. Moja rośnie w zacisznym miejscu pod ścianą domu.
Przyznam że obsadzałam kiedyś dom żeby rynien nie widzieć bo mnie denerwowały .
Więc tak posadziłam kalinę nie wiedząc że wysoka aż tak nie urośnie. No i dobrze.
Ja ją tnę tylko korekcyjnie, prześwietlam w środku i jak trzeba kształtuję choć sama się kształtuje. Raczej skąpe cięcie.
Zakwitnie jak się zimnica straszna wyniesie oby pąki nie wymarzły
Czasem zakupy emocjonalne są dobre u mnie takich jest chyba 80%
niestety brak klona sprawił, że nie ma już takiego wnętrza ogrodowego, wszystko jest bardziej widoczne.
oj, żal - wiosna 2016
ale już nic nie jęczę, byleby reszta nie zachorowała
Nuka staruszeczka sobie śmiga
Shirasavy Aureum - mam nadzieję się nim nacieszyć
Zwyczajne klony wiosną też ładne
susanka jeszcze sie wybroniła, ale opatuliłam ja dzisiaj, bo jak się tak malizna postarała o dwa kwiatki to szkoda byłoby jej wysiłki zaprzepaścić
migdałek pewnie polegnie
Zakupiłam w marcu cisy i niestety wyglądają coraz gorzej , część od początku była dużo jaśniejsza , cześć szklista,bez wigoru tłumaczyłam sobie, ze moze tamte bardziej w słońcu rosły , te w cieniu itp .
Dzis dowiedziałam sie , ze moje " swieżo " kopane cisy są sprowadzane z Holandii i pewnie leżały zadołowane od jesieni .
czy jest szansa , że coś z nich bedzie ?
"Chodzi za mna" czajniczek z rojnikami Renaty z Ogrodowej rehabilitacji...
Rojniki kupilam a dzis zrobilam sobie wycieczke do piwnicy i stare lakiery postanowilam wykorzystac...
eM patrzy na mnie dziwnie
Jak przyjdzie mróz chyba zacznę wyć!
większość stajała, ale podobno było bielusieńko
żeby się tylko mogły rozwinąć w tym roku , bo po mrozach to już raczej nic z tego nie będzie
na tą już tak długo czekam....
klon chory na werticiliozę - tak wyglądał pień po wycięciu. Trzymajcie kciuki, żeby mi reszta roślin nie poleciała, bo to parszywe choróbsko i mam pietra.
po wycięciu klona swój piękny pokrój ukazała leszczyna. Jak się nazywa to zjawisko w psychologii? Słodkie cytryny, tak?
cisy zamawiałam na allegro , u gościa , u którego kilka osób na ogrodowisku kupowało i chwaliło, ale chyba sie popsuł, bo dziewczyny , które jesienią kupowały teraz wszystko reanimują .
wysłałąm dzis fotki , zobaczymy jaki bedzie odzew.
pierwszy raz kupowałam kopane rośliny i bedzie to ostatni .
Bukszpany to praktycznie wszystkie do wywalenia .