Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowe skarby 21:48, 12 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nadeszła wiekopomna chwila - jest nowy wątek i to jest to co Tobie potrzebne, Zobacz sama, ogród cudny z zagospodarowanym rowem https://www.ogrodowisko.pl/watek/3042-wizytowka-moj-swiat?page=1#

wpadłam z rewizytą i trochę pobuszowałam bo lubię takie ogrody i miałam Ci pdać ren adres ale widze że już masz

pozdrawiam
Obwódki z bukszpanu 18:19, 12 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zobaczcie, jakie to śliczne jest

Czy na takie obwódki stosować bukszpan Buxus sempervirens czy lepiej Buxus sempervirens 'Suffruticosa'.

Czy powinnam nadzić w jednym rzędzie czy w dwóch
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:07, 12 mar 2014

Do góry
martika napisał(a)
Danusiu witam, jak sądzisz można już przesadzać np. zurawki, turzyce?

Poczekaj, zurawki ledwo zywe są po zimie, oklapnięte. Turzyce prędzej, bo nieźle wyglądają, Ale zaraz ktoś zapyta, czy nie zaszkodzą im nocne przymrozki, więc odpowiadam, poczekaj, zdążysz to zrobić w kwietniu. One nie mają jeszcze wigoru do rośnięcia. Przesadzanie może uszkodzić korzenie.
Trawy i turzyce żółte 18:02, 12 mar 2014

Do góry
Ścinamy wtedy gdy przemarzną i brzydko wyglądają, jak zdrowe wiosną bo zima była łagodna - nie ma potrzeby ścinać. Jeśli zdrowe są to odbiją, szkoda tylko ładnej kępy, ale odbiją. W tym roku zima była ok.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:59, 12 mar 2014

Do góry
grzeguz napisał(a)
A poniżej cała ich plejada. Mają szansę ?

Najgorzej martwię się o bryły korzeniowe, pewnie wylazły przez dziury w dnie? albo co gorzej obcięte?
trzeba je rozplątać po wyjęciu z doniczki, rozluźnić ile się da. Mają szansę
Te pienne cyprysiki po prawej (chyba one) bym chyba nie pokładała nadziei bo to kiepski gatunek i niedługowieczny, brzydko wygląda.

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:54, 12 mar 2014

Do góry
grzeguz napisał(a)
Witam i bardzo miło mi poznać.
W sobotę trafiłem na wyprzedaż w jednej ze szkółek ogrodniczych. Rosliny wystawowe męczyły się w doniczkach od kilku sezonów z bardzo przerośnietym system korzeniowym i ogółnie przesychające. Zmotywowały mnie do kupna dwie rzeczy: po pierwsze cena- tylko 10 PLN za sztukę a po drugie chęć pomocy tym roslinkom bo jednak to organizmy żywe tak jak i my.
Zakupiłem w sumie ponad 20 szt: głównie Szmaragdy, Sinkurst, Kolumnowe, Jałowce i cyprysiki na pniu oraz Minima Glauca. Odmoczyłem, wypłukałem ich system korzeniowy i w dobrej ziemi trafiły do gruntu.
Jak uważasz, czy jakos można im jeszcze pomóc? tj. odżywić, przeciąć a jeśli tak to kiedy?
Czy pozostaje mi jedynie czekać i miec nadzieje, że się wybudzą z tej traumy.

pzdr
Grzegorz

Takie ratowanie się chwali, bardzo szlachetnie postąpiłeś i z reguły z takich "zdechlaków" wyrastają przy dobrej pielęgnacji wspaniałe okazy, choć trudny miały początek.

Są krzywe, tego nie naprawisz, ale mogą być zdrowe i okazałe. Wsadź w dobrą, żyzną ziemię, opryskaj Pinivitem albo magiczną siłą do iglaków, ale jeszcze nie teraz nawożenie, nich się ociepli, noce są za zimne.
Trzmielina - Euonymus 17:50, 12 mar 2014

Do góry
Jeśli gałązki nie przemarzły, niebawem jeśli nie oberwiesz liści - one same spadną, gdy zrobi się ciepło. Ze zdrowych gałązek wypuści nowe pędy, a jeśli gałązki przemarzły bo były młode, nie zdrewniałe - to nie wypuści, a wypuści na pewno z podkładki. Teraz nie widać więc czekaj, najwyżej oberwij delikatnie liście.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 17:44, 12 mar 2014

Do góry
Raczej pryskamy w okresie wylęgania larw, a nie na jaja pod skorupką Jaja nie pobiorą środka chemicznego. To nic nie da w tym momencie - tak myślę, ale nie jestem wyrocznią więc jak chcesz to pryskaj, tylko to bezsensowne i niepotrzebne.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:29, 12 mar 2014

Do góry
Robić albo nie, do wyboru, ja nie robię w ogrodach jeszcze. Jak trawa rusza to najwyżej skosisz i wtedy zrobisz wertykulację..
Czyli w tym przypadku - nie robić.

Masz kwiecień 1 dekadę na to jeszcze.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 15:17, 12 mar 2014

Do góry
Możesz do połowy uciąć każdy przewodnik, ale górnego głównego bym nie ruszała, a jedynie zagęszczała w szerokości, zrobi się bardziej kompaktowy.
Choroby i szkodniki krokusów, krokus - Crocus 15:16, 12 mar 2014

Do góry
Może kwiatkami krokusów jakieś ptaszki sobie gniazdko wykładają i moszczą?
Ogrodowe komplety mebli 15:15, 12 mar 2014

Do góry
Prawdziwa wiklina jest mało trwała, w kilka lat się rozsypuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:40, 12 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do bukszpanów kupiłam w Anglii butlę specjalnego nawozu, będę stosować ale za wcześnie u mnie na nawożenie.

Danusiu, czy mogłabyś mi podać co to za nawóz ? Może być fotka tej butli
Rozgladałam się dzisiaj za czymś do bukszpanów i nie wiedziałam co wziąć... Zresztą były tylko nawozy w granulkach, takie ogólne dla wszystkich krzewów i drzew - i obsługa w sklepie to polecała do bukszpanów, ale jakoś nie byłam przkonana...
Będę bardzo wdzięczna

Pozdrawiam
Rozmnażanie żywotników z nasion 10:26, 12 mar 2014

Do góry
Gdy przesadzisz do drugich doniczek i jest jeszcze np. czerwiec, możesz delikatnie zrosić dolistnie Pinivitem słabszym niż podane na opakowaniu.
Rozmnażanie żywotników z nasion 10:23, 12 mar 2014

Do góry
Rozmnażanie tui z nasion

Zbierasz dojrzałe nasiona i umieszczasz je w papierowej torbie. Ustawiasz na słoneczku w suchym miejscu na 2-3 tygodnie. Wyschną. Wtedy wyjmujesz je i rozkładasz na papierowym ręczniku, patrzysz czy są zdrowe czy chore. Niektóre są puste i nie wykiełkują.

Następnie sypiesz do skrzyneczki substrat torfowy, musi być wilgotny. Na to rozkładasz nasiona, delikatnie uciskujesz w torf i przykrywasz plastikową, przezroczystą pokrywką.

Pilnujesz wilgotności zraszając.Nie mogą mieć zbyt mokro. Procentu wilgotności nie znam, musiałbyś mieć wilgotnościomierz ale to się robi na wyczucie a nie na mierzenie. Na pokrywce woda nie powinna kapać zbytnio na rośliny.

Po około 3 tygodniach powinny wzejść. Gdy siewki są wystarczająco duże pikujesz do małych doniczek. podlewasz wodą (mogą to być doniczki "9" tki)

Nie nawozisz, bo mają wystarczająco składników pokarmowych w świeżej glebie. Potem możesz znowu rozsadzić do większych doniczek, albo do gruntu. Jednak małe siewki lepiej będzie pilnować gdy są w doniczkach. Na zimę doniczki możesz zadołować w ziemi i siewki wysadzić na miejsce stałe w nast. roku.

W lodówce nasiona przechowujesz jeśli chcesz je zachować do następnego roku, czyli gdy zbierasz je jesienią, chowasz do lodówki i wysiewasz wiosną.

Rozmnażanie żywotników z nasion 10:12, 12 mar 2014

Do góry
Poobrywać u siebie, albo u znajomych, sam je robisz z matecznika jaki rośnie u Ciebie albo u kogoś.

Postaram się jednak opracować dla Ciebie sposób wysiewu tui.
Rozmnażanie żywotników z nasion 09:53, 12 mar 2014

Do góry
O nasiona u Smaragdów ciężko. Brabanty tak.
Smaragdy rozmnażaj z sadzonek. Teraz jest dobry okres na to. Lepszy wynik pozytywny.

Oderwij kawałek pędu, przytnij piętkę, oderwij dolne igły, przytnij wierzchołek, sadź w podłoże z piaskiem i cieniuj oraz przykryj folią, wietrz żeby nie gniły.

Ogródeczek 09:51, 12 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
żeby tylko takie oszustwa były haha

Ogródeczek 09:37, 12 mar 2014

Do góry
Nie stresuj się Beatko Bartku Zmienimy, tylko Ronin wróci, bo ja nie mam takiej władzy. Bardzo sympatycznie i nic się nie stało, żeby tylko takie oszustwa były haha
Choroby i szkodniki krokusów, krokus - Crocus 09:34, 12 mar 2014

Do góry
Cebulki sadź w koszyczkach, to może być nornica.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies