Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

blackstork 09:05, 12 mar 2014

Trzeba pomyśleć o posadzeniu forsycji w ogrodzie i problem znika
kris2682 16:39, 12 mar 2014

Ludzie co z ta wertykulacja robic czy nie? Widze po trawniku, ze trawa juz ruszyla ale od weekendu sa zapowiadane opady sniegu z deszczem i nocne minusy do -4. Jutro mam troche wolnego czasu przejechal bym trawnik wertykulatorem bo go dopiero co kupilem i chetnie bym przetestowal ale sie boje czy jak te sniegi beda czy jej nie zaszkodze?
Dodam tylko, ze mam 50 kg psa ktory cala zime latal i sik.... na trawnik wiec wyglada katastrofalnie.
Gardenarium 17:29, 12 mar 2014

Robić albo nie, do wyboru, ja nie robię w ogrodach jeszcze. Jak trawa rusza to najwyżej skosisz i wtedy zrobisz wertykulację..
Czyli w tym przypadku - nie robić.

Masz kwiecień 1 dekadę na to jeszcze.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 09:40, 13 mar 2014

Ja się wstrzymuję, za radami Danusi - nie chcę przesadzić, lepiej by trawnik był zielony trochę później niż wcale Póki co gromadzę preparaty - to co przyda mi się, gdy wiosna ruszy już na dobre.
Gardenarium 09:42, 13 mar 2014

Zapowiadają śnieg nawet i obniżkę temperatury, więc tym bardziej trzeba poczekać.

Instagram Ogrodowiska
bawizona 18:16, 13 mar 2014

Mam pytania podsumowujące do wertykulacji
1. Czy teraz jak już przyjdzie wiosna i będzie można zacząć pracować w ogrodzie trzeba przed wertykulacją skosić nisko trawnik i wtedy wertykulować, czy przeprowadzić wertykulację na takim pozimowym trawniku nic z nim wcześniej nie robiąc?
2. Bezpośrednio po wertykulacji sypiemy nawóz np. saletrę wapniową i podlewam, następnie przez lato sypiemy nawóz wieloskładnikowy. A kiedy po raz pierwszy po wertykulacji przeprowadzamy aerację?
3. Jak postępujemy z trawnikiem przed jesienną wertykulacją? Kosimy nisko i czy normalnie przed użyciem wertykulatora.
4. I ostatnie Jak wykonujemy ostatnie koszenie przed zimą? Nisko czy normalnie.
Pozdrawiam.
Gardenarium 18:28, 13 mar 2014

1. Czy teraz jak już przyjdzie wiosna i będzie można zacząć pracować w ogrodzie trzeba przed wertykulacją skosić nisko trawnik i wtedy wertykulować, czy przeprowadzić wertykulację na takim pozimowym trawniku nic z nim wcześniej nie robiąc?

Trawnik do wertykulacji musi być krótki. Zależy jaki jest po zimie, może jest długi? Jeśli zdążył urosnąć to kosisz nisko, a jak jest niski, no to nie kosisz bo nie ma po co.

2. Bezpośrednio po wertykulacji sypiemy nawóz np. saletrę wapniową i podlewam, następnie przez lato sypiemy nawóz wieloskładnikowy. A kiedy po raz pierwszy po wertykulacji przeprowadzamy aerację?

Jeśli wykonujesz wertykulację z nacinaniem darni to nie musisz robić jednocześnie lub potem aeracji. Aerację wykonujemy głównie na glebach ciężkich, gdy zalega woda, gleba jest ciężka, wtedy aerację łączymy z piaskowaniem. Nie ma konkretnego terminu odstępu między tymi zabiegami, ale niech ta trawa odpocznie, nie szarp jej co chwilę. W ogrodach pod naszą opieką robię głównie wertykulację wiosną i jesienią.

3. Jak postępujemy z trawnikiem przed jesienną wertykulacją? Kosimy nisko i czy normalnie przed użyciem wertykulatora.

Kosimy nisko albo normalnie.

4. I ostatnie Jak wykonujemy ostatnie koszenie przed zimą? Nisko czy normalnie.

Raczej normalnie lub dłużej niż nisko.

Instagram Ogrodowiska
bawizona 23:00, 15 mar 2014

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Poniewaz mam trawnik na podlozu gliniastym i pojawil sie w nim mech wiec zaplanowalam z wertykulacja zrobic piaskowanie i poniewaz bede to robila po raz pierwszy potrzebuje wskazowke co do kolejnosci wykonywanych czynnosci.
Przeprowadzam wertykulacje, zgrabiam szczatki trawy i wtedy sypie piasek i go rozgrabiam i sypie nawoz i leje wode czy moze po zgrabieniu szczatek trawy najpierw nawoz a potem piasek?
No i jesli chodzi o nawoz czy biorac pod uwage ten mech to zamiast saletry wapniowej mam sypnac po wertykulacji antymech czy jednak saletre a antymech po 3-4 tygodniach?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
gemciu83 09:13, 16 mar 2014

Dla mnie to bym:
a) nawóz antymech zastosował lub po prostu siarczan żelaza czysty kupił i opryskał/podlał - mech po 5-7 dniach zniknie. Wygrabić go wtedy.
b) możesz aeracje i piaskowanie przeprowadzić oraz nawożenie.

Nie widzę sensu by 2x walczyć z mchem skoro można raz go zniszczyć
Gardenarium 09:42, 16 mar 2014

Poczytaj dokładnie wątek o mchu w trawniku. Wszystko po kolei jest opisane Jesienią zastosuj dolomit, musisz odkwasić glebę bo trawnik dalej będzie rósł.

Poniżej masz napisane dlaczego w trawniku powstaje mech.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/66-mech-w-trawniku?page=1#post_0

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies