Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

martika 11:40, 12 mar 2014

Danusiu witam, jak sądzisz można już przesadzać np. zurawki, turzyce?
AgaNet 14:40, 12 mar 2014

Gardenarium napisał(a)

Do bukszpanów kupiłam w Anglii butlę specjalnego nawozu, będę stosować ale za wcześnie u mnie na nawożenie.

Danusiu, czy mogłabyś mi podać co to za nawóz ? Może być fotka tej butli
Rozgladałam się dzisiaj za czymś do bukszpanów i nie wiedziałam co wziąć... Zresztą były tylko nawozy w granulkach, takie ogólne dla wszystkich krzewów i drzew - i obsługa w sklepie to polecała do bukszpanów, ale jakoś nie byłam przkonana...
Będę bardzo wdzięczna

Pozdrawiam
Milka 14:50, 12 mar 2014

Danusiu, doczytałam
Mam nadzieję, ze już z Witkiem lepiej, bo korzonki upierdliwe bardzo, robisz za osobistego kierowcę
...Jak tulipanowiec u ciebie, puszcza listki, mój na samej górze tak
cmokam
Joaska 15:26, 12 mar 2014

Danusiu zdrówka eMowi życzę,
doczytałam żeby lać już na opuchlaki więc i ja muszę moje doniczki podlać bo coś mi się wydaje że żurawki chyba zaatakowane są.
A zimozielony to ja cały czas podglądam tylko wpisu nie zostawiam, najchętniej to bym go przeniosła w całości do siebie jest to baaardzo udana realizacja.....
Danusiu mam pytanie odnośnie tego kamienia klejonego na murki w zimozielonym, nie ma problemu z odpadaniem po zimie? U siebie planuje murki oporowe i cały czas nie zdecydowałam się czy murować i oklejać kamieniem, czy układać z kamienia, czy po prostu wymurować i otynkować , tylko że mój Żon boi się własnie odpadania tynku lub kamienia...
Pozdrawiam
Gardenarium 18:07, 12 mar 2014

martika napisał(a)
Danusiu witam, jak sądzisz można już przesadzać np. zurawki, turzyce?

Poczekaj, zurawki ledwo zywe są po zimie, oklapnięte. Turzyce prędzej, bo nieźle wyglądają, Ale zaraz ktoś zapyta, czy nie zaszkodzą im nocne przymrozki, więc odpowiadam, poczekaj, zdążysz to zrobić w kwietniu. One nie mają jeszcze wigoru do rośnięcia. Przesadzanie może uszkodzić korzenie.

Instagram Ogrodowiska
Ivvvona 20:23, 12 mar 2014

Cieszę się, że padło to pytanie, bo już mnie korciło do przesadzania. Chciałam też dzielić rozplenice, ale one jeszcze nie odbiły. Mus poczekać na oznaki życia? Pozdrawiam Danusiu
Milka 13:13, 13 mar 2014

Danusiu, jak tam twoje cebulowe?
Viola 13:45, 13 mar 2014

bela_kwiatkowska napisał(a)
Wymienione środki ratujące róże, to jednak ostatnia ostateczność. Podobnie jak antybiotyk na katar. Róże w słońcu rosnące (choć niektóre w pełnym, długotrwałym, miewają omdlenia), nakarmione, posadzone z uwzględnieniem przepływu powietrza, w miłym towarzystwie - kupowane z rozwagą uwzględniającą ich preferencje (w tym mrozoodpozność, zdrowotność) konieczności stosowania ciężkiej chemii nie wymuszają. W ogrodzie mam egzemplarze kilkunastoletnie. Wspomagam je opryskami z pokrzyw, skrzypu, piołunu, drożdży, sody, mleka, czosnku - w zależności od potrzeb. Wiem, łatwiej kupić preparat chemiczny - tylko tak żal mi naszej Ziemi, żal.
.

Normalnie, rozczuliłam się. Pięknie to ujęlaś. Zazdroszczę Twoim różom
mira 14:44, 13 mar 2014

Mam 20 st ciepła teraz na tarasie - to niebywałe jak jest w połowie marca pięknie, chyba też tak masz ?
martika 14:48, 13 mar 2014

Dziękuję Danusiu..., a juz mnie rece swedziały, aby cosik przesadzic...poczekam. Pozdrawiam cieplutko.