Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony świat 19:25, 16 mar 2017

Do góry
Kolejne wiosenne kwitnienia

Ciemiernik Double Pink

Irys żyłkowany Katharine Hodgkin

Mój zielony świat 19:22, 16 mar 2017

Do góry
Vita, u Grochowskich trawkowy raj. A jak jeszcze nowy szpulkowy ogród się rozrośnie to dopiero będzie. Jesienna fajna. Podoba mi się u innych, u mnie jakoś nie zachwyca. Może stanowisko jej zmienię.

Mira, przebiśniegi są najlepsze jeśli chodzi o długość kwitnienia. Pierwsze zaczęły i dalej są w formie. Prace w ogrodzie postępują powoli. Po walce z obornikiem, zakwasy mam wszędzie.
Krzewy, byliny i trawy już przecięłam (oprócz perovski - chcę zrobić sadzonki, i stipy - na nią jeszcze czas). Mama urzęduje w warzywniku. Oprysk miedzianem zrobił ogrodnik (za 5dych spalinową machiną opryskał cały ogród). Czeka mnie ciąg dalszy obornika i ściółkowania rabat zrębkami. Potem aeracja i wertykulacja trawnika. Parę roślin do przesadzania, parę do rozsadzenia. I tak powoli do przodu.

Irenko, winnik koniecznie do niebieskiego kącika, będzie tam idealnie pasował

I jak tu przestać karmnić, jak takie pięknoty wciąż przylatują?

Szczygieł

Dzwoniec

Modraszka
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:20, 16 mar 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Jejku... a u mnie codziennie więcej lub mniej pada... takie błoto, że wejść się nie daje.

to dmuchaj na południe - ja widzę w prognozach że i u mnie ma być deszcz ale nie ma - za to oczywiście ma być w sobotę jak mamy tyle planów brr

deszcz potrzebny bo mam niski poziom wód

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:19, 16 mar 2017

Do góry
No i HIT DNIA

PAczka od Cudownej Osoby, a w niej

KORONKOWE PRYMULE

Dziękuję Gosieńko

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:18, 16 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Piszesz i liściach na rabatach- ja nigdy ich nie sprzątam, trochę tylko zruszę żeby nie tworzyły zbitej warstwy . Tworzą ściółkę naturalną, oczywiście jak mam kompost to nim też wyścielam rabaty ale jakoś zawsze mam go za mało, starcza tylko do kopczyków róż i do nowych nasadzeń.
Nawet jak strzygę iglaki to wszystko co spadnie zostawiam pod nimi. Dzięki temu chwasty dużo łatwiej opanować, a po latach tworzy się wspaniała naturalna ściółka
Liście zgrabiam tylko z trawnika jesienią.

Bardzo Ci dziękuję za ten wpis. Chodziło mi o to żeby uświadomić sobie że nie można tak sprzątać bo musi ściółka pozostać. Kompost wędruje u mnie na rabaty i to mi zajmuje dużo czasu.
Z liśći też tak robiłam. Teraz wycinałam wszelkie byliny - masa tego a z niektórych po zmieleniu fajny materiał poszedł na kompost

Tu kawałek rabaty bylinowej - teraz jest naga choć posadzone narcyzy wybijają i już wkrótce będzie ładnie - to nie jest dobry pomysł narcyzy na rabacie bylinowej - ale tak sobie wymyśliłam.
Teraz dumam czy tej donicy z tej rabaty nie zabiorę - wsadzę bratki a potem zabiorę - ale co w to miejsce wsadzę nie wiem

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 19:12, 16 mar 2017

Do góry
Teraz abstrakcja. "Kubizmy" i "picassy" (tak mówi mój kolega z pracowni ) są w trakcie realizacji: kolejne barwienia, woskowanie i prasowanie na koniec. Mój syn widzi tu nawet motywy roślinne?!?!? Czyli pasuje do wątku : "roślinne inspiracje" . Rozmiar: 128cm x 73cm
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:09, 16 mar 2017

Do góry
Synkowie pojechali po mebelki i wrócili z piekną donicą

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:08, 16 mar 2017

Do góry
Dzisiaj pochwalę się zakupami i nie tylko

Jakiś czas temu wyczaiłam fajny komplecik do posiedzenia. i to za niewielkie pieniądze. Szukałam długo czegoś pod moją kutą pergolę. Już w tym roku mam nadzieje na róże na niej no i kawunia będzie tam smakowała wyśmienicie.

Moja bajka 19:08, 16 mar 2017

Do góry
te tasiemki na słoikach zmienię na inne

drugi domek dla owadów będzie z zasuszonej czarnuszki
Moja bajka 19:06, 16 mar 2017

Do góry

pelargonia "matka" . Z niej pobierałam sadzonki na nowe pelaśki. Będzie z niej coś jeszcze? Czy raczej już nie?

skrzyneczki dostały wczoraj folię do środka i nawet posiałam już szczypiorek i rukiew wodną.

Droga do spełnienia 19:06, 16 mar 2017

Do góry
pobralam ziemię bezpośrednio spod Rodka i

wyszło mi takie cos

sama nie wiem 6?? 7?? jakaś taka kup...
Moja bajka 19:02, 16 mar 2017

Do góry
wytargałam z piwnicy taką wiklinową osłonkę, przemalowałam i nawet koleusy w niej posadziłam . Czekają w domu na ciepły czas.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:01, 16 mar 2017

Do góry
To jeszcze ku pokrzepieniu
to trzeba zmielić

to też uprzątnąć - też tak macie ?

bo jak oglądam ogrody to takiego bajzlu nie widzę

czekam na księcia żeby mi pomógł - oj jak bym chciała

a tylko mam szpiega i stale żądania

Moja bajka 18:58, 16 mar 2017

Do góry
Bardzo, ale to bardzo cieszy mnie ten zakątek. Wciąż go dopieszczam . Dziś zawiesiłam latarenkę

nie mogę się doczekać aż oczko będzie gotowe i kwiaty będzie można sadzić

Kwitnące skarpy 18:58, 16 mar 2017

Do góry
Szklarnia i tulipanowe donice
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:58, 16 mar 2017

Do góry
Rok temu miałam 8 szt. krokusów. Sebek zapowiedział, że w tym roku będzie 16 szt. Dzisiaj po wycięciu Silver Sceptre ukazało się ciut więcej

A na bramie zawisły stokroty

Ogród niby nowoczesny ale... 18:57, 16 mar 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
Fotki dla Marka, który w wiadomości priv pytał o powojnik

To jest powojnik bylinowy, który ścina się przy samej ziemi co roku i pieknie odrasta. Ma co raz więcej lodyg i w ubieglym roku zakryl mi cały gabion

Tu posadzony w maju 2014 r.

tu już zakwitl i polozył się na gabionie

Tu maj 2016...

tu widać jak już się zagęścil po roku - czerw 2016

i maj 2016

i pelnia lata na zakończenie

no to już wiem że go posadzę to jest princess diana? bardzo fajnie to wygląda, szkoda, że u siebie nie zrobiłem gabionów, mimo że do naszej prostej bryły domu idealnie pasuje - drugiej połówce się nie podobały takie przegrody, a ja nawet dość często robie takie rzeczy jako inżynier budownictwa i bardzo mi się to podoba-no ale zgoda małżeńska wyższą wartością tym bardziej że co do nasadzeń mam pełną dowolność
Ranczo Edy 18:57, 16 mar 2017

Do góry
eda napisał(a)
Kochane będę później dla Was zostawiam moje wariacje wiosenne i buziaki

Fajne te wariacje i fajne logo masz na fotkach
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:56, 16 mar 2017

Do góry
Tulipanki Turkestanica - miałam przez kilak lat, znikły i teraz dokupiłam sporo są śliczne i pewnie już wkrótce się pokażą

iryski dopiero zdecydowały się na pikowanie w górę - przykryte były zbyt grubą pierzyną liści - ciekawe kiedy nadrobią kwitnienie

skimia rośnie i czekam na kwitnienie a właściwie zapach - jednak bardzo choruje jakoś słabo wygląda mało zielona

w jagodniku ciut podziałam ale tam jest teraz potrzeba kilku dni pracy - kompost, gmyranie i wreszcie wysiać coś pod szklarenkę

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:49, 16 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ale wiesz Mirko, na przedwiośniu te małe drobinki, do których trzeba się schylać, żeby je dojrzeć najbardziej właśnie cieszą. Serduszka wygląda super. Zawsze mi się wydawało, że to trudna w uprawie roślina.

Serduszka trudna ? dlaczego, trzeba co kilka lat odmłodzić, mi wyginęła biała i muszę ją nabyć i nauczyć się wreszcie rozróżniać nazw serduszek bo jeszcze chcę ich więcej

Ciemiernik się wygłupia, rok temu już kwitła w najlepsze, wreszcie wycięłam liście - może o to mu chodziło - teraz każdego dnia wszystko się zmienia w ogrodzie a wystarczy tylko cieplejszy dzień z deszczem

mam tez multum siewek i muszę się zmobilizować do pobrania ich tylko nie wiem czy to się teraz robi czy jak cieplej

będzie też biały kwitł po kilku latach

przebiśniegi stale radują - są na liście prac wkrótce - koniecznie muszę je rozsypać po ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies