Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pędraki w trawie 10:03, 17 gru 2020

Do góry
To mogą być rolnice.

Wylot motyli wylęgłych z tych larw następuje w maju. Wtedy nakryj włókniną albo gęstą siatką trawnik, nie wylecą i nie rozmnożą się.

Bo raczej zaorywać trawnika co jesień nie da się Tylko tak możesz je ograniczyć lub zlikwidować.

Zalecenia: nie przenawozić azotem trawnika, zlikwidować komosę i gorczycę polną, którą rolnice "lubią" jeść.
Adenium obesum - Adenium opasłe 09:55, 17 gru 2020

Do góry
Jest zima, zimne powietrze od szyb dociera zapewne, a może było okno otwarte? Nie nawozi się zimą. Poczekaj do wiosny, teraz tylko podlewaj, nie zalewaj. Czy doniczki mają otwór w dnie?

Mogłeś je przenawozić tym cotygodniowym nawozem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:44, 17 gru 2020

Do góry
Tak, ja też, ale utrzymanie tego ogrodu, gdy warunki im się pogarszają nie jest łatwe, a właściwie to prawie nic w nim nie robię, bo jestem tam. Więc ogród skazany jest na siebie.

Gdybym miała tylko ten ogród, byłoby wychuchane i dopieszczone, każdy listeczek. A tak, koszę co tydzień, albo dwa...hmmm cięcie topiarów raz w roku wielkim wysiłkiem, bo tam zawsze wszystko pilniejsze, a poza tym wszystko tak porosło, że trzeba by karczować już.
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 09:26, 17 gru 2020

Do góry
Może korzenie nie mogą wykarmić części zielonej? Był kopany z uciętymi korzeniami czy miał 100%.

Jeśli 100% to może za mokro ma albo odczyn gleby nie taki. Nie lubi kwaśnego podłoża.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:24, 17 gru 2020

Do góry
Wiesz co? Magnolia nie znosi zbyt głębokiego posadzenia, nie znosi grubej warstwy ściółki i nie znosi grzebania w korzeniach bo się je urywa (płytko się korzeni).
Lepiej ją zostaw w spokoju, napraw te zniszczenia na ile można a dopiero jak przyjdą wielkie mrozy to wtedy jak chcesz owiń pieniek. Ale..jest jedno ale:

jak będzie owinięta tym szybciej mogą ją zaatakować grzyby w tych uszkodzonych tkankach...więc może im mniej chuchania tym lepiej?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:20, 17 gru 2020

Do góry
Witkacy1 napisał(a)

Tutaj może być cała gama przyczyn, wszystko, susza, zagęszczenie z pwodou chwastów, słabe warunki wzrostu, może być choroba grzybowa, może osutka? Opryskaj Amistarem kilkakrotnie ale na wiosnę, może to też być przędziorek (zaobserwuj pod lupą czy nie ma szkodników - małych pajączków) ... opryskaj preparatem na przędziorki.

a na teraz moja rada:

Popraw im warunki, wypiel wokół, wyściółkuj a na wiosnę podsyp nawozem i przemieszaj z glebą. Podlewaj jeśli nie jest tam mokro, a sucho.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:17, 17 gru 2020

Do góry
kris napisał(a)

Jeśli drzewo opanowała huba, nie jest już do uratowania i powoli padnie drzewo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:10, 17 gru 2020

Do góry
Tak, to prawda, lustra i detale robią robotę, ale jest tak ciasno i cieniście, że trudno już roślinom rosnąć. To jest niestety zła strona tego ogrodu. Nie ma oddechu i nie ma możliwości dosadzania. Na szczęście mam nowy ogród, a ten powoli idzie w zapomnienie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:04, 17 gru 2020

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:03, 17 gru 2020

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:03, 17 gru 2020

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:02, 17 gru 2020

Do góry
Jesieni nie ma, ale mam za to ostatni śnieg

Śliczny, eteryczny, szklany detal ogrodowy do powieszenia gdzieś.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:01, 17 gru 2020

Do góry
Plany jak wiadomo nie zawsze się udają, ale dążymy do tego, aby marzenia się spełniły, czego i Wam życzymy

Zrobiliśmy obwódki trawnika w ogrodzie wgłębionym, a moje zajęcia na ostatnie tygodnie: korekty i opisywanie ponad tysiąca zdjęć w książce
Także zamiana tych zdjęć na lepsze więc jestem nieco umordowana. Muszę wreszcie pojechać do ogrodu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:11, 17 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z Anglii też będą moje zdjęcia, ale szykuję całkiem oddzielny album o Naszej Anglii i mam już zdjęcia robione na tę okoliczność, tylko czekam aż więcej ogrodów powstanie- wtedy wystartuję jak powstał ten ogród Pozdrawiam

Zapowiada się smakowicie Będę trzymać kciuki, żeby wszystko poszło zgodnie z planem, pozdrawiam
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:48, 16 gru 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem jak wyglądają, nie da się tutaj doradzić trafnie na 100%. Nie wiem co zrobić, gdybyś pokazała zdjęcie, ale już zakopane więc po "robocie" jest.

No już nie są zakopane...nadchodziły u mnie takie większe mrozy i pognałam do ogródka no i wykopałam moją gromadkę Teraz widzę, że zimy nie ma i być może nic by im się tam nie stało, ale ryzyk-fizyk...Powsadzałam w takie kratki po pieczarkach wyłożone agrowłókniną, bo niestety zbrakło mi dużych donic, przysypałam ziemią wymieszaną z torfem, lekko podlałam i wstawiłam do ciemnej piwnicy do spania Dziś robiłam przegląd-wyjęłam z tej mieszanki wszystkie i obejrzałam czy wszystko ok...czy nie ma śladów gnicia itp...no i powiem szczerze-nie jest źle aby tak dalej wszystkie wypuściły już małe białe korzonki, a jedna jakby się szykowała do wyjścia na powierzchnię..rośnie w najlepsze...w ciemnej piwnicy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:34, 16 gru 2020

Do góry
Z Anglii też będą moje zdjęcia, ale szykuję całkiem oddzielny album o Naszej Anglii i mam już zdjęcia robione na tę okoliczność, tylko czekam aż więcej ogrodów powstanie- wtedy wystartuję jak powstał ten ogród Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:53, 16 gru 2020

Do góry
Uśmiech zostawiam zaglądającym Jak na prawie zimę - ciepło jest.
A ja kończę nową książkę Mam nadzieję, że się spodoba a przynajmniej zdjęcia
Truskawki - polecane odmiany, wskazówki uprawy 09:05, 15 gru 2020

Do góry
ojeja napisał(a)
witam, zarejestrowałam się na forum, ponieważ potrzebuję porady/pomocy(?).
Opiszę w skrócie mój problem odnośnie sadzonki truskawki. Mianowicie jadłam kiedyś (w ub. roku) truskawki, i tak "od niechcenia" wrzuciłam parę nasionek do ziemi w doniczce. O dziwo nasionka te ... wykiełkowały (w różnych odstępach, ale jednak). Przesadziłam je do skrzynki, niestety, tylko jedna sadzonka przetrwała, rośnie i ma się całkiem dobrze. I odnośnie niej mam zapytanie - mianowicie wypuszcza "wąsy". Z dwóch "wąsów" mam posadzone "odrosty", które ładnie się przyjęły i ładnie rosną. Ale zastanawia mnie ta truskawka, bo nie widzę u niej najmniejszego zawiązka kwiatu, natomiast pojawiają się kolejne "wąsy", które usuwam. Trochę mnie to martwi, bo nie ukrywam, że miałam nadzieję na "swoje" owoce w tym roku. Co to za odmiana truskawek, nie wiem, bo były kupione do spożycia na bazarku. I już się zaczynam zastanawiać że ta moja truskawka to jakaś dziwna jest, i zamiast wypuścić owoce, jak na normalną truskawkę przystało, ona będzie wypuszczać tyko te nieszczęsne odrosty. Bo przyznam szczerze, trochę mnie to denerwuje i zastanawia. Jeśli mogę, to bardzo proszę o radę co w tej sytuacji robić.
Pozdrawiam

Utnij te odrosty.
Krzew kolczasty na żywopłot 08:42, 15 gru 2020

Do góry
Ognik szkarłatny, u nas są super żywopłoty z ognika w Komorowie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:44, 14 gru 2020

Do góry
Już dziękowałam wczoraj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies