Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 12:06, 19 mar 2024

Do góry
vita napisał(a)
Śpieszę z radą To raczej cyklamen perski, doniczkowy. Poszukaj chłodniejszego niż temperatura w pokoju, miejsca (idealna w przedziale 10- 15 stopni), nie ustawiaj na słońcu, zajrzyj do ziemi, może jest przelany i stąd te żółknące liście. Jeśli ma za mokro, to zaprzestań podlewania na jakiś czas, potem podlewaj do podstawki. Czy on rośnie razem ze skrzydłokwiatem? Gdybyś chciała rośliny posadzić osobno, to przesadzając delikatnie wybadaj bulwę, czy jest twarda, bo może była wcześniej zbyt intensywnie podlewana i zaczyna podgniwać? Ja średnio znam się na uprawach doniczkowych, nawet pomidory mi nie wychodziły

A z różami to Ci ta zima dowaliła.

Wiktorio bardzo dziękuję za rady. Jeżeli chodzi o róże, to sporo podmarzły te wielkokwiatowe i rabatowe. Są też takie, które wyglądają świetnie. Historycznym nie przemarzł nawet kawałek pędu. Świetnie się maja mieszańce piżmowe.

Baltimore Belle

Leda.

Zieleń, drewno i antracyt 11:52, 19 mar 2024

Do góry
Na "moich" łąkach poziom wody spokojnie opada. Ptactwo szaleje, słychać jeden głośny śpiew Dobrze, że spacerowicze, których ilość wzrasta w zastraszającym tempie, jeszcze się nie zorientowali, że drogi są przejezdne. Całe to piękno mogę podziwiać w spokoju
Tu normalnie jest bardziej bagiennie, ale obecna wersja bardzo mi się podoba.

Odrobina leśnej zieleni na koniec i ruszam do ogrodu

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:41, 19 mar 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
...Jestem teraz oficjalnie rolnikiem więc mogę sprzedawać płody rolne wyprodukowane we własnym gospodarstwie - i to legalnie. Czego nie zjemy czy nie zbiorę i przetworzę to sprzedam. Idea samozbiorów mi się podoba.
W ubiegłym roku dałam ogłoszenie - przyjechało 2 panów, jeden nawet z własną drabinką, zebrał sobie 15kg czereśni, drugi 10, zapłacili i pojechali...

Aniu mnie również idea samozbiorów bardzo się podoba, myślę, ze jest to sprawa przyszłosci pod warunkiem, ze U nie przeszkodzi...
Sama kupuję teraz mleko kozie 1x w tygodniu od osoby, która je hoduje na niewielką skalę oczywiście, kaczkę prawdziwą, nie na sterydach i antybiotach, jajka od szczęśliwych kur. Czasami do mnie przyjeżdżają moje koleżanki i zbieramy jabłka, robimy hurt przecierów
Nadal i niezmiennie życzę powodzenia w pracach wszelakich, Wam przodownikom pracy
Pacz pani, nawet stosowny plakacik znalazłam (mam nadzieję, że poczucie humoru Cię nie opuszcza ):
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:30, 19 mar 2024

Do góry
Dotarły dzisiaj do mnie m.in. cisy Fastigiata Robusta na rabatę brzozową (6szt.).

W jakich odstępach je posadzić by uzyskać mniej więcej taki efekt? Ile minimalnie cm od płotu? https://pin.it/7qgQ0joiv
Mają trafić jak na inspiracji między derenie po 3 sztuki na obie strony. Sadzić za dereniami czy przed nimi? Moją pierwszą myślą było aby dać je z tyłu przy płocie. Czy jakoś po posadzeniu trzeba je przycinać czy same urosną w kształt „zaprogramowany” odmianowo? Przypomnę plan na rabatę.

Blaski i cienie nowego życia 11:30, 19 mar 2024

Do góry
Wiciokrzew nic sobie nie robi z mrozów.

Bodziszek korzeniasty wrócił do formy

Elata

Wisienka ozdobna
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:27, 19 mar 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Śliczne miniaturki
Jak nie lubię żółtych kwiatków ,to żółtki wiosną muszą być

Monia miałaś przypadek, że ciemiernik zakwitł takimi małymi zdeformowanymi kwiatami?
Bo mam u siebie takiego.
Nie wiem czy to grzyb czy od mrozu?bo środek czarny
Wiola ja też nie lubię żółtków narcyzy ale pomyłkowo są u mnie, miały być białe miniaturki a są żółtki, a wyrzucić szkoda. Co do ciemiernika o zdeformowanych kwiatach to mam takiego z hybrydowych Roses Picotee, od połowy lutego tak wygląda i kwiatów nie rozwinął. U mnie to raczej od mrozu został uszkodzony. Kilka pąków czarnych zgniłych u kilku ciemierników też miałam to je usunełam.
Blaski i cienie nowego życia 11:24, 19 mar 2024

Do góry
Kuchenna rabata, już nic nie zmieniam, czekam tylko żeby roślinki się rozrosły. Z lewej rajska jabłonka.

Po prawej stronie bodziszek Rozanne od Madzi ma kwitnąć do jesieni, ładnie się ukorzenił

Narazie kolorkiem zdobią pierwiosnki i ciemierniki, zaraz potem miodunki i jeszcze kukliki. Grujecznik szczepiony zaczyna.
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:40, 19 mar 2024

Do góry
Piję kawkę i lecę do ogrodu
Dziś akcja - cięcie cisów

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:21, 19 mar 2024

Do góry
Wracam z tematem róż. Początkowo chciałam je posadzić po obu stronach ławeczki, chodzi o róże Queen of Sweden i Olivia. Queen dorasta wg opisów do 1,2m szerokość 60 cm. Olivia do 1 m szerokość 70 cm.
Po lewej stronie od ławeczki rośnie buk, po prawej ambrowiec. Widać lekko za nim ściętego miscanata, mogłabym go dać bardziej w stronę cisów lub przesadzić na brzozową. Koło ambrowca rosną białe okrywowe róże, jeszcze jest taka opcja żeby jedną z tych róż wsadzić między te białe, wtedy by powstało wyższe piętro. Za ławeczką rośnie fioletowa budleja. Koło buka widać krzewuszkę, ona jest do przesadzenia.

Kolejna opcja to rabata przy oknie i naprzeciw okna. Za ściętą rozplenicą jest miejsce na właśnie wyższą różę, tam już rosną moje pozostałe róże.

a druga mogłaby wylądować gdzieś tu

Pozostałe róże idą na rabatę z heptacodium czyli tu.

A tu na mur idzie pnąca Peach Melba i się zastanawiam czy dać ją na środek czy bardziej na lewo w stronę ogrodzenia żeby ją też puścić na płot, wtedy byłaby jakby plecami rabaty z heptacodium. I takie to dylematy.
Pszczelarnia 10:09, 19 mar 2024

Do góry
"Klękajcie narody"

Glina i zielsko 10:07, 19 mar 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pogoda na tetrisy a ja muszę do pracy.
Dobrego dnia Dziewczyny i Chłopaki

Lidzia nie martw się ją też bym poszła do ogrodu ale porządki i zakupy przed świętami , mycie okien ehhh tak więc nie jesteś sama która sercem jest w ogrodzie ale ciałem musi być gdzieś indziej , miłego dzionka i ciepełka bo już zaraz pierwszy dzień wiosny
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:57, 19 mar 2024

Do góry
Kończą kwitnienie iryski.

Kwitną teraz żółtki Tete a Tete.
Pszczelarnia 09:44, 19 mar 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I przedstawiam Wam moją Idę Szklarniową, nie mogłam jej nie kupić.

Ewo, PIĘKNA
O ile ja akurat nie przepadam za nadmiarem dekoracji to też nie odpuściłabym zakupu takiego cuda
U ciebie wszystko do siebie pasuje, jest lekko i niewymuszenie. Masz świetny gust w tych dekoracjach
No i zachwyciłam się rabatą z ciemiernikami, wspaniałe, dorodne egzemplarze. Widać że masz do nich rękę
Pszczelarnia 09:40, 19 mar 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

W Czechach kupiłam nasiona bratków i posiałam ubiegłej jesieni do gruntu, nakryłam starymi oknami i niektóre zakwitły

Piękne nietypowe bratki z koronką, już drugi raz tej wiosny słyszę o czeskich nasiona
Piękne dekoracja i prace zaawansowane.
Glina i zielsko 09:10, 19 mar 2024

Do góry
Pogoda na tetrisy a ja muszę do pracy.
Dobrego dnia Dziewczyny i Chłopaki
Zieleń, drewno i antracyt 08:56, 19 mar 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Zuza ale masz już fajnie zaawansowaną wiosnę. I rabaty sprzątnięte i ukwiecone.

Ja dopiero budzę się ze snu zimowego. I mam pytanie. Wysiałam żółty kosmos na balkonie w doniczkach i już coś kiełkuje. Myślisz, że przetrwa? U mnie wróciła zima. Czy wysiać też w domu?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:47, 19 mar 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A nie pokazałam ostatnio? Nie pamiętam....

Ogród długi 08:29, 19 mar 2024

Do góry
Limki wsadziłam do donicy. Dwie zostawiłam jeszcze w wodzie. Zaczynały usychać listki, więc stwierdziłam, że nie będę czekać na korzonki, bo w końcu żadnej nie uda się ukorzenic.
Pomidorki popikowalam w sobotę. Teraz rozłożyło mnie, więc wszelkie prace wstrzymane

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:09, 19 mar 2024

Do góry

Posadziłam 19 porzeczek, jeszcze jedną mam w warzywniku długi pasek mieści 20
Nie wygląda, ale ma 60cm szerokości. W weekend zasypiemy go zrębkami.

Pan Mirek wyrównał resztę wzdłuż płotu, po pracy będę mogła posadzić parę drzewek. Świeci się a to wcale nie jest najgorsza glina, pocieszam się że mogło być gorzej

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:22, 19 mar 2024

Do góry

Ładnie poszły w górę laury.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies