Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:39, 16 sty 2017

Do góry
Kasia zobacz na razie jeden korzonki puścił, ale za to jak rośnie

weźmiesz sobie w niedzielę
A i nie zapomnij mi przypomnieć podałabym dla Małej Mi przez Ciebie nasionka cleome
Pan Maluśkiewicz 19:37, 16 sty 2017

Do góry
eksperymenty kolorowe. Kupiłam mieszanki nasion odmian kolorowych pomidorków koktajlowych,sałaty marchewki na taśmie- uwielbiam nasiona na taśmie, cebule kolorowe, rzodkiewki kolorowe otoczkowane. Oczywiście fasolki szparagowe i groszek cukrowy to mój must have. Po to mam działkę żeby rosła fasolka szparagowa.
Pan Maluśkiewicz 19:32, 16 sty 2017

Do góry
marnieją. Do ganku poleciały.
Ogród to moja bajka 18:37, 16 sty 2017

Do góry
W najbliższych dniach zapowiadają mróz więc zrobiłam dekoracje, którym mróz niestraszny.
A kiedy już mróz odejdzie, one znikną jakby ich nigdy nie było.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 18:32, 16 sty 2017

Do góry
Edytko, dziękuję za piękne ogródkowe foteczki. Ja mogę tylko swoje psie spaceringi pokazywać.

Irenko, Zbyszku, co raz bliżej punktu zero! Mam nadziej, że mój termin u mnie się sprawdzi! Chociaż potem Wasze ogrody nadrabiają dziesięciokrotnie i ja zostaję daleko w tyle!
/uploads/p/131/1314194/original.JPG[/img]
Moja bajka 18:29, 16 sty 2017

Do góry
Moja bajka 18:26, 16 sty 2017

Do góry
taki obiadek mi Emuś zaserwował . No i jak się nie uśmiechnąć?
Moja bajka 18:20, 16 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
Super te klamoty tez bym tych skorup nie odpuściła - jak powiesisz filiżankę to pokaż

Miruś mówisz masz. Nie oparłam się jej, choć tych filiżanek mam już sporo. No, ale czy 1zł to dużo za taką fajną?
Ogród z widokiem na jezioro 18:18, 16 sty 2017

Do góry
Łabędzia para w locie, niestety słaba jakość w zbliżeniu

Ogród z widokiem na jezioro 18:15, 16 sty 2017

Do góry
Byłam zrobić zdjęcia lodu skoro śniegu nie mam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 17:43, 16 sty 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
Małgosiu, odpisałam w sprawie tulipanów, u siebie. Cenne informacje o różach, też się trochę uczę, bo przymierzam się do rabaty bylinowej
Pozdrawiam
Dzięki ogromne Aniu! Przeczytałam, zapamiętałam Macham do Ciebie tulipanowo

Ciekawa jestem jakie planujesz byliny

Wzucam instruktaż postępowania z tulipanami Ani z Kamiennego

- wczesną wniosną, jak tylko wystawią czubki z ziemi posypuję im nawóz azotowy, zważając, by granulki nie wpadły w rozchylone listki, bo je spalą,
- mieszam nawóz z ziemią,
- w czasie wzrostu obserwuję i jak któryś wygląda mi na porażonego chorobą to go usuwam, (spalam)
- po przekwitnięciu, kiedy płatki kielicha zaczynają opadać, ogławiam je ( obrywam główkę nasienną),
- po tygodniu, kiedy liście zaczynają tracić zieleń, a nieco żółkną, (a jeszcze mocno trzymają cebulki), wykopuję je i zaraz obrywam liście. Liście nie daję na kompost, po przeschnięciu spalam w ognisku, żeby nie przenieść jakichkolwiek chorób,
-cebulki umieszczam w koszyczkach, lub innych w miarę przewiewnych pojemnikach i wstawiam do suchego pomieszczenia,
- po przeschnięciu, tak w sierpniu, wrześniu (kiedy mam więcej czasu, selekcjonuję tulipany, -odrzucam wszystkie podejrzane chorobowo), łuski i wszystko co pozostaje po selekcji też spalam,
- tulipanki przebrane czekają w pojemnikach do października, listopada i lądują na rabatach,
- najmniejsze cebulki przybyszowe wsadzam na rozsadniku (żłobku)

Rododendronowy ogród II. 17:42, 16 sty 2017

Do góry
Fajnie Bożenko, że pokazałaś trochę swojej zimy . U mnie też kosy są, ale jeśli o sikorki chodzi to tylko modraszki i bogatki. Takich "rarytasów" jak u Ciebie nie ma . Bożenko co to może być za ptaszek? Mimo posiadanego atlasu nie mogę dojść co to za ptaszyna. Wkleję u Ciebie, bo nie chcę Twojego zdrowia i casu nadwyrężać, w sensie, żebyś jeszcze do mnie musiała ekstra zaglądać.
Może to jeszcze młody ptaszek nie do końca tak wybarwiony i przez to trudniej mi go rozszyfrować... Sama nie wiem.
Moja działka. 17:36, 16 sty 2017

Do góry
Dziś spacerek na działkę,wszystko zasypane,zrobiłam parę fotek.

Droga zasypana,ciężko było dojść..

Hortensjada 17:22, 16 sty 2017

Do góry
bozga napisał(a)
A tak przy okazji pokażę cudne widoczki z dnia 06.01.2017

Ależ cudne widoki (zwłaszcza jak się je ogląda w ciepełku)

A Twój ogród uśpiony pod białą kołderką już niedługo eksploduje cudnymi dereniami i hortensjami

Ale taki też piękny
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:17, 16 sty 2017

Do góry
Anda napisał(a)

Haniu, fajnie że wpadłaś Zostałam ostatnio członkiem bardzo miłego Towarzystwa Bylinowego. Byłam już też na wykładzie o historii róż Srednia wieku co prawda wyższa niż mój, ale ogrodnik nie ma wieku i zawsze można się dogadać

Pakiet powitalny z magazynem Towarzystwa

Na sali, gdzie odbył się wykład

suuper Anduś cieszymy się bardzo że mamy swojego człowieka w zacnym Towarzystwie ty tak ciekawie opowiadasz no i wiadomo będzie co warto mieć w ogrodzie i zdjęcia jak uda ci się zrobić pokazuj koniecznie i oczywiście pozdrawiaj od nas Buziolki
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:06, 16 sty 2017

Do góry
mira napisał(a)
dziękuję za różyczkę.

Róże mają zasadniczo system korzeniowy palowy.
Wiem, że dziewczyny róże przesadzają.
Viva przesadzała z powodzeniem. Trzeba głęboko kopać niekoniecznie szeroko.
Jesśli 3-4 letnia to na pewno korzenie podetniesz to chyba nieuniknione ale to nie znaczy że nie można przesadzić .
Najlepiej przesadzać późną jesienią albo wczesną wiosną w terminach dostaw róż z gołym korzeniem - powinno Ci się udać. W pierwszym roku po przesadzeniu może być mniej okazała - będzie odbudowywać korzenie - normale.

Jeśli chodzi o Tommelise dopytałam - Dorota ma tę różę przez pomyłkę - chciała obsadzić Nozomi dużą rabatę i dostała 1 "pomyłkę". Nozomi pięknie kwitły ale potem wypuściły długie baty i to się nie spodobało - zostawiła tylko Tommelise. W kolejnym sezonie zrobiła rewolucję na rabacie ścięła Tommelise na krótko i od tej pory tnie tylko korekcyjnie.

Zobacz tutaj może coś Ci się przyda znalazłam o różach okrywowych

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/320-roze-okrywowe

a tu jak wygląda teraz

i będzie przycięta tylko formująco i to co przekwitłe.

Lepiej popatrzeć na nią jak kwitła

Ogromne dzięki Miro Super są takie informacje z pierwszej ręki od doświadczonej ogrodniczki Dodatkowo poszperałam i poczytałam trochę na forum i już wiem znacznie więcej. Widzę, że Dorota nie kopczykowała i nie okrywała swojej Tommelise. Przyznam, że kamień z serca mi spadł bo ja do tej pory ją kopczykowałam a w tym roku niestety nie - a tu takie mrozy. A tak swoją drogą to super pomyłka przydarzyła się Dorocie
Co do przesadzania to jeszcze przemyślę . Pozdrawiam cieplutko
Ogród z uśmiechem 17:03, 16 sty 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Dzięcioły są tutaj częstymi gośćmi ale grubodzioba widziałam po raz pierwszy

Trawy az uginaly sie pod ciężarem sniegu

Śliczne fotki! Jolanko wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrówka! jeszcze chyba Ci nie życzyłam
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:56, 16 sty 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Domi ---- tak zrobię jak mi nikt ne odpowie niechcę Jej zabierać czasu

Irenko--- tak sypię go przez cały rok i normalnie podlewam po trochę jak każdą roślinkę .Dziś kupiłam znowu 2 /za 2 zł i 5 zł/uratowałam im życie .Właśnie moczą się w wodzie bo były suche jeden jest żółty a drugi fiolet .Mapiją się przesadzę i dam im cynamonku to odżyją

Zaraz sypnę moim też cynamonu

a gdzie kupujesz po przecenie za 2zł???
ja najtańszego po 9zł
Ogród Mirelli 16:24, 16 sty 2017

Do góry
Podkłady na wianki wielkanocne

Ogród Mirelli 16:23, 16 sty 2017

Do góry
Skrzyneczka bardzo mi się spodobała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies