Mirko dla Ciebie po prawej stronie ledwo widoczne kropeczki zielone przetacznika siane 22 lutego, po lewej Złocień wielki 'Crazy Daisy'
Trawka 'Bronze' z pierwszych siewów 12 luty, słabiutko.
Aster alpejski i Jeżówka mieszanka, wszystko posadzę na rozsadniku, niech dadzą popis koloru.
Znalazłam swoje nasiona jeżówki żółtej.
Heliotrop i ostróżka biała z ciemnym środkiem.
To wszystko maleńkie nie rośnie nie mam co pikować.
Tylko u Bogusi na drożdżach wyrasta, ja ostatnio paznokcie maluję na zielono, może coś przyśpieszy.
Jest mowa o zielonych palcach może coś pomoże
Anula tak duzo to nie zrobilam a kolezanki roznie - wiekszosc obdarowana wiec nie maja czego zazdroscic inne sie przygladaja i pewnie bedzie jak z paznokciami - wypatrywanie 'nowosci'
Wczoraj pisałam o podzielonym kosmosie czekoladowym, piszesz posadziłaś swoje bulwy.
Zastanawiałam się moje nie miały bulw, tylko korzenie, sprawdzam w gogle jak wyglądają, wówczas załapałam, podzieliłam lobelię, stała pojedyncza oddzielnie bez napisu.
Natomiast wyniosłam z piwnicy niskie dalie do posadzenia w doniczki, miały powiązane wstążki.
Jedna wstążka była z napisem kosmos, ale uznałam że to pomyłka, zasugerowałam się już podzieloną roślinką.
Teraz jedna z tych poniżej bulw musi być kosmos, tylko która to?
Te po lewej stronie są dalie 'Purpinki'
Po prawej jedna karpa musi być kosmos czekoladowy, po tej samej stronie jest dalia niska 'Bordey Rose'
wydaje mi się że kosmos ma bardziej wydłużone bulwy.
Pod spodem w donicy są dalie 'Roksy.
Wczoraj pomyślałam wszystko oznakowane to już nie pomylę.
Kto pozna czy ta karpa kosmos czekol.
Kupiłam nasiona pierwiosnka omszonego, na razie mrozi sie w lodówce. Swoje stare pierwiosnki muszę wymienić na rabacie, bo i rabatę czas odnowić, zmienić glebę i nową aranzację, Ale te zmiany dopiero w połowie maja. Niech wiosenne przekwitną w spokoju.
O to dobrze, że mi podpowiedziałaś! Zobaczymy co z tego wyrośnie. Kopertka jeszcze nie nadeszła. MOże jutro? Ale coś mam wątpliwości, bo ostatnie moje wysyłki szły ponad 10 dni.
Jutro chce wybra c się do ogrodu, ale pogoda u mnie jak to w marcu, może być zmienna. Zaklinam chmury, coby z deszczem gdzie indziej się udały.
Zdjęcia porównawcze Rozplenica Majesti.
Wysiania 12 luty .
Po tygodniu nasionka wykiełkowały i było tak
Po 3 tygodniach od wysiewu bardzo urosła(chyba) Fotka z dziś.
Ależ dzisiaj wiało! W łeb wzięło wszystkie plany. Wskazania termometru rozmijały się z temperatura odczuwalną. Tylko roślinki maja to w nosie i w swoim tempie wychylają się z czeluści.
Rabarbar i serduszka okazałe
wrzosiec i tulipany
sasanka i krokusy
Bardzo ładnie kiełkują czosnki. Przyjrzałam się tez uważnie forsycji Maluch. Napęczniała, ale na kwitnienie jeszcze się nie zanosi.
Pożegnałam drugiego już w moim ogrodzie grujecznika. Pierwszego oskalpowały sarenki. Nie było wtedy jeszcze ogrodzenia ani budynku. Drugi ładnie wystartował wiosną ubiegłego roku, latem zaczynał wykazywać objawy przesuszenia. Zmieniłam mu miejscówkę na półcienistą, ale to nie pomogło. Trzeba myśleć o kolejnym niewielkim drzewie.
Weekend zapowiada się słoneczny. Temperatury do poniedziałku powyżej 10 stopni i bez deszczu. Wreszcie może się uda zrobić oprysk różom i drzewkom owocowym. Już zapomniałam jaki musi być odstęp pomiędzy opryskiem Promanalem i Miedzianem.Muszę to sprawdzić. Czy graby też się pryska Promanalem?
W sobotę zapewne zrobię pierwsze wysiewy w warzywniku. Zaczyna mi się robić napięty terminarz prac.
Aurelllia Gazet mam dużo, uwielbiam takie pisma i dodatkowo wypożyczam w bibliotece. MPO to mój nr 1 z gazet. Dużo inspiracji, często przeglądam, nawet jak leżę i się opalam Aniu U Doni jest pięknie, też dużo przydaśków. Poczekam aż się pojawi, zawsze mogę zajrzeć i sobie pooglądać. Wszystkie macie gust i ciągnoty do tych detali, to takie perełki ogrodowe I love
Mam nadmiar takich dalli ,jedna ma żółty środek, druga nie- może chcesz?
Tu sam początek kwitnienia, więc jeszcze nie takie okazałe, kwitną do mrozów, czyli długo. Tutaj dopiero czerwiec bo juka kwitnie.