Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:57, 27 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Zaczyna się coś dziać, powoli

Jak to cieszy ,niby nic jakiś kiełek a radocha....też chodzę z nosem przy ziemi i wypatruję
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:54, 27 lut 2017

Do góry
ona sie rozsiewa jak zwariowana

w temacie, ze mam malo ptakow wlasnie wypatrzylismy przez okno dzieciola zielonego

Zielony zielonym pogania :) 09:39, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, na podstawie tego, co do tej pory powiedziałaś/pokazałaś, sugerowałabym raczej takie zagospodarowanie działki:

Cały dolny prawy róg działki przeznaczyć na część użytkową, czyli warzywnik, kompostownik itd. Oddzielić ją od podjazdu np.: żywopłotem.

Drewutnię (ona naprawdę taka wielka?) też przesunąć koło garażu i dojazd do niej zrobić od strony podjazdu. Korzyści będą dwie: nie zmarnujecie całego tyłu na dojazd do drewutni i bliżej będzie nosić drzewo do kominka przez drzwi frontowe (doświadczenie przeze mnie przemawia).

W lewym dolnym rogu zrobi się wtedy miejsce do zabawy dla dzieci - niech tam sobie kopią piłkę i zostawiają zabawki (znowu mówię z doświadczenia).

Górna (tj: południowa) część działki zostaje wtedy "dla dorosłych"
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:05, 27 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)

Izuniu a obok krokusów, te malutkie rozetki to co to takiego????
Ogród w remoncie 09:04, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, przyjrzałam się dokładniej wymiarom i wyszło mi coś takiego:

Derenie, jak pisałam wcześniej, muszą być sadzone grubą warstwą, żeby kolor pędów był widoczny. Czyli zajmą w zasadzie całą szerokość rabaty od ogrodzenia do trawnika. Można je podsadzić epimedium, narcyzami (nie wymagają częstego wykopywania), przebiśniegami lub ciemiernikami.
One będą dość wysokie - do 2 m, więc faktycznie świdośliw nie warto przy nich sadzić.
Pissardi muszą być odsunięte od sosny (ze 3 metry) i od siebie wzajemnie też - tak ze dwa metry. Dałabym w ich okolice jakieś różowe hortki, żeby podbić kolor liści.
Koło świerków posadziłabym drzewo kolumnowe (wiśnia amanogawa? dąb green pillar?) i podsadziła bzem black lace.

Hakone moim zdaniem można dać pod wszystkie trzy niwaki, jako element łączący, tylko pod każdym zestawiać z inną rośliną.
Nada się każda atrakcyjna z liści, o kontrastowym pokroju:
bergenie, bodziszki, paprocie, konwalnik nawet irga. Wybierz taką, którą masz pod ręką i pasuje wymaganiami.

Przy ogrodzeniu, jeśli śś miałyby wypaść, faktycznie przydałyby się jakieś drzewka. Może jarząby mączne?
Ogród z rzeźbą 06:45, 27 lut 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Korzystając z jeszcze z chwili czasu wstawię fotki w wycieczki na półwysep Sao Lourenco. Niestety nie udało nam się zrobić całej trasy, jako że dziecię nasze zbuntowało się w połowie drogi i musieliśmy zawrócić. Nie możemy odżałować widoków, które nas ominęły.

Aż się zdziwiłam, że to trasa na Sao Lourenco. JAk my byliśmy we wrzesniu 2015 r to zieleni nie było wcale.
Trasa nie zaliczona, czyli jest powód, żeby wrócić
...uDany ogród 06:25, 27 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wreszcie nauczę się rozpoznawać ptasią brać

Ja znam sporo ptaków, ale jak widzę coś nowego posiłkuję się encyklopedią ptaków i netem.
Jest ich bardzo dużo
Zawsze mnie interesowały i jeszcze motyle
Uwielbiam!

Moje Rusałki

Pokrzywnik

Admirał

Pawik

Ceik

...uDany ogród 06:19, 27 lut 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie odzywam sie ale systematycznie podziwiam.

Bogdziu dziękuję kochana

...uDany ogród 06:18, 27 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Masz bogactwo ptactwa w ogrodzie Te boćki to też u Ciebie?

To przez drzewa, mają schronienie i mnóstwo jedzonka.
Boćki z gniazda przy ulicy.
U mnie chodziły pojedynczo

Szmaragdowy Zakątek 00:33, 27 lut 2017

Do góry
Jest środek nocy, więc obowiązkowo coś słodkiego….uratowany rano z rozgrzanych czeluści
piekarnika - serniczek!

Jankosia, co tam dzisiaj w nocy podgryzasz?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:23, 27 lut 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Janko, czy Tradescant pachnie? Masz może fotkę kwiatu w rozkwicie z bliska? Bo tak myślę, czy ta moja nn to nie to ewentualnie...

Pachnie.

Niektóre zdjęcia kolorystycznie są przekłamane- ona jest najpierw bardziej bordowo-brązowa, dopiero pod koniec kwitnienia pojawiają się fioletowe nutki.

Więcej zdjęć Tradescant zobaczysz tu
Podwórkowa rehabilitacja 23:24, 26 lut 2017

Do góry
ryska napisał(a)

Tak mówi większość "ogrodomaniaków"

Szkoda że nie widzisz jak wygląda mój trawnik i podjazd, że o krecich kopcach na rabatach nie wspomnę. Zadołowane w donicach róże potrafiły wypchnąć. Brak słów.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:23, 26 lut 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Co "najfajniejsze" miałam trzy sztuki i żadna nie odbiła po zimie. Z innymi miskantami nie miałam problemów. Choć były dyskusje czy to napewno ta odmiana (niby źródło zakupów pewne) bo mimo ładnego przyrostu nie kwitła wcale.

Może miały za mokro Aniu i po prostu wygniły
Mam Graziellę od dwóch sezonów i zawsze kwitła, to ciekawe.
U mnie natomiast padły 3 sztuki 'Morning Light', 3 z wielkim trudem się wykaraskały, a 3 wyrosły naprawdę pięknie.
Na tej rabatce jeden z trzech zbierał sie całe lato ale dał radę.

Sezon 2017 u Hanusi 22:58, 26 lut 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jaki energetyczny kolorek
Malutki pod lasem 22:55, 26 lut 2017

Do góry
Z wieści ogrodniczych, stipa zaczyna wychodzić, trzy cynie też się pokazały i jedna papryka z kaloryfera wyłazi
Hosty wsadzone do doniczek na dzień będę wynosić na dwór, na noc chować do wiatrołapu, bo tam mam najchłodniej, zakręciłam kaloryfer, działa tylko podłoga
Kwiaty we włosach 22:21, 26 lut 2017

Do góry
Aniu
ja też o tym marzę. Byłam kiedyś w Koronowie, piękne jeziora i okolica.To chyba niedaleko Bydgoszczy.
Za tydzień w sobotę montują mi altanę, może wtedy chociaż tak zacznie się powiew wiosny.Muszę obmyśleć jakie rośliny pachnące w pobliżu.Dziś u nas na Warcie było słychać pełno ptactwa. Fajnie jak słychać ptaki i żaby jak rechoczą, ale to jeszcze trochę, żaby latem. Pozdrawiam.

Kiedyś miałam skalniak

a to wiciokrzew w dobrych latach i dobrej kondycji

ta rabata też się zmieniła, wszystkie większe krzewy zostały wysadzone, zostały zamontowane podpórki na pnące

no i koniecznie muszę pomyśleć o tej rabacie, obsadzić ją na brzegach bo kora wszędzie fruwa,

Ogrodowe przygody 22:16, 26 lut 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)

Oglądałam Gardens World i Monty Don pokazywał właśnie cięcie bzu ozdobnego, by cały czas ładnie się wybarwiał i można było zapanować nad kształtem. Czytałam też o tym później w gazecie. Cięłam już w tamtym roku więc metoda jest sprawdzona z oczek powybijały długie pędy na ok 1,5m. Więc teraz znów podcięłam
w tamtym sezonie wyglądał tak

Czyli co? Mam ciągnąć za pierwszym oczkiem i będzie dobrze? Ale za pierwszym oczkiem od podstawy czy tak jak hortensje?
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:14, 26 lut 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)
Witam Dorotko czy polecisz mi jakieś rabatówki. Z powodu braku miejsca szukam róż małych, ale obficie kwitnących
Moje doświadczenie z różami dopiero się zaczyna. Róże mam od 3 lat, co roku dokupuję kilka, nie za wiele mogę o nich powiedzieć, bo sama się uczę. U mnie zazwyczaj róże są duże, ale mam jedną Garden of Roses jest niziutka, u mnie do 35 cm. Kwitnie bez przerwy, na początku jej kwiat jest mocno pomarańczowy, później trochę blednie. Dla mnie ona jest perfekcyjna. Tam rośnie tylko jeden krzaczek.

Ogrodowe przygody 22:14, 26 lut 2017

Do góry
iwonadm napisał(a)

Też po cichu liczę na wysianie, ale zobaczę czy wzejdzie, bo dość późno posiałam. Na Gardenię nie dam rady, muszę zostać z dziewczynkami. Czy będziesz w tym roku u Cwika? Bardzo kusi mnie parę róż. z kordesa
jak pielęgnujesz i tniesz swoją rapsody bo różnie o niej w necie piszą?

Szkoda, że Cię nie będzie, ale tak czasem bywa. Nie wiem jeszcze, czy wybiorę się do Cwika,bo w tej chwili nic konkretnie nie potrzebuję, ale to się może zmienić. A jakie róże Kordesa wpadły Ci w oko?
Rhapsody chciałabym prowadzić jako pnące, więc na razie rozeznaję temat
Kwiaty we włosach 22:07, 26 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Ogród kwitnącej wiśni
Aż słychać te pszczoły
Ja chcę by było już ciepło!!!
Pozdrawiam Gosiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies