Testuję dodawanie zdjęć przez iCloud, fotki robione komórką nie podobają mi się, ale teraz okazało się to koniecznością.
Smakowity dar od Patrycji, mniam mniam Pati, te żółte, spiczaste, z pomarańczowymi refleksami wewnątrz, jaka to odmiana?
Crocus sativus? Jak u Ciebie rośnie? Wytrzymuje zimy, przyrasta?
Widzę, że masz też trójsklepki, pytanie jak wyżej
Ogród u Ciebie jeszcze wczesnojesienny, służą mu opady. Pozbywasz się różowych zawilców japońskich? He he, całkiem jak Tamaryszek, kilkanaście lat temu
U mnie różowe też zachowują się bardziej witalnie niż białe. Właśnie dokupiłam dwa.
No właśnie wiem, że są jadalne ale jakoś nie miałam odwagi Próbowałaś?
Czyściec wełnisty dostałam lata temu od Sylwii.
W pierwszej miejscówce nie był spektakularny.
Przesadzony w nowe bardzo ładnie przyrasta. Dałam mu nieco lepszą glebę i ścinam po przekwitnięciu.
Mam jeszcze czyściec "szkółkowy" na środkowej rabacie, w kilku grupach.
Ma mniejsze listki i jest kapryśny jeśli idzie o zmiany pogody.
Nie lubi zalania czy przesuszenia.
Na tej fotce widać po lewej czyściec od Sylwii a na środku kupiony. Zdjęcie z lipca.
Podoba mi się to ujęcie Fajnie wyglądają te trawy, na tle tej bramy Ja też ostatnio mało robię w ogrodzie, ciągle mokro u nas. Chciałam dziś kosić trawę, ale za mokro. Za to, kret rozgościł się u mnie na całego. Jakoś nawet nie chce mi się go przeganiać, nie mam pomysłu, tak jakoś mi się nie chce
Dopiero na zdjęciu zauważyłam uschniętą gałązkę klonu palmowego, nie wygląda to dobrze... Zrobić oprysk? Czym najlepiej? Dziś strasznie mokro, więc jutro wytnę i zasmaruję maścią.
Na dole po lewej, jest taka jakby wybielona.
Jeśli bardzo Ci tam ta hortensja przeszkadza to posłuchaj Justyny.
Teraz to jest najlepszy czas na przesadzanie, bo pada i jest chłodno, ale nie za zimno.
Ja bym zdecydowanie zmniejszyła trawnik przy tujach, dzięki temu zrobiłabyś trochę miejsca hortkom i hakonkom.
Aga, Ty już sercem jesteś gdzieindziej. Chociaż ja bym podlewała, szczególnie te rosliny, które bym zabierała ze sobą.
Ten sezon jest naprawdę zadziwiający. Tak mało pracowałam w ogrodzie w tym roku. W zeszłym przez upał, w tym przez deszcze. Susza była tylko w sierpniu. Teraz chętnie bym popracowała, ale znowu deszcz uniemożliwia prace, szczególnie, że ciągle mnie coś łapie.
Musze koniecznie jakieś uodparniacze pobrać
Tak, mój ogród jest przepełniony miłością do roślin. Kocham je wszystkie, dlatego trudno mi sie oprzeć przez zakupem kolejnych. Upycham kolanem. Chociaż może ta miłość jest zaborcza, bo nie ważne, że roślina potrzebuje przestrzeni, ja potrzebuję więcej roślini to się liczy.
Chociaż ostatnio troszeczkę się poprawiłam
Ala, jakbyś mieszkała bliżej to bym Ci przywiozła kilka tych moich zawilców.
Naprawdę się ich pozbywam, bo już nie mam gdzie sadzić. Wszystkie miejsca zajęte ponad miarę.
Teraz posadziłam białe, podobno sa mniej inwazyjne. Zobaczymy. Te różowe zostawię tylko w ograniczonej ilości w kącie ogrodu. Inaczej pożarłyby mi klona i rodki.
Ostatnio praktycznie codziennie pada. Nie ma kiedy popracować w ogrodzie. Mam jeszcze do posadzenia tulipany.
Marchewka ozdobna u mnie zanikła. Teraz mam tylko tę dziką, białą. Nie mam pojęcia dlaczego. Powiem szczerze, nie mam pojęcia, czy to jest roslina dwuletnia, ale mam wrażenie, że raczej jednoroczna. Siewki pokazuja się chyba wiosną. A to co widziałaś na moich ostatnich zdjęciach to aminek. Takich baldaszkowatych roslin jest bardzo dużo.
Ostatnio miałam bardzo trudny czas. Odszedł mój brat.
Miałam jechać jutro do Przypek, ale nie mam nastroju. Ukojenie dałaby mi praca w ogrodzie, ale nie jest mi to dane. Ciągle pada. Na dokładkę coś mnie pobiera.
Także zostało mi oglądanie ogrodu na zdjęciach. Chociaż ogród za oknem wygląda już zupełnie inaczej niż na nich. Jest już coraz więcej żółci. Czerwony to u mnie rarytas.
Dziś doszły cebudowe tu gdzie mogły już dojść. Skusiłam się i dałam symetrycznie po 3 małe kocimiętki na froncie rabaty [zdj zrobione przed]. Coraz bardziej podoba mi się aby ta rabata była w miarę symetryczna. Walnęłam też tam symetrycznie 2 rozplenice red head. One też będą na rabacie wejściowej