Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Ewa777 09:41, 01 cze 2026

Takiego niebieskiego orlika mam też i ja, dzięki Asi Piękna ta żółta azalia. Szkoda borówek, ale dobrze, ze będą malinki
hankaandrus_44 18:55, 01 cze 2026

Violu, u Ciebie grasuje poskrzypka liliowa, ja na nią poluję i zgniatam, ruchliwa jest i to jest trudne polowanie, ale zawsze mniej później robaczków, składają takie żółte jajeczka z których larwy żerują na liliowych liściach, niczym stonka na ziemniakach, najlepsza metoda ręczne odławianie. Nie szukałam na nie chemii, więc nie podpowiem jak je pozbawić życia inaczej.

U mnie jest mało lilii i ja zawsze je jakoś niweluję. Udanych łowów. Chitynki na grzbiecie, czerwone i dość twarde, ale da się zmiażdżyć. Przepraszam za horror w ogrodzie.
hankaandrus_44 19:04, 01 cze 2026

EWo, jakbyś chciała, to przypomnij się za miesiąc o orlikowe nasionka. Mam je wkilku kolorach..

hankaandrus_44 19:19, 01 cze 2026

W piątek przed wyjazdem do rodziny, zasiliłam pomidorki w szklarni w wodę. Jutro pojadę zobaczyć jak się miewają.
Co do innych ogrodowych spraw nie wypowiem się, ale jestem ciekawa: były silne wiatry, i zapowiadany deszcz, co z tego sięgnęło do mnie, nie wiem. Ale podobno pańskie oko konia tuczy. Pozdrawiam ogrodników przed czerwcowym dużym weekendem, jak ktoś będzie go miał, oczywiście.

violka171 19:55, 01 cze 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
Violu, u Ciebie grasuje poskrzypka liliowa, ja na nią poluję i zgniatam, ruchliwa jest i to jest trudne polowanie, ale zawsze mniej później robaczków, składają takie żółte jajeczka z których larwy żerują na liliowych liściach, niczym stonka na ziemniakach, najlepsza metoda ręczne odławianie. Nie szukałam na nie chemii, więc nie podpowiem jak je pozbawić życia inaczej.

U mnie jest mało lilii i ja zawsze je jakoś niweluję. Udanych łowów. Chitynki na grzbiecie, czerwone i dość twarde, ale da się zmiażdżyć. Przepraszam za horror w ogrodzie.

Wiesz ja mam mało lili i dopiero w tym roku mam te robactwo,ale dziękuję za identyfikację,one rowniez skaczą hm.
Zrobiłam oprysk karatem zobaczymy skutek.
E tam zaraz horror hi hi.
Buziam
hankaandrus_44 21:03, 01 cze 2026

Takie żółte, to zalążek larw poskrzypki właśnie, takich jak stonka, i to one zżerają liście i przeważnie umiejscawiają się na spodniej stronie liści. Tam je trzeba szukać.
Basilikum 22:49, 01 cze 2026

Haniu mam nadzieję, że popadało u Ciebie a burza bokiem przeszła.
Śliczne masz orliki
Ewa777 09:30, 02 cze 2026

EWo, jakbyś chciała, to przypomnij się za miesiąc o orlikowe nasionka. Mam je wkilku kolorach..

Jak nie zapomnę, to się przypomnę
Tobie również przyjemnego długiego weekendu Wybierasz się na działkę?
hankaandrus_44 21:40, 02 cze 2026

Pracy w ogrodzie mam dużo, ale dziś zaliczyłam 12 godzinny pobyt, to najprędzej do ogrodu trafię w piątek. O ile pogoda mi planów nie zepsuje.

Wreszcie majowa piwonia rzutem na taśmę pożegnała maj.

violka171 16:20, 03 cze 2026

Takie żółte, to zalążek larw poskrzypki właśnie, takich jak stonka, i to one zżerają liście i przeważnie umiejscawiają się na spodniej stronie liści. Tam je trzeba szukać.

Haniu to właśnie nie poskrzypka bo to już są skaczace robaczki a pod liściami jest czysto,dorosłe osobniki są brudno-czarne, Wyczytałam że to skoczogonki mam ich mnóstwo w ziemi