Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród Magdalenka 17:56, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tnij, moja klientka ścichała kiedyś po ziemi i odbiły od nowa, ja też tak postanowiłam.

To pocieszające , że nie można jej zepsuć Dziekuję Danuś.
Storczyki 16:02, 22 lut 2014

Do góry
Czekamy na wątek o ogrodzie. Duży masz ogród? No i cudna róża w awatarku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:01, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tnij, moja klientka ściachała kiedyś po ziemi i odbiły od nowa, ja też tak postanowiłam.

Czekałam na tą odpowiedz. Idę ciachać mam trzy do ciachnięcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:52, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tnij, moja klientka ścichała kiedyś po ziemi i odbiły od nowa, ja też tak postanowiłam.

Ufffff, buziak .... zestresowalam się i miałam wrażenie, że im oczek nie zostawilłam wcale, ale są ...

Śliczne zdjecia hmm jade po ciemierniki!
Ogród Magdalenka 15:49, 22 lut 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Danusiu, jutro chce przyciać hortensje limki, swoje b. mocno ściełaś i zastanawiam się ile zostawić u mnie, czy te cienkie gałazki calkiem wyciać ? kładzie mi się na taras i męczę się z jej przywiązywaniem ... ale się boje tak mocno.... patrzeć na oczka ? nie mam głównego przewodnika tylko takie krzaki .... poradz proszę .

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:47, 22 lut 2014

Do góry
noemi napisał(a)
Danusiu, jutro chce przyciać hortensje limki, swoje b. mocno ściełaś i zastanawiam się ile zostawić u mnie, czy te cienkie gałazki calkiem wyciać ? kładzie mi się na taras i męczę się z jej przywiązywaniem ... ale się boje tak mocno.... patrzeć na oczka ? nie mam głównego przewodnika tylko takie krzaki .... poradz proszę .

Tnij, moja klientka ściachała kiedyś po ziemi i odbiły od nowa, ja też tak postanowiłam.
Storczyki 15:45, 22 lut 2014

Do góry
Dziękuję Mirello za miłe odwiedziny u mnie. Też uwielbiam storczyki, ale w domu mam same białe ćmówki

Ale widziałam w swoim życiu wiele pięknych okazów, moje zdjęcia są w artykułach pod tagiem

storczyki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:39, 22 lut 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:36, 22 lut 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:34, 22 lut 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:24, 22 lut 2014

Do góry
Czuję w kręgosłupie bardziej dźwiganie worów niż czołganie. Jakbyś Madżenko mnie na fotkach zobaczyła ze stojącymi włosami to byś pękła ze śmiechu Normalnie igła w stogu siana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:21, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja co prawda nie byłam na "kilerach" ale tak jak Madżenkę wszystko mnie boli. Wytachałam z 15 worów śmieci spod świerków i różnych zakamarków ciemnych i głębokich, w których z 8 lat nie byłam. Czołgałam się normalnie, a czołgania i czochrania włosów nie lubię;P

Ale wory już za domem, nie jest źle. I to była moja dzisiejsza praca od rana. Pociachalam trawy w donicach no i powyrzucałam zimowe dekoracje, zamiotłam po sobie. Podlałam ciemierniki.
Przycięłam hortensje bukietowe w nowym zakątku i za domem.

A różaneczniki podlewam dlatego bo one zmarznięte bryły mają, bardzo zmarznięte, więc to przyspieszy odmarzanie.

Danusiu, no to miałaś przednią gimnastykę, u nas szaro i buro więc metamorfozy sobie oglądam, może w przyszły weekend też popracuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:15, 22 lut 2014

Do góry
Ja co prawda nie byłam na "kilerach" ale tak jak Madżenkę wszystko mnie boli. Wytachałam z 15 worów śmieci spod świerków i różnych zakamarków ciemnych i głębokich, w których z 8 lat nie byłam. Czołgałam się normalnie, a czołgania i czochrania włosów nie lubię;P

Ale wory już za domem, nie jest źle. I to była moja dzisiejsza praca od rana. Pociachalam trawy w donicach no i powyrzucałam zimowe dekoracje, zamiotłam po sobie. Podlałam ciemierniki.
Przycięłam hortensje bukietowe w nowym zakątku i za domem.

A różaneczniki podlewam dlatego bo one zmarznięte bryły mają, bardzo zmarznięte, więc to przyspieszy odmarzanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:11, 22 lut 2014

Do góry
Urszulla, tak jak mówisz zetnij, słabiutkie pędy całkiem utnij.
Lawenda - Lavandula 15:03, 22 lut 2014

Do góry
Jeszcze nie, bo odkryjesz jak na dłoni bardzo młodziutkie przyrosty i jak chwyci większy mrozik, to po nich.
Cis - Taxus 14:53, 22 lut 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
No właśnie, czyli nie ma się co sugerować informacja na opakowaniu, gdzie jest napisane ze ma zastosowanie do cisów. To w takim razie jaki nawóz się nadaje najbardziej?

Co jest napisane na opakowaniu tym do iglaków? Są wyszczególnione iglaki i wszystkie wymienione? A może to specjalny nawóz do cisów?
Potrzeba mi więcej informacji od Ciebie

Większość iglaków wymaga pH lekko kwaśnego, skoro nawóz wyprodukowano do iglaków, to zakładam żę takie pH bierzemy pod uwagę i nawóz jest dostosowany.

Jednak są wyjątki, cis i świerk serbski rośnie najlepiej w podłożu obojętnym a na pewno nie kwaśnym. więc do tych dwóch gatunków nawóz uniwersalny jak do roślin liściastych, nie kawaśnolubnych.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 14:48, 22 lut 2014

Do góry
Absolutnie odradzam kamień, teraz jest bardzo ładnie.
Cięcie traw i turzyc 14:47, 22 lut 2014

Do góry
Jest różnica w cięciu traw i turzyc. Bo turzyce to nie trawy.

Trawy (np. miskanty, Hakonechloa czy Molinia) trzeba ścinać na wiosnę bo są suche i z tej kępy potem wyrastają nowe źdźbła.

Spośród turzyc większość jest zimozielonych i niektóre znakomicie wyglądają na wiosnę, więc tylko przycinamy końcówki albo wyrywamy całe liście które zmroził mróz.

Ta brązowa trawa to normalny objaw i nic jej nie dolega. Ona się tak przebarwia jesienią.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:34, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja dziś podlewałam zimozielone, a właściwie wszystko

To ja tez lecę podlewać pozdrawiam M
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:12, 22 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam zmarzniętą glebę w hortensjach i różanecznikach, a więc z tymi ruchami należy poczekać, nie róbmy jakiejś psychozy i gorączki złota, że już trzeba przesadzać, bo nie trzeba.

Kazdy dostosowuje swoje ruchy do sytuacji ziemnej i pogodowej, także do tego, ile ma do zrobienia w ogrodzie i kiedy to wszystko zdąży zrobić w jak najbardziej optymalnym czasie. A ten czas jeszcze nie naszedł, dla Wrocławia pewnie nadszedł ale dla mnie nie.

Ja obecnie zmywam kurz i tnę hortensje,. Nic nie przesadzam. Zbieram liście z zeszłego roku i rozrzucam śnieg, żeby się szybciej roztopił. Wyrzucam zimowe dekoracje donicowe, ścinam Hakonechloa. Wyrzuciłam dziś taflę lodu ze stawu, dolałam wody. I to by było na tyle

Jak mówi szefowa, z tymi ruchami trzeba poczekać.
Przyszłam się przywitać i zapraszam na chwile relaksu w moim pierwszym wątku na sekatory przyjdzie
jeszcze czas, moi mili wpadnijcie bo pomyślę że nikt mnie nie lubiNad wątkiem ogrodowym dopiero pracuję.Jak niepoprawnie Ogrodowiskowo to proszę mnie skarcić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies