Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 16:34, 28 lut 2017

Do góry
Właśnie wróciłam z pracy i jestem wykończona. Miałam pół roku przerwy i muszę się z powrotem wdrożyć

Wiosna się przestała zastanawiać, czy już może się rozgościć i z godziny na godzinę jest piękniej. Dzisiejsze ciemierniki

Rano pod samym płotem pasły się darmozjady, już im wybaczyłam to że się u mnie stołowały. Są piękne

A szpaki szykują gniazdko

Wiosna, ach to ty!!
Uwielbiam ten czas, delektuję się każdym promieniem słońca , każdym nowym kwiatkiem, śpiewem ptaków. Zaczynam żyć
...uDany ogród 16:26, 28 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Dana, na Twoich zdjęciach zdumiewa mnie światło. Wyglądają jak robione w studiu (to komplement!). Stosujesz jakieś blendy, lustra?!

Co powiedziawszy przyznam, że chciałabym od czasu do czasu zobaczyć zdjęcia i z szerszej perspektywy

edit: ha! trzeba było przed napisaniem posta zajrzeć na poprzednią stronę!
Przepiękny ogród!

Dziękuję, nic nie stosuję ... tak próbuję się ustawiać, żeby było odpowiednie światło . Nie zawsze się to udaje.
Często pstrykam krajobrazy dla Ciebie jeden z moich ulubionych obrazkow

To moje magiczne miejsce na wakacje Tam mogę się wyżyć. Mam 6 baterii do aparatu i zawsze zabieram wszystkie naładowane. Kocham takie spacery
Moja rodzinka już nie marudzi, że musi ciągle na mnie czekać

Tu ma być ogród :) 16:24, 28 lut 2017

Do góry
A całość tak się prezentuje

Przed cięciem

I po cięciu

...uDany ogród 16:22, 28 lut 2017

Do góry
abiko napisał(a)

Dana.. ja ci coś powiem.. nie samochód czyni kierowcę wiesz to?
Co by było, gdybyś miała lepszy sprzęt

Tak, wiem... ale mimo wszystko widzę pewne ograniczenia.
Nie wiem , chętnie spróbuję
Może kiedyś mi się uda, póki co fotki z tego co mam

Tu ma być ogród :) 16:22, 28 lut 2017

Do góry
Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam prace na przedpłociu.
Miskanty Klejne Fontane takie były poczochrane, że skróciłam je tak do wysokości 20 cm, a seslerię jesienną ciachnęłam przy ziemi.
Jako, że mam tą trawę od zeszłej wiosny, szukałam relacji zdjęciowej jak ją ciąć i nie za wiele można znaleźć, także dla siebie na przyszłość (a może też dla kogoś z Was) wkleję jak to u mnie wyglądało.

I przy okazji zobaczcie patent jaki stosowałam, żeby nie trzeba było wybierać tych rozwalonych ździbeł z kamyczków

Cięcie seslerii jesiennej

...uDany ogród 16:20, 28 lut 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Zawsze zazdrościłam ludziom, którzy biegle się posługują obcym językiem. Dla mnie to umiejętność wręcz na pograniczu magii. A już kilkoma językami to w ogóle. Niestety sama nie mam do tego dyspozycji i mimo podjęcia wielu prób nic z tego nie wyszło.

Basiu nie smutaj, ja dogadam się po angielsku, ale stres powoduje że się zacinam. Zwyczajnie się wstydzę.
Młode pokolenie jest zdecydowanie bardziej "wyluzowane" i mimo wszystko szkolnictwo jest inne. Stawia na rozmówki, a nie na gramatykę.
Rosyjski kiedyś znałam biegle, teraz mało co pamiętam
Grunt , że potrafimy po polsku i możemy sobie pogadać

...uDany ogród 16:14, 28 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Dziś mi pocieszenie potrzebne i jak zawsze znajduję je w Twoim ogrodzie.

Kasiu chodź Cię przytulę

Masz na pocieszenie ciemiernika

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:03, 28 lut 2017

Do góry
Potrzebuję Waszej porady.
Ścianę południową mam obsadzoną tawułami i berberysami oraz jedną hortensją.
Został mi kącik na ścianie południowo-zachodniej.
Jedynym krzewem jaki planuję tam zostawić jest hortensja - reszta do kosza.
Nie mam zupełnie pomysłu na to co posadzić w tym kąciku.
Ściany domu mają około 3 i 5 metrów.

Tu ma być ogród :) 15:56, 28 lut 2017

Do góry
TeresaK napisał(a)
Edytko, kupiłam ciemierniki. Weryfikuję wiedzę na ich temat i... wiem, że znów nic nie wiem. Gdzie i z czym masz je posadzone?

Zwykłe Niger mam między kulami bukszpanowymi na froncie, to są rabaty od wschodu.

Pełne posadziłam na rabacie od strony północnej razem z różnymi odmianami host, brunnerą, miodunką, carexem Elata Aurea i świecznicami Black Negligee - czyli wszystko co cieniolubne.
Robiłam ta rabatę we wrześniu i mam tylko taką fotkę, ciemierniki się akurat na zdjęciu nie załapały, ale są tam.
Upchałam tam też sporo szafirków, żeby wiosną jako tako to wyglądało.

Mała Eleczka 15:56, 28 lut 2017

Do góry
bleebla napisał(a)
A tutaj niespodzianka domowa. Galazka rozmarynu, ktora udalo mi sie ukorzenic, pierwszy raz zakwitla

pięknie !!!!
Aga, była tydzień temu na Malcie i tam pierwszy raz widziałam kwitnący rozmaryn Nie sądziłam, że on zakwita i do tego tak pięknie i bujnie Jako ciekawostkę dodm, ze na kamienistych północnych plażach rośnie mnóstwo pelargonii gigantów. Takie zagajniki na 50-60 cm wysokie

I jeszcze apropos twoich szalenczych zimowego"kawowania" na tarasie. Zachęcona twoim wpisem siedziałm w sobotę na podwórku z gorąca herbatką w ręku i ksiązką. Słoneczko tak cudnie grzało. Macham wesoło
Pogubiłam się po drodze... 15:55, 28 lut 2017

Do góry
I jak to teraz przyciąć? Żeby było dobrze
Droga do spełnienia 15:26, 28 lut 2017

Do góry
to jest miejsce gdzie na rogu rośnie jałowiec

dołem sa hosty bergenie żurawki na drugim rogu hortensje i rododendron
myślełam o drzewie nie całkiem na środku podsadzonym jeszcze rodkami i anabelkami
dałabym tez świecznice i parzydło leśne

będzie coś tam rosło?
Katalpa - Catalpa 15:01, 28 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Radykalnie na żółto

Danusiu, teraz już można ciąć katalpe czy jeszcze czekać?
Mój mały ogródeczek :) 14:37, 28 lut 2017

Do góry
Przepikowalam 49 pomidorków

Jeszcze troszkę zostało
Mała Eleczka 14:35, 28 lut 2017

Do góry
A tutaj niespodzianka domowa. Galazka rozmarynu, ktora udalo mi sie ukorzenic, pierwszy raz zakwitla
Ogród z rzeźbą 14:28, 28 lut 2017

Do góry
Zana napisał(a)
I taka ciekawostka przyrodnicza - sporo drzew porośniętych było takim "czymś". A dzisiaj wspomagając moje dziecię w przygotowaniach do sprawdzianu z biologii napatoczyłam się na zdjęcie właśnie takiego czegoś i dowiedziałam się, że to są porosty krzaczkowate. Niesamowicie wyglądały te drzewa, jak z mrocznej baśni:

Niesamowite Super widoki pokazujesz.
Widzę, że już wszystkich ciągnie do grzebania w ziemi Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:19, 28 lut 2017

Do góry
No nie jest, będzie po cięciu się zagęszczał, ale niech coś zakwitnie
A Ty możesz od spodu podcinać, a górą wyżej koronę robić, to wtedy będzie wyższa nózka, ja tak będę robić z pęcherznicami na pniu

takie ozdoby zakupiła mi koleżanka w Niemczech, nudzi się na zwolnieniu, to ma zadanie i ma kupować fajnie i niedrogie jakość sama pilnuje
Ogród z łezką II 14:15, 28 lut 2017

Do góry
Tak wyglądał mój sadzony 26.maja zeszłego roku.

I jeszcze przy okazji szukania zdjęcia znalazłam dyskusję o kosztach wody przy automatycznym nawadnianiu.
To przypomniało mi się, że obiecałam porównanie kosztów. Przed nawadnianiem zużycie za całe lato 38 m3, w zeszłym roku za ten sam okres 56 m3. Zupełnie nieźle. Podlewanie ustawione było na godzinę co drugi dzień. A jaki komfort...jeżeli ktoś się waha w związku z kosztami wody...chyba warto
Anna i Ogród 14:02, 28 lut 2017

Do góry
A poza tym

Bazie

turzyca palmowa

trzcinnik Variegata

i oczywiście paszcze rozchodnika

Anna i Ogród 14:00, 28 lut 2017

Do góry
A największym zaskoczeniem było to

Hortensja ogrodowa. Przetrwała bez okrywania i puszcza nowe pędy. Nie wiem co mam jej ścinać bo to pierwszy sezon i nie myślałam że się uda ale chyba na razie tylko zaschnięte kwiatostany z ubiegłego sezonu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies