Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Marga 18:56, 28 mar 2017

Filomena napisał(a)

Hej Margo mijamy się w różnych wątkach.
Byłam kiedyś u Ciebie ale czasu brak, by ponawiać wizyty u wszystkich. Ten widok masz przepiękny. Nie każdy ma taki ładny.
Widziałam, że dużo pracy już włożyłaś, koncepcję chyba masz taką ułożoną "ogrodowiskową" ?
Ciekawa jestem czy chcesz wykorzystać ten widok zza płotu w ogrodowym szaleństwie?

Witaj Filomeno. Ja w Twoim wątku często bywałam nieoficjalnie, ale od teraz obiecuję się ujawniać
Widok na łąkę planuję wykorzystać jak najbardziej i nie sadzić z tamtej strony nic wysokiego. Chyba, że chodziło Ci o coś innego

MirellaB napisał(a)
Jejku jak mi się podoba widok jaki masz za bramą

Te chwasty do pasa?

vita napisał(a)

Dobrze, że wpadła tu wcześniej Filomena z pytaniem, czy zechcesz wykorzystać ten widok zza płotu. Też widzę tu ogromny potencjał miejsca
Na froncie rabaty chcesz posadzić bodziszki? Niektóre mogą dać radę, ale w głębi tej rabaty, co? Pod koroną tak dużego drzewa niewiele roślin przetrwa.
A jeszcze pytałaś o niskie bodziszki, jak chcesz tylko zadarnić miejsce, to najlepszy będzie korzeniasty, Geranium macrorrhizum.

Potencjał? Znaczy się jaki? Bo ja myślałam o kozach
Dzięki Wiktoria za opinię o bodziszkach. Cały czas się zastanawiam. Z drugiej strony drzewa są już nasadzenia, tylko ich jeszcze nie pokazywałam: bergenie, runianki, dąbrówki... Radzą sobie chyba nieźle. Zobaczymy jak będzie dalej.

gobasia napisał(a)
Ty z takim wielkim ogrodem i nie masz żadnego zwierzaka?...no nie wierzę

ale ten widok za bramkę jest ..pi pi taki że chciałoby się iść i iść

Były, ale już ich nie ma Piesio nie doczekał przeprowadzki. Nie obudził się z narkozy po zabiegu na oko, a kotki gdzieś przepadły. To chyba wina lisów, bo mamy ich pełno i nawet się nie boją podchodzić.
Widok faktycznie niezły, ale w tej trawie do pasa to są kleszcze niestety. Muszę koniecznie coś na to poradzić, bo eMowi nie chce się tego kosić.

Kawa napisał(a)
Marguś śliczny widok masz

plany tworzysz ale pole do popisu masz wieeeelkie

Dzięki Kamilko. Pole faktycznie mam

sonny napisał(a)
Witaj Marga. Przywędrowałam do Ciebie od kamasji, bo też jestem z lubelskiego. Co do mebli kuchennych mam swoją teorię: myć i czyścić trzeba wszystko jednakowo, faktura jest ważna, ale najważniejsze jest...nauczyć domowników korzystania z uchwytów...czystymi rękamiPozdrawiam i zaznaczam.

Witaj Anetko Szkoda, że nie mogłaś być na spotkaniu, może następnym razem uda nam się spotkać. Co do uchwytów, to wiesz, że mam małe dzieci, a tym trudno wytłumaczyć, żeby wszystkiego nie "ciaplać" brudnymi łapkami. Najgorzej idzie mi nauka czystości mojego eMa. Ten to dopiero potrafi zrobić sajgon w kuchni jak gotuje Miło mi że wpadłaś. Pozdrawiam również

dominka napisał(a)
Cześć,
wpadłam z rewizytą
U Ciebie już ogród pięknie kwitnie.
Do zobaczenia!

A witaj Aga! Na razie tylko krokusy i bratki samosiejki Dziękuję za wspólną kawę na targach

ElzbietaFranka napisał(a)
Witaj Margo KROLOWO. Jestem z rewizyta, przejrzalam i zobaczylam piekny wielgachny ogrod. Sielsko i anielsko u Ciebie. Trawa piekna koszona w esy floresy.
Poniewaz tez taki trawnik mam i tez ciety roznie w szachownice i esy floresy wiec czesto paralotniarze bo ich jest wielu w sasiedztwie kraza nad moja dzialka. Nawet awionetką to sie zdarza tyle o mnie.

Malomkto na tym forum odziedziczyl dzialke w idealnym stanie wiec wszyscy czynimy cyda aby siegnac idealu wg siebie.
Musze konczyc jeszcze zajrze.

Miło Elu, że wpadłaś Mój trawnik wielki, bo chłopaki muszą mieć gdzie piłę kopać, a z góry też go widać Amelia go pierwsza wypatrzyła na google map
Zaglądaj, zapraszam

Kasia_CS napisał(a)

Witaj!

Jestem u Ciebie pierwszy raz - skaczę sobie po letnich postach Przyciągnął mnie do Ciebie najpierw tytuł, bo jest uroczy - sama mam synka (2latka), teraz okrutny z niego urwis, ale jednocześnie kochany i przesłodki Niestety ogródek robię bardziej dla siebie niż dla niego, hihi Bo on na razie to mi tylko pąki kwiatowe obrywa z roślin i trochę mi szkoda

Zacytowałam zdjęcie - bardzo fajna kompozycja, a mnie w oko wlasnie wpadla sosenka (chyba sosenka?). Fajna kompaktowa. Pamiętasz co to za odmiana? Na jedną z rabat planuję właśnie miks z różnych niedużych iglaczków i ten jest całkiem miły dla oka

Witaj Kasiu! Pamiętam Ciebie z targów w W-wie. Zjawiskowo wyglądałaś w tej czerwonej sukience
Tytuł jak najbardziej zgodny z prawdą, bo to właśnie chłopcy są motorem mojego działania. Dla samej siebie prawdopodobnie nigdy nie chciałoby mi się tak męczyć. Plan ogrodu też jest dostosowany do potrzeb małych urwisów. W przyszłości, kiedy już nie będzie potrzebny tak wielki trawnik do zabawy, ogród przeistoczy się w oazę spokoju
Mała sosna to Pumilio.

Zana napisał(a)
Ten widok za bramą.... no cudny masz

Anula, Jana, Anbu.
Ojej, dzięki dziewczyny Chyba muszę zacząć utrzymywać tą łąkę w nienagannej kondycji, bo wstyd, że taka zarośnięta

katel napisał(a)
Monia mam od 5 lat białą kuchnię i nie zamieniłabym na żadną inną! . Jest w połysku i faktycznie łatwo się czyści. Wcześniej przez kilka lat miałam rudą i faktycznie niewiele było na niej widać, jak bym nie umyła to nikt by nie zauważył ale chciałam białą i mam i nie oddam

Byłam, widziałam, podziwiałam Dzięki za opinię. Kasiu, bardzo ładną i elegancką masz kuchnię. Tylko pozazdrościć .

ElzbietaFranka napisał(a)
Chciałam zapytać ile hektarów ma twoja posiadłość ogrodowa?

Działka ma 88a, ale całej obsadzać nie będę, bo nie dam rady tego obrobić.

AgaCzek napisał(a)
A ja z hortensjową rewizytą. Na razie nadrabiam w wątku, ale już zauważyłam jaki duży i piękny i ogród i jak pięknie utrzymany - gratuluję. A chłopaki cudne! Przy okazji oglądania silver dollarów zauważyłam piękną vanilkę

Witaj Agata u mnie! A gdzie tam utrzymany...zdjęcia z odpowiedniej perspektywy są robione Vanilek mam dwie, ale jedną perovskia zawsze zasłania. Faktycznie się udały, chyba miejsce w pełnym słońcu im pasuje Dzięki za pochwały.

Mysza napisał(a)
Hej.
Pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie.Przeszedł ładną zmianę
Śliczne krokusy.
Pozdrawiam.

Witaj Myszko i dziękuje za komplementa Krokusiki oblegane są mocno przez pszczółki i chyba wsadzę ich więcej na jesieni.

sonny napisał(a)
Udało się spotkanie? Będą fotki?

Tylko Amelia miała aparat, ale widziałam, że fotki już wstawiła

agapant napisał(a)
Witam się u Ciebie, bardzo duży masz areał. Będę częstym gościem. Chłopaki super, mają gdzie szaleć. Spotkanie super wczoraj do 2 rano na Twoim wątku, żeby choć trochę ogarnąć. Zanim poznałyśmy się obstawiałam że jesteś Amelia.

Boże Aga, do 2-giej?! U mnie nic się nie dzieje ciekawego. Dziękuję za pochwały. Udało mi się to zdjęcie na taczce Oni tak "czubią się" na okrągło. Amelia to ta bardziej wygadana
Pozdrawiam i zapraszam cały czas

anabuko1 napisał(a)
no proszę jakie fajne typowania.

Cieszę się dziewczyny,że was poznałam.Teraz już osobowo, ciut znajomo będę kojarzyła te wątki.Tak dużo lepiej

Nawzajem Aniu Ja Ciebie podglądam od dawna i tu i na innym forum

Marga 18:59, 28 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Moniczko wstawiam zdjęcie mojej obciętej budleii Wystaw fotkę swoich

O dzięki Ci kochana za trud ... to teraz już będę wiedziała jak swoją mam prowadzić. Fotkę zrobię i wstawię, ale na razie to moje budleje wyglądają jak bida z nędzą.
Basilikum 19:35, 28 mar 2017

jak nie wiesz jak Kosic lake to ja moge tylko owce doradzic

Budleje bada piekne pamietam jak je sadzilas

Marga 21:30, 28 mar 2017

Iza, przemknęło mi to przez myśl Wczoraj pół Twojego wątku przewertowałam, żeby jak najwięcej się o Twoich owcach dowiedzieć Jest tylko jeden problem...tzw.końcowe rozwiązanie .
Budleje na razie bidne. W pierwszym roku połowa wymarzła, a reszta odbijała od korzenia.
Kasya 21:32, 28 mar 2017

moje budleje jeszcze spia, ale jak cielam to widzialam ze zyja
Kasia_CS 22:25, 28 mar 2017

Marga napisał(a)

Witaj Kasiu! Pamiętam Ciebie z targów w W-wie. Zjawiskowo wyglądałaś w tej czerwonej sukience
Tytuł jak najbardziej zgodny z prawdą, bo to właśnie chłopcy są motorem mojego działania. Dla samej siebie prawdopodobnie nigdy nie chciałoby mi się tak męczyć. Plan ogrodu też jest dostosowany do potrzeb małych urwisów. W przyszłości, kiedy już nie będzie potrzebny tak wielki trawnik do zabawy, ogród przeistoczy się w oazę spokoju
Mała sosna to Pumilio.

Ojej, to ja nie skojarzyłam, ze mialysmy okazję się poznać! Hihi, dziękuję pod tym kątem dziecięcym żałuję, ze mój ogródek jest taki niewielki, ze trudno mi wygospodarować miejsce typowo dla synka. Z jednej strony wolałabym, żeby na różne takie aktywności na świeżym powietrzu chodził na place zabaw i się trochę z dziećmi więcej spotykał. Za tydzień skończy 2 latka i w sumie to nie chodzil do żłobka, do przedszkola jeszcze za wcześnie i to jedyna okazja (poza spotkaniami z dziećmi znajomych). A teraz ma wieczny etap niszczycielski-obrywanie kwiatom pączków, rozrzucanie kory, ziemi itd strach go do ogródka wypuszczac
Marga 22:36, 28 mar 2017

Kasya napisał(a)
moje budleje jeszcze spia, ale jak cielam to widzialam ze zyja

Moje juz mają spore listki, ale po cięciu to prawie nic z nich nie zostało. Będę na działce to pykne fotkę.
Marga 22:43, 28 mar 2017

Kasia_CS napisał(a)

Ojej, to ja nie skojarzyłam, ze mialysmy okazję się poznać! Hihi, dziękuję pod tym kątem dziecięcym żałuję, ze mój ogródek jest taki niewielki, ze trudno mi wygospodarować miejsce typowo dla synka. Z jednej strony wolałabym, żeby na różne takie aktywności na świeżym powietrzu chodził na place zabaw i się trochę z dziećmi więcej spotykał. Za tydzień skończy 2 latka i w sumie to nie chodzil do żłobka, do przedszkola jeszcze za wcześnie i to jedyna okazja (poza spotkaniami z dziećmi znajomych). A teraz ma wieczny etap niszczycielski-obrywanie kwiatom pączków, rozrzucanie kory, ziemi itd strach go do ogródka wypuszczac

Trudno się dziwić, tyle nowych twarzy było, ale Ciebie pamiętam przez tą sukienkę Wiesz, moi chłopcy jak byli mniejsi to strasznie ryli w ziemi. No dosłownie jak krety Teraz też im sie to jeszcze zdarza, ale już im prawie przeszło. Za to namiętnie wszędzie się wspinają
Twój maluch ma dopiero 2 latka i dla niego najważniejsza teraz jest mama. Na zabawy z dziećmi będzie jeszcze miał czas. Moi też nie chodzili nigdy do żłobka.
Pozdrawiam Kasiu
AnnaCh 23:00, 28 mar 2017

Monika, mam jedną budleję, w zeszłym roku zastanawiałam się czy żyje, a jak dała oznaki życia, to ją Jasio zdeptał, dała radę Później ją przesadziłam, a jesienią moja mama myślała, że to chwast, wyrwała, połamała i do wora Wyciągnęłam, pocięłam to co połamane i wsadziłam do skrzynki z warzywami. Myślałam, że już po niej, wytrzepane korzenie, sadzona jak już bardzo zimno było, a tu patrzę, a ona żyje i zaczyna rosnąć
To twarde sztuki
Marga 23:10, 28 mar 2017

Aniu, no to swojej zafundowałaś hardcorowe przeżycia Tylko podpalenia brakuje
Moja jedna gałązka to nawet się ukorzeniła, tylko ją rozdeptałam niechcący ostatnio. Też mi się wydaję, że moje będą rosły, ale na efekt, jak u Mirellki, przyjdzie mi poczekać kilka lat.
A propos pomocy w ogrodzie: to teściowa tak mi wywaliła ukorzenione graby Fastigiata...juz ich nie znalazłam na kompoście