Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 09:32, 03 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Prośba o ocenę czy bedzie dobrze, czy bedzie ładnie, czy ma to sens

taka nieudolna troche proba zaprojektowania czesci przedogródka

Ta rabata ma owalny kształt? Daj zdjęcie, żeby zwizualizować to jakoś w głowie.
I jakie ma wymiary? Jakoś nie przekonuje mnie pojedyncza brzoza na środku (może ją jakoś z boku dać?) i ten pilibin na wprost drzwi.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:29, 03 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)

No właśnie ja swoją za długo przycięłam - pokładać się zaczyna.

to może być powód...na wiosnę nie żałuj jej...bądź bezlitosna
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 09:28, 03 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Percy Wiseman jest kompaktowy w budowie i ponoc wolno rośnie. Bogdzia go na pewno poleca bo widziałam, sama mam dwa od wiosny, ale ciężko coś powiedzieć.

Z tego co kiedyś Bogdzia pisała, to nie lubi tych różaneczników za ich drugie kwitnienie.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:27, 03 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Piękne ogniste kolorki.chciałam napisać o harmoni z płotem z tyłu ale nie ujelabym tego tak pięknie jak magnolia:rytm płotu

hahahaha...mnie tez zaskoczyła tym określeniem...dzięki

Tess napisał(a)
Bosko!

...następna...się rozpisała..żartuję...bardzo dziękuję
Moja codzienność - ogród Oli 09:21, 03 sie 2015

Do góry
Uff, nadrobiłam wszystko - nieźle się przy tym ubawiając Krasnal mnie rozwalił
Z drzewem nie doradzę. Ale nieustająco chylę czoła - fantastycznie to wszystko rozplanowane.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:10, 03 sie 2015

Do góry
beta napisał(a)

dziękuję...ja swoją wiosną mocno cięłam...tak ok 5 cm od ziemi...dobrze jej to robi...potem się nie pokłada...pozdr

No właśnie ja swoją za długo przycięłam - pokładać się zaczyna.
W Gąszczu u Tess 09:01, 03 sie 2015

Do góry

Dziewczyny, wielkie dzięki za pomysły i rady
Najpierw przeproszę wszystkich za tę przydługą nieobecność.
Najpierw byłam zajęta pismem do PINBu a potem pojechaliśmy nad Rozlewisko. Tam niestety, zasięg internetu bywa od czasu do czasu. Teraz nie było wcale

siakowa napisał(a)
no to jak można zmienić wszytsko to mozna zrobic wszytsko czekamy na tess : czy kapitalny remont czy mała renowacja???

Rzeczywiście nie dość precyzyjnie się wypowiedziałam, choć napisałam, że chcę zamaskować brzegi oczka.

Na teraz to szukam pomysłu na zasłonięcie niebieskich brzegów. I chyba wiem, co zrobię - pomaluję je farbą, chyba udającą metal. Bo inspiracja podesłana przez Kasię jest świetna.
http://3.bp.blogspot.com/-UOddgNT5DB8/TeATxnRocjI/AAAAAAAABCA/Qo2XXevdz2I/s1600/IMG_3943.JPG

Podobają mi się takie przelewające się nad brzegiem rośliny. Dosadzę hakone z drugiej strony i tak na razie pewnie zostanie.

Natomiast docelowo, kiedyś w przyszłości, mam nadzieję, że niedalekiej, chcę dużych zmian.
Teraz nie mogę się za nie zabrać, bo mamy na głowie mnóstwo ważnych i palących spraw. Nie mogę eMowi teraz takimi pierdołami głowy zawracać, a bez męskiej ręki tego pojemnika na oczko nie wytargam stąd. A i ziemi trzeba by nawieźć sporo.
He he, zaraz mnie ocenią co poniektórzy Dzieci ino dwoje a czasu na ogród nie ma

Toszka ma rację - trzeba teraz na ogród spojrzeć całościowo. Może ten placyk wypoczynkowy za obecnym płotkiem umieszczę...

Dzięki, dziewczyny

To tu... 08:38, 03 sie 2015

Do góry
agam napisał(a)

Moje Variegatusy dopiero w zeszłym roku sadzone, ale u Domi tak się to prezentuje:

Też dałam Variegatusy za rodki, ale u mnie cień okropny i marnie rosną.
Dla odmiany czas na zmiany... 08:32, 03 sie 2015

Do góry
Bosko!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:00, 02 sie 2015

Do góry
Dla wszystkich zainteresowanych skrót długich zimowych rozmów na temat Silver Sceptre

Silvery u Toszki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=308

u Tess
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=535#post_4

u Jagody
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=649

u mnie zaraz po posadzeniu ( sadzonki z tego samego żródła co Marzeny)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=562
W Gąszczu u Tess 11:30, 01 sie 2015

Do góry
Widzę Tess, że też jesteś na etapie zmian jak ja Faktycznie, jak zimą części nadziemne roślin zamierają to brzegi oczka widoczne się robią i zanim wiosną urosną to trzeba poczekać. A może jakbyś wokół ułożyła coś na wzóropaski wokół z kamienia łamanego, ale w ten sposób że brzeg kamienia będzie nachodził na rant i oczka i tego rantu nie będzie widać. A od strony rabaty rośliny wchodzące na tą opaskę i zasłaniające brzeg kamieni... Tak mi się nasunęło, bo widzę, że masz ścieżkę z kamnienia Pozdrawiam
1,2,3,ogród... START! 01:40, 01 sie 2015

Do góry
Margaretko, graby ja też mam chęć posadzić, mam z tyłu drugą działkę, jeszcze niezagospodarowaną i pod Waszym wpływem mam chęć grabem oddzielić się od sąsiada, ile Twój grab już u Ciebie rośnie? Podobno szybko przyrasta na wysokość...

Ewo, doniczki w trawach sprawdziły się, zrobiłam zdjęcia, ale mam w aparacie, jutro w pracy podłączę się do komputera bo teraz na tablecie przysiadłam...
A uśmiech dziecka zawsze cieszy

Dzięki Agnieszko, umie ta nasza Lila nas podejść tym swoim wdziękiem

Tess, na początku wyczułam podobne fluidy od Ciebie postanowiłam nie przejmować się i brnąć dalej w Ogrodowisko, bo dziś dzięki Wam zaczęłam pielenie

Macie rację, ludzie są różni, a ja czasem o tym zapominam...

Jana, dzięki, bez dzieci to jak ogród bez kwiatów

Teraz ja muszę zajrzeć do Waszych ogrodów i podejrzeć co u Was słychać, a tym samym lepiej Was poznać
Odcienie zieleni 23:24, 31 lip 2015

Do góry
Karol, Iwka, tess, siakowa, Iza, mikami , Magda- super jesteście, dzięki za wsparcie!Dziękuję również za prywatne wiadomości!Moze macie rację, odpocznę na chwilę i będzie ok.
Co z tym ogródeczkiem począć 20:05, 31 lip 2015

Do góry
Uśmiałam się Ewciu ze zbioru buraczków u Tess na wątku
W Gąszczu u Tess 19:49, 31 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Co tam rzepak w szklarni
Po skończeniu szkoły ogrodniczej miałam staż w sklepie ogrodniczym.
To był w Warszawie okres tworzenia dzikich ogródków działkowych. Gdzie tylko był niezabudowany większy kawałek ziemi, ludzie wytyczali sobie poletka i uprawiali.
Kto pamięta - były takie ogródki - przez wiele lat - przy Dworcu Zachodnim np.
Kto umiał i nie umiał, ten działkował
No i przyszła do sklepu taka młoda stażem (choć nie wiekiem) użytkowniczka działki poradzić się. Bo otóż kupiła marchewkę młodą (taką w pęczkach) i wsadziła. Ale ona - rzeczona marchewka - wcale nie urosła, tylko usycha. Pomimo podlewania, I co ona - opiekunka marchewki - ma teraz zrobić?

Dobreee

a poza tym uśmiałam się z Waszych opowieści wieczornych
1,2,3,ogród... START! 17:24, 31 lip 2015

Do góry
Cieszę się, że postanowiłaś zostać tutaj.
Nie będę mówić, że mi przykro, bo to nie ma znaczenia, ponieważ tu powinno paść inne słowo.
Szkoda że ładne kwiatki dane zostały z przekąsem, a nie z przeprosinami.

To forum ogrodnicze, ale ludzie są tacy, jak na wszystkich innych, czyli różni.
O różnym poziomie wrażliwości i empatii,
z różnym bagażem doświadczeń,
z sercem na dłoni ale też z soplem lodu zamiast serca,
otwarci i mili, ale też ślepi i głusi,
myślący, ale i tacy z jedną tylko kulką w mózgu,
pokorni i skromni, ale też tacy, co im woda sodowa uderzyła do głowy.

Pozytywne jest w tym fatalnym początku to, że teraz będzie już tylko lepiej

Masz cudowne motto w stopce.
Pokazuj nam swój piękny ogród

W Gąszczu u Tess 12:26, 31 lip 2015

Do góry
no to jak można zmienić wszytsko to mozna zrobic wszytsko czekamy na tess : czy kapitalny remont czy mała renowacja???
W Gąszczu u Tess 12:22, 31 lip 2015

Do góry
Ja widzę tylko dwa wyjścia...

Albo zrobić na nowo duże oczko.
Albo zrobić ładny taras z kwadratową kałużą w środku

To już zależy od tego czego potrzebuje Tess.

W Gąszczu u Tess 11:11, 31 lip 2015

Do góry
No dobrze, jeszcze nie skończyłam pisma, ale wrzucę, to zanim wrócę, może już jakiś fajny pomysł się urodzi?

Tu jest szkic tej części z oczkiem. Usytuowane jest bez sensu - przy schodach.
Drzew zaznaczonych jako ABC i E już nie ma.

A to owo oczko. Widok nieco z góry, ze schodka któregoś.

I z dołu.

Jak zamaskować te brzydkie, bo nienaturalnie rzucające się w oczy, brzegi oczka?

W lecie maskowałam roślinami ale w zimie jest łyso (obecnie z jednej strony jest bergenia pomiędzy hochlą zieloną, ale zimą będzie tylko ciut bergenii).

Może jakis pomysł na wkomponowanie oczka w taras - czyli w to coś, wyłożone obecnie nieregularnymi płytami widoczne na 1 zdjęciu.

Zostawiam Was, wracam do utarczek z wiatrakami Liczę na owocną dyskusję.
W Gąszczu u Tess 10:05, 31 lip 2015

Do góry
Dziewczyny - pokażę, przecież obiecałam.
Ale teraz płodzę pismo do PINBu, i szlag mnie bierze.

Ja nie mam problemu z pokazaniem tego oczka. Jest okropne, ale nie dlatego, że zaniedbane.
Po prostu tylko takie były kiedyś możliwości (no, albo kiepskiej jakości folia). Kosztowało majątek - ma prawie trzydzieści lat. A obecnie są inne trendy ogrodowe. I tyle.

Jak skończę, wrzucę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies