Kasiu gdzieś musiałam posadzić tuje i kulki a tam w tym miejscu tawuły i forsycje mnie denerwowały. To znaczy były ładne tylko wtedy gdy kwitły czyli początek wiosny i to pod warunkiem że deszcz nie padał w tym czasie. Więc już od jakiegoś czasu planowałam wyrzucenie tych krzaków i zrobienie tam ładu. Tylko myślałam że mi sie tam trochę więcej roślin różnych zmieści ale niestety narazie tylko Smaragdy , kulki i hortensje bukietowe zwykłe i na pniu zrobię oraz hortensje 2 szt. ogrodowe które mają kwitnąć na jednorocznych pędach- te będą do testowania przy naszych warunkach pogodowych. I jeszcze są 3 derenie posadzone prostopadle a za nimi chyba będzie ekran z cisa który będzie zakrywał skład zdjętej darni z chodnika . Pozdrawiam
pocieszę Cię, że u mnie też wszystko malusie, trzeba pare sezonów poczekać, aż to podrośnie i zacznie to to widać na rabatach
moj wczoraj kosił trawę, ale mamy starą kosiarkę elektryczną i już mi ciągle powtarza, że w przyszłym roku pierwszy zakup do ogrodu to będzie kosiarka spalinowa
Narazie mam posadzone jałowce i tawuły, te z racji tego że są w słońcu słabo rosną i mają jakies 30cm średnicy, jałowce też, kuleczki, tulipany i trawki tez maleńkie, ale uwierz mi chciałabym zeby wreszcie podrosły i zebym musiała tą rabate poszerzyć, narazie msuze troche poszerzyć i wykantować trawke, bo m dziś wypróbował ciągniczek do koszenia i nie dojechał do brzegu, bo trawa blisko roślinek
Głowny ogródek jest wystawiony na południe.
W centralnej częsci będzie trawnik a bo odwodzie działki rabaty z roślinami.
Przy przęsłach ogrodzenia mam wydzielony prostokątny pas o szerokości 2 m.
W środku każdego przęsła chcę posadzić śliwy pissardi szczepione na pniu, otoczone będą skarpetą z bukszpanu, a pomiędzy wiśniami planuję tawuły golden princess.
W skarpetach bukszpanowych wiosną będę sadzić np. tulipany.
No i bardzo ładnie Aniu Ci to wyszło Żurawki szybko podrosną, ja swoje dzieliłam w tamtym roku, trochę żałowałam, bo stały w miejscu, ale w tym roku już ruszyły Co to masz za trawki w tych żurawkach?
Padam i chyba mi się nos przypiekł, bo trochę go czuję, a oczywiście zapomniałam się posmarować filtrem
Zrobiłam trójkącik żurawkowo-trawkowy między tujami przy śmietniku, a rabatą wzdłuż płotu. I stwierdziłam, że brakuje pod płotem jeszcze jednej tawuły, w "nogach" lilaka.
Tak to wygląda z bliska, żurawki mało imponujące, ale z mojej hodowli, były zadołowane w doniczkach na zimę i teraz zaczynają rosnąć Ten fragment będzie z szarym żwirkiem, taki sam ma być przy żurawkach wzdłuż chodnika przy domu.
Ja tuje sadzę, bo póki co nie mamy ogrodzenie, więc nimi mam wyznaczoną jakąś tam granicę Ja zrobię jeszcze tą rabatkę pod wykuszem i mam w planach posadzić jakieś drzewa, tyle, że ozdobne nie są tanie, więc muszę trochę nazbierać
Robię identycznie
Nie przepadam za tujami, wręcz ich nie lubię, ale dałam ich kilka na rabatę, żeby cokolwiek mi zostało zimą
Lubię jak jest dużo kwitnących krzewów, dlatego u mnie tawuły, lilak, forsycja, jaśminowiec i hortensja między tymi szmaragdami są
U nas dzisiaj pada i pada, prace w ogrodzie stoją, więc pojechałam na zakupy miałam dokupić tawułę na skończenie rabatki, a kupiłam
- tawuły spirea golden princess,
- miskant morning light,
- stokrotki,
- niezapominajki,
- floks szydlasty,
- lubczyk,
- pelargonie,
- i inne których już nazw nie pamiętam, będę później prosiła Was o pomoc
Kochana, dziękuję za wszystkie cenne uwagi i poświęcony czas
- wszystkiego nie chcę tam pakować, pokazywałam tylko co ewentualnie mam do posadzenia,
- dalej rabatek na tej stronie nie mam, tylko naprzeciwko tarasu 3 hortki silver dollar,
- odległości między tymi dwiema tujkami zaraz poprawię,
- rozplenice mam bez nazwy, pinky winky tylko jedną sztukę i szpaler z 3 silverek mam już po tej stronie, to nie chcę jeszcze jednego,
- to migdałka najwyżej zostawię, tam gdzie jest, muszę znaleść nowe miejsce dla wierzby i pęcherznicy i kaliny
- bergeni mam 4 szt
- tylko te tawuły na razie małe, ale jak je posadzę, to ona chyba szybko rośnie?
- a jakie kwadraciki masz na myśli?
- trawa to właśnie ta rozłażąca, dlatego na razie nigdzie jej nie daję i po Twoich słowach chyba nigdzie nie dam
Forsycje zaczęły przekwitać i niedługo będzie najlepszy moment na ich przycinanie. Zastanawiam się jak to robić, żeby w przyszłym roku pięknie zakwitły - można jak tawuły "za głowę" i na jeża? Czy trzeba to robić selektywnie?
Które odmiany polecacie ze względu na pokrój?
Widzę, że idziesz w żółty i pomarańczowy kolor
Mam na zbyciu 3 dorodne tawuły japońskie 'Crispa', hortensję bukietową grandiflora, ale to wszystko idzie w róż.
Oj niestety u mnie te kroki strasznie malutkie
Trzmieliny i bukszpany pierwszy raz próbuję w tym roku ukorzenić, żurawki już kilka razy dzieliłam, mam ich całkiem sporo, a kupiłam tylko po jednej z trzech kolorów
Bergenię dzisiaj u mamy wykopywałam, ona bardzo łatwo się dzieli od korzenia
Małgosiu a może Ty masz jakiś pomysł jak wykończyć tę rabatę przy wierzbie. Najchętniej to bym ją wykopała, ale trochę mi szkoda teraz, bo ładnie rośnie, może na jesień? Czy zostawić?