Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

kachat 16:10, 25 maj 2015

Mathildis napisał(a)
Berberysy??? mahonia? jakieś tujki? u mnie rosną przed dereniami...
No właśnie tujki to nie, staram sie ich nie sadzić, mahonii więcej nie chcę, wszystkie co widziałam były chore i moja też ma czerwone plamy na liściach. Berberys jakoś mi nie pasuje, ale może..? Tylko jaki?
kachat 16:17, 25 maj 2015

Agcia napisał(a)
u mnie ich też mnóstwo.. mówię na nie "ćpuny" bo jak w zeszłym roku obległy mi róże to całe dnie w nich siedziały..niby spijają pyłek ale swoimi odchodami brudziły kwiaty i część róż nie nadawała się do oglądania.. Ale piękne są bez dwóch zdań
U siebie nie mam ich zbyt dużo i nie zauważyłam żadnych znamion ich bytności, chyba jeszcze nie zrobiły sobie toalety z moich kwiatków Może jak zakwitną róże to się sytuacja zmieni (oby nie!). Najwyżej powsadzam je do słoika i wyniosę gdzieś daleko
kachat 21:10, 25 maj 2015

To ta "rabata" z tawułami japońskimi (sztuk 8) Nie wiem, co do nich dodać, jak to wszystko skomponować. Tawuły mogę jeszcze poprzesadzać w razie potrzeby. Brakuje mi tam na tyle czegoś wyższego (myślałam o świdośliwie Obelisk) i jakichś ciemniejszych akcentów... Na dolnej lini tawuł jest prosta ścieżka z prawej strony zdjęcia na lewą.

Poradzicie coś..?
kachat 21:11, 25 maj 2015

Kwitną Iryski

kachat 21:12, 25 maj 2015

Po wyjęciu derenia z doniczki zastałam taki widok Dziury, korytarze i ok. 25 robali. Czy to opuchlaki..?

Agatek 21:38, 25 maj 2015

Iryski śliczne
a te robale okropne mam nadzieję, że to nie opuchlaki, ale ja się nie znam

przy tych tawułach to może coś ciemnego, z przodu może jakieś żurawki, albo takie niskie kulkowe berberysy w kolorze bordo
kachat 21:48, 25 maj 2015

Robale obrzydliwe, wysypywały się z tych "norek", bleeee...

Przy tawułach żurawki odpadają, tylko jakieś takie dzikawe rośliny wchodzą w grę, myślałam o śmiałku i kosówce, ale niestety nie dały rady Koloru bordo w ogóle nie chcę w ogrodzie, nie pasuje do charakteru leśnego. Kurczę blade no, już miałam plan na tę rabatę, i masz, guzik z tego wyszło
AgataBC 22:44, 25 maj 2015

kachat napisał(a)
U siebie nie mam ich zbyt dużo i nie zauważyłam żadnych znamion ich bytności, chyba jeszcze nie zrobiły sobie toalety z moich kwiatków Może jak zakwitną róże to się sytuacja zmieni (oby nie!). Najwyżej powsadzam je do słoika i wyniosę gdzieś daleko

ja też nie mam ich dużo bo róże jeszcze nie kwitną ale przylecą napewno.. nie byłoby szkód gdyby nie to, że w jednym kwiatku potrafiło ich siedzieć po 3,4 sztuki, a jak siedzą całe dnie i nie odlatują (śpią między płatkami) to brudzą ..
nie było ich prawie wcale gdy miałam mało kwiatów w ogrodzie. Pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie tych ćpunów u mnie w róży "Marie Curie". Zbierałam i tłukłam.

kachat 10:04, 26 maj 2015

Agcia, u ciebie to rzeczywiście wysypało kruszczycami... Ale jak słodko wyglądają w tych kwiatach, takie małe klejnociki A ty brutalu je tłuczesz bezlitośnie Proponuję łapać i podrzucać nielubianym sąsiadom albo wywalać przez okno w aucie gdzieś daleko, jedna taka akcja i po kłopocie i sumienie czyste Niech sobie żyją...

Różę masz piękną, takie ma liście zielone i zdrowe, i tyle pąków... Cudowna!
kachat 10:06, 26 maj 2015

Ja litości niestety nie mam dla tych oto stworków:

Widzicie to..? Myslałam, że mi się w oczach dwoi i troi. Całą New Dawn obsiadły! Na wszystkich innych różach też były, ale w mniejszych ilościach.