Czy takie kanty nie uszkodzą korzeni młodych drzew?
Też pomyślałam o kółeczkach, nawet dziś zrobiłam takie kanty wokół belek na których wieszamy hamak a w środek posadzę kwiaty oczywiście jak tylko przyjdzie na to pora schody też zyskały na wyglądzie jak zagościł tam kancik
Zostają na stałe, bo te cisy porozłażą się bez nich na boki.
A jak je prowadzić to zdecydujesz jak już zaczniesz ciąć. Tego to ja nie wiem teraz, gdybym je cięła to pewnie też bym decydowała na gorąco.
Zasada jest taka, najpierw przesadzaj, a potem formuj, bo uszkodziłabyś ich kształt podczas szarpaniny związanej z przesadzaniem.
Jak się zabrać? Przyjdzie ciepły marzec, wykop przesadź i formuj, potem powtórz pod koniec lata, tyle mogę powiedzieć. Kup sobie dobre nożyce szpalerowe, najlepiej w sklepie ogrodowiska i do dzieła Kształt Ci podpowiedziałam i tak formuj, nie równo, bo na zdjęciu nie są równe, a wrzecionowate
Wklejam zdjęcia chociaż prawie nic nie widać na nich Bez zielonych listków wtapiają się w tło haszczy sąsiada Są to młode drzewka owocowe 5 w równej lini wzdłóż ogrodzenia plus dwa roczne w lini drugiej prostej . Bardziej niż o estetykę chodzi mi o korzenie, bo są to drzewa młode... Chociaż teraz wiem, ze kancik będzie wyglądał cudnie przy tych "brodach" z trawy.
Miałam problem ze wstawieniem zdjęcia ... Komputer się zawiesił.
zrobiłam" mapkę" w paintcie i dzewka to te brązowe plamki
Takiego zawijasa nie stosowaliśmy, więc nie wiem czy dobre. Pewnie tańsze, ale nie zawsze to idzie w parze z "dobrem".
Czasem nie opłaci się wybierać rozwiązania tańszego. Bo nie spełnia zadań Wtedy szkoda roboty i lepiej od razu zrobić "porządnie".
No oczywiście, wtedy naprawiasz wszystkie wady jakie były w trawniku.
Ja stosuję Bofix, najszybciej "bierze".
Na 3 dni przed zastosowaniem i 3 dni po zastosowaniu nie lać wody.
Okres prewencji ma znaczenie przy uprawach, które się "je". Ten okres zapobiega zatruciu. Zakładając że chwasty zaczną zanikać, zaczynasz podlewać trawnik po 3 - 5 dniach i zmywasz herbicyd, który przenika do gleby.
Bofix ma okres prewencji dla ludzi 12 godzin, dla zwierząt 21 dni. ale przy spożyciu roślin opryskanych nim, nie przy chodzeniu po nim.
Starane dla zwierząt 7 dni.
Okresu karencji nie podają a jest napisane "nie dotyczy".
Od spodu widać że też nie zgnije. Jest dystans i są nawet kółka żeby nie dźwigać. Na podstawie tego przykładu stwierdzam, że Witek ma przewagę nad producentami zajmującymi się taką usługą zawodowo. My przewidzieliśmy gnicie tu gdzie dziura, oni nie
Trzeba ją wykleić EPDM-em i zrobić specjalny otwór nieco wyżej niż dno donicy.
Na wszystko jest sposób tylko mądra głowa i porządne wykonanie jest potrzebne.
W miejsce takiego syfu, który był kupiony w "drewnianym sklepie" i rozsypał się po 5 latach, wykonaliśmy takie oto "mercedesy"
Materiał - drewno egzotyczne bangkirai, którego buduje się statki i tarasy, wieczne, może leżeć w wodzie 50 lat i nie zgnije
Listwa na wierzchu nacięta w rogach pod kątem