Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 21:12, 16 lut 2014

Do góry
Dobry pomysł, zrób pałąki i na to naciągnij "ocieplacz"
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 21:08, 16 lut 2014

Do góry
To zależy na jaką głębokość wbijesz szpadelek Możesz trawkę wyskubać pazurkami delikatnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:49, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje werbeny przechowałam na oknie w garażu, Teraz są dość wysokie i wybiegnięte, ale utnę przed wystawieniem na zewnątrz. W zeszłym roku tez tak zrobiłam. Werbena w gruncie u większości osób zanosi się, że przetrwała To dobrze - będzie wielka,

Nasiona były przemrożone, zbierane późno, więc chyba to dobrze wróży wschodom. Marzenko poczekaj, może wylezie stara werbena. Miałaś?

A wysiewanie polecam w marcu, zdąży zakwitnąć,.

Miałam werbene, ale jesienią przerabialam rabatę , na ktorej rosła... Wiec chyba nie dalam jej szansy. Będę siala, miałam to zrobić dzisiaj...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:33, 16 lut 2014

Do góry
Moje werbeny przechowałam na oknie w garażu, Teraz są dość wysokie i wybiegnięte, ale utnę przed wystawieniem na zewnątrz. W zeszłym roku tez tak zrobiłam. Werbena w gruncie u większości osób zanosi się, że przetrwała To dobrze - będzie wielka,

Nasiona były przemrożone, zbierane późno, więc chyba to dobrze wróży wschodom. Marzenko poczekaj, może wylezie stara werbena. Miałaś?

A wysiewanie polecam w marcu, zdąży zakwitnąć,.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:29, 16 lut 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Ja wsiałam ok. 3 tygodnie temu i już wzeszła. I teraz się zastanawiam, czy się nie pospieszyłam?

Skoro posiałaś to nie żałuj, najwyżej przytniesz, postaw na słoneczku.
To dobrze, że wzeszły, znaczy dobre nasionka
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:11, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chyba kółka będą lepsze, z kwadracikami wydaje się za bardzo "naćkane".

No i jeszcze to zależy od linii trawnika i nawierzchni w całym ogrodzie, style trzeba się trzymać i tego też nie wiem.

Czy takie kanty nie uszkodzą korzeni młodych drzew?
Też pomyślałam o kółeczkach, nawet dziś zrobiłam takie kanty wokół belek na których wieszamy hamak a w środek posadzę kwiaty oczywiście jak tylko przyjdzie na to pora schody też zyskały na wyglądzie jak zagościł tam kancik
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 16:22, 16 lut 2014

Do góry
Powinny stać prosto i równiutko zwłaszcza w szpalerze
Obuwik pospolity / Cypripedium calceolus 15:19, 16 lut 2014

Do góry
Spod buka.
Świerk serbski - Picea omorika 15:16, 16 lut 2014

Do góry
Tnij nawet teraz. odetniesz być może chorobę szybciej. Może prędzej da mu to siły na regenerację w dobrym miejscu.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 15:10, 16 lut 2014

Do góry
Sadzić. Nie jest najgorszy. Tylko błagam, wybierz prosty pieniek a nie "pofalowany"
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:03, 16 lut 2014

Do góry
Chyba kółka będą lepsze, z kwadracikami wydaje się za bardzo "naćkane".

No i jeszcze to zależy od linii trawnika i nawierzchni w całym ogrodzie, style trzeba się trzymać i tego też nie wiem.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:59, 16 lut 2014

Do góry
Jak się uprzesz to i z Repandens zrobisz, ale ja mówię że nie.
Topiary z bukszpanu i cisa 14:57, 16 lut 2014

Do góry
Cleo napisał(a)

Czy te obrecze z drutu zostaja na stale, czy jest to zabieg tymczasowy?
Czy te cisy starac się ze sobą rownac? Jeden jest waski i wysoki, drugi nizszy i szerszy i teraz zastanawiam sie jak je prowadzic.
Tak jak pisalam juz wczesniej chce je przesadzic, bo rosna w miejscu tymczasowym. Jaka jest wobec tego zasada? Najpierw uformowac pozniej przesadzac, czy przesadzic i ciac juz w miejscu dla nich docelowym?

No i pytanie ogolne, jak sie za to zabrac, bom zielona. Przeczytalam artykuly o cieciu, wszystko takie wydaje sie proste w teorii, hehe

Zostają na stałe, bo te cisy porozłażą się bez nich na boki.
A jak je prowadzić to zdecydujesz jak już zaczniesz ciąć. Tego to ja nie wiem teraz, gdybym je cięła to pewnie też bym decydowała na gorąco.

Zasada jest taka, najpierw przesadzaj, a potem formuj, bo uszkodziłabyś ich kształt podczas szarpaniny związanej z przesadzaniem.

Jak się zabrać? Przyjdzie ciepły marzec, wykop przesadź i formuj, potem powtórz pod koniec lata, tyle mogę powiedzieć. Kup sobie dobre nożyce szpalerowe, najlepiej w sklepie ogrodowiska i do dzieła Kształt Ci podpowiedziałam i tak formuj, nie równo, bo na zdjęciu nie są równe, a wrzecionowate

Cis - Taxus 12:18, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może być, ale każdy inny nie kolumnowy też może być.

Dzięki ogromne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:09, 16 lut 2014

Do góry
Nie wiem jak to odmiana niestety.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:05, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A to zależy gdzie i w jakiej konfiguracji, bez zdjęcia to ja nie umiem ocenić czy będzie to dobrze wyglądać akurat w Twoim przypadku.

Wklejam zdjęcia chociaż prawie nic nie widać na nich Bez zielonych listków wtapiają się w tło haszczy sąsiada Są to młode drzewka owocowe 5 w równej lini wzdłóż ogrodzenia plus dwa roczne w lini drugiej prostej . Bardziej niż o estetykę chodzi mi o korzenie, bo są to drzewa młode... Chociaż teraz wiem, ze kancik będzie wyglądał cudnie przy tych "brodach" z trawy.

Miałam problem ze wstawieniem zdjęcia ... Komputer się zawiesił.

zrobiłam" mapkę" w paintcie i dzewka to te brązowe plamki
Świerk serbski - Picea omorika 11:57, 16 lut 2014

Do góry
Wg mnie nie ma szansy, on zamiera. Jak chcesz ratować poucinaj mu chore gałęzie, wierzchołek i wszystko co widzisz, przekrój gałązki zobacz.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 11:54, 16 lut 2014

Do góry
Takiego zawijasa nie stosowaliśmy, więc nie wiem czy dobre. Pewnie tańsze, ale nie zawsze to idzie w parze z "dobrem".
Czasem nie opłaci się wybierać rozwiązania tańszego. Bo nie spełnia zadań Wtedy szkoda roboty i lepiej od razu zrobić "porządnie".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies