Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 15:10, 16 lut 2014

Do góry
Sadzić. Nie jest najgorszy. Tylko błagam, wybierz prosty pieniek a nie "pofalowany"
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:03, 16 lut 2014

Do góry
Chyba kółka będą lepsze, z kwadracikami wydaje się za bardzo "naćkane".

No i jeszcze to zależy od linii trawnika i nawierzchni w całym ogrodzie, style trzeba się trzymać i tego też nie wiem.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:59, 16 lut 2014

Do góry
Jak się uprzesz to i z Repandens zrobisz, ale ja mówię że nie.
Topiary z bukszpanu i cisa 14:57, 16 lut 2014

Do góry
Cleo napisał(a)

Czy te obrecze z drutu zostaja na stale, czy jest to zabieg tymczasowy?
Czy te cisy starac się ze sobą rownac? Jeden jest waski i wysoki, drugi nizszy i szerszy i teraz zastanawiam sie jak je prowadzic.
Tak jak pisalam juz wczesniej chce je przesadzic, bo rosna w miejscu tymczasowym. Jaka jest wobec tego zasada? Najpierw uformowac pozniej przesadzac, czy przesadzic i ciac juz w miejscu dla nich docelowym?

No i pytanie ogolne, jak sie za to zabrac, bom zielona. Przeczytalam artykuly o cieciu, wszystko takie wydaje sie proste w teorii, hehe

Zostają na stałe, bo te cisy porozłażą się bez nich na boki.
A jak je prowadzić to zdecydujesz jak już zaczniesz ciąć. Tego to ja nie wiem teraz, gdybym je cięła to pewnie też bym decydowała na gorąco.

Zasada jest taka, najpierw przesadzaj, a potem formuj, bo uszkodziłabyś ich kształt podczas szarpaniny związanej z przesadzaniem.

Jak się zabrać? Przyjdzie ciepły marzec, wykop przesadź i formuj, potem powtórz pod koniec lata, tyle mogę powiedzieć. Kup sobie dobre nożyce szpalerowe, najlepiej w sklepie ogrodowiska i do dzieła Kształt Ci podpowiedziałam i tak formuj, nie równo, bo na zdjęciu nie są równe, a wrzecionowate

Cis - Taxus 12:18, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może być, ale każdy inny nie kolumnowy też może być.

Dzięki ogromne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:09, 16 lut 2014

Do góry
Nie wiem jak to odmiana niestety.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 12:05, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A to zależy gdzie i w jakiej konfiguracji, bez zdjęcia to ja nie umiem ocenić czy będzie to dobrze wyglądać akurat w Twoim przypadku.

Wklejam zdjęcia chociaż prawie nic nie widać na nich Bez zielonych listków wtapiają się w tło haszczy sąsiada Są to młode drzewka owocowe 5 w równej lini wzdłóż ogrodzenia plus dwa roczne w lini drugiej prostej . Bardziej niż o estetykę chodzi mi o korzenie, bo są to drzewa młode... Chociaż teraz wiem, ze kancik będzie wyglądał cudnie przy tych "brodach" z trawy.

Miałam problem ze wstawieniem zdjęcia ... Komputer się zawiesił.

zrobiłam" mapkę" w paintcie i dzewka to te brązowe plamki
Świerk serbski - Picea omorika 11:57, 16 lut 2014

Do góry
Wg mnie nie ma szansy, on zamiera. Jak chcesz ratować poucinaj mu chore gałęzie, wierzchołek i wszystko co widzisz, przekrój gałązki zobacz.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 11:54, 16 lut 2014

Do góry
Takiego zawijasa nie stosowaliśmy, więc nie wiem czy dobre. Pewnie tańsze, ale nie zawsze to idzie w parze z "dobrem".
Czasem nie opłaci się wybierać rozwiązania tańszego. Bo nie spełnia zadań Wtedy szkoda roboty i lepiej od razu zrobić "porządnie".
Chwasty w trawniku 11:35, 16 lut 2014

Do góry
No oczywiście, wtedy naprawiasz wszystkie wady jakie były w trawniku.

Ja stosuję Bofix, najszybciej "bierze".

Na 3 dni przed zastosowaniem i 3 dni po zastosowaniu nie lać wody.

Okres prewencji ma znaczenie przy uprawach, które się "je". Ten okres zapobiega zatruciu. Zakładając że chwasty zaczną zanikać, zaczynasz podlewać trawnik po 3 - 5 dniach i zmywasz herbicyd, który przenika do gleby.

Bofix ma okres prewencji dla ludzi 12 godzin, dla zwierząt 21 dni. ale przy spożyciu roślin opryskanych nim, nie przy chodzeniu po nim.

Starane dla zwierząt 7 dni.

Okresu karencji nie podają a jest napisane "nie dotyczy".
Donice drewniane 11:18, 16 lut 2014

Do góry
Od spodu widać że też nie zgnije. Jest dystans i są nawet kółka żeby nie dźwigać. Na podstawie tego przykładu stwierdzam, że Witek ma przewagę nad producentami zajmującymi się taką usługą zawodowo. My przewidzieliśmy gnicie tu gdzie dziura, oni nie

Donice drewniane 11:16, 16 lut 2014

Do góry
Oto wnętrze takiej donicy- oczywiście ocieplonej styrodurem

Wyklejenie EPDM (izolacja oczek wodnych, guma)

Wspomniane otwory w dnie, dokłądnie wyklejone

Donice drewniane 11:14, 16 lut 2014

Do góry
Trzeba ją wykleić EPDM-em i zrobić specjalny otwór nieco wyżej niż dno donicy.

Na wszystko jest sposób tylko mądra głowa i porządne wykonanie jest potrzebne.

W miejsce takiego syfu, który był kupiony w "drewnianym sklepie" i rozsypał się po 5 latach, wykonaliśmy takie oto "mercedesy"

Materiał - drewno egzotyczne bangkirai, którego buduje się statki i tarasy, wieczne, może leżeć w wodzie 50 lat i nie zgnije
Listwa na wierzchu nacięta w rogach pod kątem

Ściany również nie na "styk" tylko pod kątem

Spotkanie grupy łódzkiej u Margarete - luty 2014 11:09, 16 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrawiam, datę poprawiłam, nie wiem co jeszcze.

Już wszystko jest dobrze. Bardzo dziekuję .
Co na podjazd? 11:06, 16 lut 2014

Do góry
Najlepsza i wieczna (przetrwa stulecia a nawet tysiącllecia) jest kostka kamienna, granit lub bazalt. Jest w różnych kolorach, szara, szaro-ruda, beżowa i czerwona. Bazalt jest prawie czarny.

Nie ma lepszego materiału od naturalnego kamienia. I to jest prawda znana od dawna, której nie trzeba udowadniać, bo to kamień. Wszystko inne bruki to jest tylko podróbka lub namiastką kamienia.

No jeszcze cegła klinkierowa - też jest szlachetna, ale mniej trwała od granitu.

To sprawy finansowe powodują konieczność wyboru. Tylko czy wybór tańszego materiału jest jednocześnie tańszym rozwiązaniem? Nie jest. Skoro nie trwa wiecznie i kruszy się, to nie jest w sumie tańszy. Bo za parę lat trzeba wymieniać albo gapić się na ubytki.

Zdjęcia są tu w zasadzie niepotrzebne aby udowodnić wyższość granitu nad farbowanym betonem.

http://www.gardenarium.pl/oferta/nawierzchnie
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 10:59, 16 lut 2014

Do góry
1. Najlepsze ph 5,5 - 6,5, ale trawnik urośnie także jeśli odbiega od normy, ilość miejsc z których pobierasz próbki - nieistotne, z różnych miejsc.

2. Warto użyźnić glebę, może być żyźniejsza gleba przemieszana z wierzchnią warstwą, można było jesienią wysiać nawozy zielone i przeorać, przykryć je. Byłoby najtaniej i dobrze, korzystnie dla trawnika

3. kompostu 5 cm, ziemi 10 cm, ale w uzyskaniu dobrego i ładnego trawnika najważniejsza jest późniejsza pielęgnacja (nawożenie, podlewanie i koszenie), a nie grubość warstwy ziemi

4. Ziemię kompostową bez kawałków drewna, przesianą, zwykłą ziemię urodzajną z hałd, najpierw sprawdzić co to za ziemia, żeby sobie "gorzej' nie zrobić. Można ją zbadać, zrobić analizę gleby, ale w zasadzie trawnik rośnie na zwykłej ziemi "polnej" spod "kartofliska". Urośnie nawet na piachu, gdy będzie dobrze podlewany i nawożony. Tutaj masz wskazówki odnośnie siewu trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Chwasty w trawniku 10:49, 16 lut 2014

Do góry
Chyba najpierw doradziłabym na chwasty opryskać, jak padną wtedy już będzie cieplej, podosiewasz i zaczniesz nawozić i lać wodę, trawnik odzyska urodę i będzie już bez chwastów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies