Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:04, 27 lut 2017

Do góry

Witam,
Droga Pani Danusiu, bardzo proszę o wyrażenie opinii i uwag co do moich planów na urządzenie rabaty.

Rabata o długości ok. 12 m i szerokości (przy altanie) ok. 6 m położona jest po lewej stronie istniejącej już altany; na rabacie rosną, zastane przy zakupie działki, dwie brzozy samosiejki oznaczone jako nr 3 i nr 7; pomiędzy te brzozy, w celu osłony od sąsiedniej działki, planuję posadzić berberysy: nr 4 – Thunberga Golden Ring, nr 5 – Red Tears, nr 6 Thunberga Kelleris; pomiędzy brzozą (nr 7) a altanką planuję Viburnum opulus (nr 8); od samego ogrodzenia działki sąsiedniej planuję posadzić cotoneaster dammeri Major (nr A);

nie mam sprecyzowanych planów co do roślin o nr 1 i 2 ale z pewnością będą to krzewy osiągające ok. półtora m wysokości; chciałbym aby rośliną nr 9 była hortensja, podobnie jak roślina, którą planuję posadzić po prawej stronie altany (pomiędzy altaną a brzozą), roślina nr 11 to fagus sylvatica Purple Fountain; z racji, że bardzo lubię sosny chciałem aby zajęły one miejsce nr 10 – i tu planuję pinus aristata oraz nr 13 – a tu nie mam pomysłu (stosunkowo blisko jest altana, która będzie osłaniała sosenkę przed słońcem – nie wiem zatem czy będzie to dobre miejsce dla sosny?)

nie mam pomysłu na rośliny nr 12 – może liliowce, floksy? z kolei po prawej stronie altany, tuż przy ogrodzeniu planuję zasłonić się od sąsiada szpalerem złożonym z 4 sztuk Picea omorika posadzonych w odległości ok. 1,7 m od siebie; dalej zaś planuję krzewy ozdobne: nr 15 – weigela candida, nr 16 – physocarpus opulifolius (żółta), nr 17 – weigela Bristol Ruby, nr 18 - physocarpus opulifolius Diabolo; ale czy to dobre rozwiązanie?

Cała działka ma szerokość ok. 22 metrów; po przeciwnej stronie altany rosną samosiejki brzóz w lokalizacji zaznaczonej na planie; po prawej stronie patrząc na altankę rosną dwie sosny (nie ma ich na zdjęciu ale umieściłem je na planie); przedstawiam też wizualizację rabaty jaką wykonałem w dostępnym w internecie programie do projektowania; Jak już wspomniałem, będę wdzięczny Pani Danusiu za Pani uwagi i wszelkie sugestie co do moich zamierzeń; z góry serdecznie dziękuję. Mariusz

Róże w naszych ogrodach 11:02, 27 lut 2017

Do góry
I jeszcze jedna moja NN...

Róże w naszych ogrodach 10:58, 27 lut 2017

Do góry
U nas dziś tak cieplutko, jakby wiosna miała się już rozgościć na dobre... ale niestety nie jestem, aż tak naiwna....
Ale przez tą pogodę.. chodzę po ogrodzie i szukam już pierwszych oznak wiosenki....tym razem jeszcze bardziej się jej nie mogę doczekać, gdyż na jesieni posadziłam moje pierwsze różyczki... dopiero zaczynam z nimi przygodę i strasznie jestem ciekawa czy się przyjmą wszystkie... a na razie wrzucam na poprawę humoru moją NN... choć podejrzewam że to New Down....
Może ktoś kto się bardziej zna, coś podpowie....

Cis - Taxus 10:39, 27 lut 2017

Do góry
mkasia napisał(a)
Ewa, Mazanie dziekuje za odpowiedz.
Dzis mi sie udalo rozwiazac wszystkie cisy i zrobic zdjecia

Wrzucam zdjecia galazek chorych.Taki bialy nalot jeszce widac na niektorych zdjeciach :/ Dziwne jest to, ze od strony maty na ogrodzeniu sa bardziej zielone (wygladaja zdrowiej) te cisy ...
odpowiadajac na pytania: jak potrzasam to nie opadaja igly. Chore cisy sa w jednym ciagu tzn jest ich 15 potem jest przerwa w postaci drzewa i traw ozdobnych i znow sa cisy (te o wysokosci 100 cm) i one sa zdrowe.

Opryskaj promanalem, nic im nie będzie. Wyglądają na silne osobniki.

Coś im na pewno jest ale dadzą radę. Najlepiej nie panikować tylko zobaczyć czy dadzą nowe przyrosty, czy wystartują. Bo trzeba poczekać na ruszenie wegetacji. Warunki glebowe są spełnione, to podstawa "kuracji".
Gdzieniegdzie są widoczne takie czarne kropeczki - nie wiem co to.
Dalej nie umiem ci pomóc.
Moje doświadczenia są takie własne obserwacyjne z mojego ogrodu, bez podstaw "naukowych".
Ogród Anety 10:21, 27 lut 2017

Do góry
anetta napisał(a)
Tu już z narożnikiem

znalazłam
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:13, 27 lut 2017

Do góry
M widzial i slyszal go na gruszy przed domem ale jak wylecalam z aparatem to przejechalo auto.
Z to kilka porannych fotek zrobilam i dosypalam karmy do karmnika

rozchodnik

ranniki jeszcze spia

krokusy tez i jest ich wiecej

i wypatrzylam pierwszego iryska
Ogród Anety 10:12, 27 lut 2017

Do góry
zastanawiam się co posadzic w trawach za naroznikiem z czego zrobić szpaler żeby osłonił od wiatru i deszczu narożnik z poduchami od strony gdzie nie ma maty bambusowej ??? czy kolumnowe ( Graby lub inne ) czy z kulista koroną ? Co myślicie o tym??

Ogród w remoncie 10:10, 27 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Jeszcze raz zdjęcie tego miejsca. Pamiętajcie że tam tylko ta duża sosna zostaje ,jałowców nie ma. Śl. wiśniowe w rogu za sosną mają na celu zasłonić widok na ten duży dom.

Ooo i jest zdjęcie A masz jeszcze takie od wjazdu?
Ogród w remoncie 10:09, 27 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Może pod tymi śliwami posadzić trzmielinę Emerald Gold lub Emerald Gaiety ,powtórzyć lawendę po drugiej stronie chodnika. Chyba wywalę te dwie sosny zaznaczone krzyżykami, ale co posadzić pod sosną niwakiem?

A dałabyś tutaj zdjęcie tego miejsca jeszcze?
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:57, 27 lut 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Zaczyna się coś dziać, powoli

Jak to cieszy ,niby nic jakiś kiełek a radocha....też chodzę z nosem przy ziemi i wypatruję
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:54, 27 lut 2017

Do góry
ona sie rozsiewa jak zwariowana

w temacie, ze mam malo ptakow wlasnie wypatrzylismy przez okno dzieciola zielonego

Zielony zielonym pogania :) 09:39, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, na podstawie tego, co do tej pory powiedziałaś/pokazałaś, sugerowałabym raczej takie zagospodarowanie działki:

Cały dolny prawy róg działki przeznaczyć na część użytkową, czyli warzywnik, kompostownik itd. Oddzielić ją od podjazdu np.: żywopłotem.

Drewutnię (ona naprawdę taka wielka?) też przesunąć koło garażu i dojazd do niej zrobić od strony podjazdu. Korzyści będą dwie: nie zmarnujecie całego tyłu na dojazd do drewutni i bliżej będzie nosić drzewo do kominka przez drzwi frontowe (doświadczenie przeze mnie przemawia).

W lewym dolnym rogu zrobi się wtedy miejsce do zabawy dla dzieci - niech tam sobie kopią piłkę i zostawiają zabawki (znowu mówię z doświadczenia).

Górna (tj: południowa) część działki zostaje wtedy "dla dorosłych"
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:05, 27 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)

Izuniu a obok krokusów, te malutkie rozetki to co to takiego????
Ogród w remoncie 09:04, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, przyjrzałam się dokładniej wymiarom i wyszło mi coś takiego:

Derenie, jak pisałam wcześniej, muszą być sadzone grubą warstwą, żeby kolor pędów był widoczny. Czyli zajmą w zasadzie całą szerokość rabaty od ogrodzenia do trawnika. Można je podsadzić epimedium, narcyzami (nie wymagają częstego wykopywania), przebiśniegami lub ciemiernikami.
One będą dość wysokie - do 2 m, więc faktycznie świdośliw nie warto przy nich sadzić.
Pissardi muszą być odsunięte od sosny (ze 3 metry) i od siebie wzajemnie też - tak ze dwa metry. Dałabym w ich okolice jakieś różowe hortki, żeby podbić kolor liści.
Koło świerków posadziłabym drzewo kolumnowe (wiśnia amanogawa? dąb green pillar?) i podsadziła bzem black lace.

Hakone moim zdaniem można dać pod wszystkie trzy niwaki, jako element łączący, tylko pod każdym zestawiać z inną rośliną.
Nada się każda atrakcyjna z liści, o kontrastowym pokroju:
bergenie, bodziszki, paprocie, konwalnik nawet irga. Wybierz taką, którą masz pod ręką i pasuje wymaganiami.

Przy ogrodzeniu, jeśli śś miałyby wypaść, faktycznie przydałyby się jakieś drzewka. Może jarząby mączne?
Ogród z rzeźbą 06:45, 27 lut 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Korzystając z jeszcze z chwili czasu wstawię fotki w wycieczki na półwysep Sao Lourenco. Niestety nie udało nam się zrobić całej trasy, jako że dziecię nasze zbuntowało się w połowie drogi i musieliśmy zawrócić. Nie możemy odżałować widoków, które nas ominęły.

Aż się zdziwiłam, że to trasa na Sao Lourenco. JAk my byliśmy we wrzesniu 2015 r to zieleni nie było wcale.
Trasa nie zaliczona, czyli jest powód, żeby wrócić
...uDany ogród 06:25, 27 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Wreszcie nauczę się rozpoznawać ptasią brać

Ja znam sporo ptaków, ale jak widzę coś nowego posiłkuję się encyklopedią ptaków i netem.
Jest ich bardzo dużo
Zawsze mnie interesowały i jeszcze motyle
Uwielbiam!

Moje Rusałki

Pokrzywnik

Admirał

Pawik

Ceik

...uDany ogród 06:19, 27 lut 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie odzywam sie ale systematycznie podziwiam.

Bogdziu dziękuję kochana

...uDany ogród 06:18, 27 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Masz bogactwo ptactwa w ogrodzie Te boćki to też u Ciebie?

To przez drzewa, mają schronienie i mnóstwo jedzonka.
Boćki z gniazda przy ulicy.
U mnie chodziły pojedynczo

Szmaragdowy Zakątek 00:33, 27 lut 2017

Do góry
Jest środek nocy, więc obowiązkowo coś słodkiego….uratowany rano z rozgrzanych czeluści
piekarnika - serniczek!

Jankosia, co tam dzisiaj w nocy podgryzasz?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:23, 27 lut 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Janko, czy Tradescant pachnie? Masz może fotkę kwiatu w rozkwicie z bliska? Bo tak myślę, czy ta moja nn to nie to ewentualnie...

Pachnie.

Niektóre zdjęcia kolorystycznie są przekłamane- ona jest najpierw bardziej bordowo-brązowa, dopiero pod koniec kwitnienia pojawiają się fioletowe nutki.

Więcej zdjęć Tradescant zobaczysz tu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies