OOOO. Marzenko, u mnie dopiero śnieg na stole stopniał, dzisiaj leje, to pewnie się więcej rozpuści, ale trąbienie to jeszcze daleka sprawa, chyba luty musi minąć, ale mam nadzieję na wcześniej.
Na płot róże pnące znoszące półcień, a w rabatę jednakowe krzewy choćby pas hortensji Vanille Fraise albo podobne, jak się zmieści na dole - żurawki, jedna ciekawa odmiana, najlepiej jaskrawa - np Berry Smoothie.
Potrzebuję ich sporo
Mam już cisy, kupowałam te kolumnowe, nie wiem czy pamiętasz, poszły na tę rabatę od sąsiada. Nic przez ten rok nie urosły. Nic a nic .
Może to wina tej mojej piaszczystej i suchej ziemi?
Tuje zajmą mi za dużo miejsca, każdy centymetr na tej rabacie się dla mnie liczy. Z jałowców się wyleczyłam, mam kilka i są coraz brzydsze.
Osobiście nie uprawiam, ale w zasadzie niczym, oprócz nieco wcześniejszego kwitnienia i dłuższych pędów niż inne lawendy się nie wyróżnia. Nadaje się do zasuszania na suche bukiety ze względu na te długie pędy.
Jest w ofertach polskich szkółek.
Otrzymałam przed chwilą odpowiedź od Mariny Christopher i potwierdza, że to Valeriana pyrenaica.
Napisała też że to roślina która przyciąga pożyteczne owady i się rozsiewa..
Malonojeżyna czy inne owocowe jakoś mi nie pasują na samym froncie i przy wejściu. To roślina na obrzeża warzywnika, albo konstrukcje, które trzeba dla niej budować, rynnę pewnie rozwali.
Ja bym usunęła ją spod domu gdzieś dalej w kącik użytkowy a tutaj zrobiła ogród ozdobny, godny frontu domu
Aniu, trzeba kupić już większe i to, że wolno rosną to mit Po prostu są długowieczne i gęste. A rosną normalnie jak mają dobrą ziemię i podlewane są systematycznie.
Polecam zmiennik - tuje 'Smaragd' jeśli masz trochę miejsca, nie polecam jałowców żadnych. Za trzy lata wyrzucisz z hukiem i wspomnisz moje słowa
Trzeba posadzić jedno drzewo, ale śliczne. same trawy nic nie dadzą, za mało widoczne a zimą będzie pusto. Pod drzewem dopiero mogą być trawy, ale najlepiej nawet coś większego - 4 hortensje przy pniu drzewa, albo 4 jednakowe iglaki.
Jeśli drzewo iglaste np. świerk Picea omorica Nana- karłowa odmiana to pod nim coś żółtego np. Chamaecyparis pisifera 'Aurea Nana' - 5 szt.