Otrzymałam przed chwilą odpowiedź od Mariny Christopher i potwierdza, że to Valeriana pyrenaica.
Napisała też że to roślina która przyciąga pożyteczne owady i się rozsiewa..
Malonojeżyna czy inne owocowe jakoś mi nie pasują na samym froncie i przy wejściu. To roślina na obrzeża warzywnika, albo konstrukcje, które trzeba dla niej budować, rynnę pewnie rozwali.
Ja bym usunęła ją spod domu gdzieś dalej w kącik użytkowy a tutaj zrobiła ogród ozdobny, godny frontu domu
Aniu, trzeba kupić już większe i to, że wolno rosną to mit Po prostu są długowieczne i gęste. A rosną normalnie jak mają dobrą ziemię i podlewane są systematycznie.
Polecam zmiennik - tuje 'Smaragd' jeśli masz trochę miejsca, nie polecam jałowców żadnych. Za trzy lata wyrzucisz z hukiem i wspomnisz moje słowa
Trzeba posadzić jedno drzewo, ale śliczne. same trawy nic nie dadzą, za mało widoczne a zimą będzie pusto. Pod drzewem dopiero mogą być trawy, ale najlepiej nawet coś większego - 4 hortensje przy pniu drzewa, albo 4 jednakowe iglaki.
Jeśli drzewo iglaste np. świerk Picea omorica Nana- karłowa odmiana to pod nim coś żółtego np. Chamaecyparis pisifera 'Aurea Nana' - 5 szt.
Informacja:Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to jest?
Jedyne co znalazłam to roślina, która jest podobna do nie: Melanoselinum decipiens
ale ma inne liście. Szukam dalej. Może to być roślina występująca dziko, niekoniecznie angielska.
Danusiu - ta rabata idzie w tym roku do totalnej przeróbki
Jak to śpiewa Doda: Miało być pięknie, jest byle jak
Chcę to przerobić na rabatę podobną do tych w Lady Farm - inspiracje zbieram tutaj
Miałem wywalić stąd te liliowce, bo mi nie pasują kolorem, ale to połączenie które pokazałaś mnie oczarowało I chyba dam je do tyłu, razem z kannami, przed nimi będą przywrotniki razem szałwiami i być może trawami - a obok chyba posadzę perovskie z rozchodnikami i werbeną patagońską, a dalej jeżówki, astry i też trawy - powinno wtedy być super Ale ten plan do zrealizowania późną wiosną
Choć wszystko oprócz perovski już mam rozmnożone i czeka, więc nie wiem czy wytrzymam