Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:34, 09 lis 2016

Do góry
Zuzka25 napisał(a)
Anetko, to jest po lewej stronie od domku gospodarczego.

Czyli to jest to miejsce, gdzie ja wstawiłam pojedyncze dzrewko obok budynku gospodarczego?
Przepraszam, ze tak dopytuję, ale musze sobie poukładac plan ze zdjęciami
To tu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 09 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Chyba nie umiem. Trzeba by rysować w gimpie albo innym graficznym programie w warstwach. Wtedy można przesunąć...
Szybciej na kartce naszkicujesz o co ci chodzi.
Ten rysunek miał być tylko koncepcyjny. Rozwiń go

Chodzi mi o to żeby nie zabierać tego dolnego trawnika:
Coś w tym kierunku:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:26, 09 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

taką samą osłonę dostała sośnica i kamelie.....albo dadzą rade, albo nie....po zimie się wyjaśni
mój maleńki oczar ma kwiatuszki, ale są mikrusie i mało oczar przypominają
A z liści i przebarwienia jesiennego jestem pewna , że to oczar, choc kwiatki ma mniejsze od wawrzynka

Co o tym sądzić???

Ciekawa jestem jak wyjdzie z kamelią, moje dwie zaczęły teraz kwitnąć, nie ma na to siły, stoją na polu do poczatku listopada, pąki wiążą latem i po przeniesieniu do ciepłej szklarni, wydaje im się że jest wiosna. Nie mam odwagi z nimi eksperymentować.

Co do oczara, pytanie czy on jest odmianowy? Bo coś ma te kwiatki bez frędzelków, a wirginijski, pośredni i omszony je mają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:22, 09 lis 2016

Do góry
Dzień dobry,

Od jakiegoś czasu staram się przekształcić nudny ogródek w coś ciekawego. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zagodspodarowaniu tego kawałka ziemi. Jest to strona południowo - wschodnia (słońce do około godziny 14). Na dzień dzisiejszy znajduje się tu a'la klomb różany na środku trawnika + żywotniki wschodnie przy płocie, które słabo sprawują się w roli żywopłotu, pomimo wieku. Ale tak zostały posadzone kilka dobrych lat temu, więc niech będą. Na załączonych zdjęciach przedstawiam moją wizję (choć nie wiem czy dobrą) tego, jak mogłyby wyglądać dwie rabaty od tej strony domu. Chciałbym usunąć klomb różany i podłączyć go pod większą rabatę, aby stanowiło to całość. Od ściany domu widziałbym coś takiego. Pomiędzy rabatkami powstałby pas zieleni będący ścieżką. Obrzeże z kostki granitowej. I tak, pojawiają się 3 zasadnicze problemy. Pierwszy, to czy układ tych rabat jest dobry? Ta duża od płotu zaczyna się wąskim pasem, którego nie widać, oddzielającym szpaler żywotników, następnie przechodzi przez klomb i poszerza się, tak jak na zdjęciu. Druga wątpliwość to nasadzenia, nie mam zbytnio pomysłu, choć chciałbym żeby jednak gdzieniegdzie pojawiał się motyw z różami azaliami, różanecznikami czy hortensjami, gdyż tych roślin mam już w ogrodzie sporo i chciałbym przy nich pozostać. Oczywiście tylko jako uzupełnienie. Trzeci problem, to taki że za siatką rośnie stary orzech włoski, czytałem, że hamuje on wzrost innych roślin w pobliżu. Czy w tym wypadku zda to egzamin? Bardzo proszę o porady, czy idę w ogóle dobrym tropem. Mam dosyć praktycznie samego trawnika

Czerwoną linią zaznaczyłęm obszar klombu, który jest obecnie. Część żywotników trzeba dosadzić, ponieważ z różnych przyczyn część wypadła.

Świerki przy ścianie domu - na pewno do usunięcia.

Z góry dziękuję,
cordian
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:22, 09 lis 2016

Do góry
dodaję jeszcze jedno zdjęcie przyszłej rabaty za wiatą. Tymczasowo posadziłam w trawie derenie Ivory Halo, które będę przesadzać pod tuje. Posadziłam tymczasowo, żeby już coś rosło w tym roku

W przyszłości wiatę chciałam przysłonić cisami i stworzyć nową rabatę. Na trawę nie patrzcie

Ogród na piasku i z wielkim murem 22:22, 09 lis 2016

Do góry
Na dobranoc w ten smutny dla mnie dzień - Orlando

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:18, 09 lis 2016

Do góry
Już mi tęskno za takimi widoczkami ehh
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:15, 09 lis 2016

Do góry
Zuzka25 napisał(a)

To zdjęcie tylnej rabaty z śliwą, hortensjami Limelight, miskantami. Później dosadziłam jeszcze jeżówki, rozplenice, Red Baron, ale te rośliny będę pewnie przesadzać. Na tej rabacie, z drugiej strony dosadziłabym jeszcze ładne drzewo

Zuza, a które to jest miejsce na planie? I ile od płoty posadzona jest śliwa?
Kwitnące skarpy 22:12, 09 lis 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Nowe fotki troszkę nudne ale są

Drzewka pięknie świecą, wiec o nudzie nie ma mowy, a bambusy masz śliczne , moim teraz trochę zżółkły listki, ale ich nie zrzucają...jakoś je zabezpieczyć przed tą pierwszą zimą???
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:12, 09 lis 2016

Do góry

To zdjęcie tylnej rabaty z śliwą, hortensjami Limelight, miskantami. Później dosadziłam jeszcze jeżówki, rozplenice, Red Baron, ale te rośliny będę pewnie przesadzać. Na tej rabacie, z drugiej strony dosadziłabym jeszcze ładne drzewo
Malutki pod lasem 22:05, 09 lis 2016

Do góry
hej Ania uhh dzieję się tutaj
fajne tematy, uwielbiam!
a może całą mozaikę dac tylko tam gdzie geberit? starczy Ci ich?
a białe tylko do wysokosci umywalki+jeden rząd płytki i nad tym juz na całą ścianę lustro?
u mnie jest lustro na całą ścianę 2,4m i prawie pod sufit (bo wystaje ścianka z kg i listwa led) i jest mega powiększenie.

i z drugiej strony z fototapetą

i ja radziłabym obnizyć gniazdka poniżej lustra bo wciąż odciski palców będą na nim widoczne. a jestes na takim etapie ze spokojnie mozesz jeszcze szlice zrobić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:02, 09 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ścieżkę możesz przesunąć. Linię ścieżki też.
Myślałąm, by trawnik zostawić kolisty, a resztę wypełnić kulkami, trawami ( evergoldy dalej dać i przerzucić ciut na drugą stronę ścieżki, hortensje dać po łuku - to te białe kropeczki

A poprawiłabyś mi tą linię ścieżki (bo tak ładnie swobodnie ją narysowałaś) tak żeby wiecej "zabrać" z dużego trawnika?
Kulki i evergoldy ok ale te hortensje mają teraz jeszcze mniej miejsca ... może to koło trochę zmniejszyć? albo podnieść do góry?
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 22:01, 09 lis 2016

Do góry
Kończę optymistycznie i... znowu znikam.
Warto kochać ambrowce

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 21:59, 09 lis 2016

Do góry
Dziewczyny, w weekend pomierzę ogród dokładniej, bo już sama się zamotałam. Szerokość ogrodu od tui do tui wynosi około 12metrów, z boku ogrodu jest około 5 m a przy wiacie 2, 75m Długość ogrodu od tarasu do tui sąsiada to ok. 10m. Postaram się wszystko dokładniej rozrysować

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:56, 09 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Nie widać go przecież.

Tu widać

Zastanawiam się czy wybrać krem. piasek czy oliwkę...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:49, 09 lis 2016

Do góry
ostatnia kwitnie

dzwoneczki na miejscu już przygrywają

może zając się przestraszy, a mogłyby jeszcze na kreta zadziałać
Typografia ogrodu 21:47, 09 lis 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Kurczę miało być skromnie a tu taki przepych, nie wiem czy się teraz podniosę po takich cudach, na razie to mi ręce opadły pozytywnie oczywiście opadły
mi to ręce opadają bo następny właśnie skończyłem.też na bogato choć kolory spokojne.inspirowany moim starym.obiecuje że u mnie prywatnie będzie skromnie
A ten do zestawu dla stroika który ostatnio pokazałam.jeszcze na "warsztacie"

Stroik był taki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 09 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuje Ci za poświęcony czas
Iwonko fajny jest kształt tej ścieżki ... tylko ja myślałam żeby ją wygiąć bardziej w stronę tego górnego trawnika bo jest większy ... dobrze będzie jak skrócimy przestrzeń przed hortkami?

Ścieżkę możesz przesunąć. Linię ścieżki też.
Myślałam, by trawnik zostawić kolisty, a resztę wypełnić kulkami, trawami ( evergoldy dalej dać i przerzucić ciut na drugą stronę ścieżki, hortensje dać po łuku

Koło świdośliw może murek - ławeczkę?
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 21:39, 09 lis 2016

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:37, 09 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Renia, na razie koncepcyjnie wytyczyłam linie trawnika i nowej ścieżki.

Nie wiem, czy widać, ale ścieżkę można poprzecinać trawą. Tylko jak to zrobi pan od kostki? Ot wyzwanie
No, ale rysunek do dalszej dyskusji

Dziękuje Ci za poświęcony czas
Iwonko fajny jest kształt tej ścieżki ... tylko ja myślałam żeby ją wygiąć bardziej w stronę tego górnego trawnika bo jest większy ... dobrze będzie jak skrócimy przestrzeń przed hortkami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies