Informacja:Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to jest?
Jedyne co znalazłam to roślina, która jest podobna do nie: Melanoselinum decipiens
ale ma inne liście. Szukam dalej. Może to być roślina występująca dziko, niekoniecznie angielska.
Danusiu - ta rabata idzie w tym roku do totalnej przeróbki
Jak to śpiewa Doda: Miało być pięknie, jest byle jak
Chcę to przerobić na rabatę podobną do tych w Lady Farm - inspiracje zbieram tutaj
Miałem wywalić stąd te liliowce, bo mi nie pasują kolorem, ale to połączenie które pokazałaś mnie oczarowało I chyba dam je do tyłu, razem z kannami, przed nimi będą przywrotniki razem szałwiami i być może trawami - a obok chyba posadzę perovskie z rozchodnikami i werbeną patagońską, a dalej jeżówki, astry i też trawy - powinno wtedy być super Ale ten plan do zrealizowania późną wiosną
Choć wszystko oprócz perovski już mam rozmnożone i czeka, więc nie wiem czy wytrzymam
chyba będzie trzeba tak zrobić. W sumie myślałem, żeby tylko coś dosadzić między tujami bo one dziwnie rosną tzn pół metra od płotu i z dużymi przerwami miezy sobą
Obejrzałam i najbardziej mi się podobają te rabaty późnym latem z ostnicami . Zdecydowanie obecnie u mnie dużo sympatii oprócz wiosennych rabat, mają późnoletnie z bylinami i trawami
Czerwonymi kulami z berberysu na ten przykład, pomarańczowe Platycladus orientalis 'Aurea Nana', niskie kulki na pniu to iglaki szczepione jednakowe, trzmieliny szczepione albo choćby miłorzęby Trolle na niskim pieńku, dowolne co wybierzesz aby było ładne i jednakowe
Białe trawy to miskant Variegatus.
Ja poddaję myśl, strukturę, kształt a rośliny dobieraj sam i kombinuj