Witam , trafiłam na ten wątek w poszukiwaniu inspiracji dla mojego oczka. Chciałabym zrobić go z kamieni polnych takich jak na zdjęciu . Myślałam o trzech takich kamieniach na żwirowym placyku . Wydaje mi się że do swobodnego stylu mojego ogrodu coś takiego by pasowało tym bardziej że kamienie a raczej głazy mam wykorzystane jeszcze w innych miejscach . Zastanawiam się jednak jak te kamienie ułożyć żeby wyglądało to fajnie . Wielkość ich to ok. 50cm na 70/80 cm.
Witaj Asiu Twoja deklaracja wzruszyła mnie niezmiernie. Dziękuję Dodajesz mi sił
Moja gipsówka rośnie na słonecznym stanowisku, ziemia ulepszona kompostem. Nic więcej nie mogę o niej napisać bo to zakup z ubiegłej jesieni więc u mnie pierwszy sezon.
Może Twoja ma zbyt bogato,za bardzo do góry rośnie i wyłamuje się.
Ewo, długo to trwało
Kasiu, jeśli jeszcze nie przesadziłaś róż możesz to zrobić teraz. Czas najlepszy. Ja w tym roku wiosną przesadzałam dużą różę i też się udało.
Aby zrobić to najlepiej trzeba dość szeroko wykopać, by jak najmniej uszkodzić korzenie, zaprawić dół i solidnie podlać. Ja dla dobrej stabilizacji przy dużych różach daję solidy palik. Na zimę solidny kopiec i to wszystko.
Dziękuję za miłe słowa
Aniu, u mnie w tym roku wszystko z opóźnionym zapłonem więc chyba jesteśmy razem
Trudno tej jesieni o słońce ale dzisiaj było bardzo przyjemnie
Terapia antystresowa zaliczona przekopałam z obornikiem część pod nasadzenia i bez niego dalszą część, w sumie 5m na 3,5m plus kawałek innej rabaty.
Po lewej będzie na pewno Umbra i miskanty, po prawej kwadrat z carex Variegata. Tu ukłon do Effy- Twój kwadrat z Variegatami jest mega! Beszczelnie skopiuję
Danusiu bardzo dziękuje za cenne uwagi. Jestem bardzo wdzięczna.
Dręczy mnie ta rabata, ale za późno bo powstała 2 mc temu. Teraz wiem ze jest za szeroka, nie wiem jak dalej to pociągnę. Na pewno będę musiała ją jakoś połączyć z tą znajdującą się z drugiej strony 3 metrową . Jednoczenie chciałam kontynuować ten zielony ekran, może ze świerka serbskiego, ponieważ za nim znajduje się sad, który jak wiadomo różnie wygląda. Zastanawiam się również nad większą ilością drzew, może dalej pociągnąć kilkoma drzewami i świerkami? ah ciężki żywot ogrodnika amatora.
Bardzo podoba mi się twoja propozycja, problem jednak w tym ze doszła jeszcze jedna brzoza czyli jest ich 6 i konieczność zamiany tui na cos innego, ponieważ mój bezcenny pomocnik a zarazem inwestor mężuś nie toleruje tiu .Posiadam takowe w sporej ilości ale już zapowiedział ze musza zniknąć a nowych nie kupujemy. Kocha cisy i bukszpany,
Rety chyba nie zasnę dzisiaj
Co do tego filmu który wkleiłas nie powinnno sie użyc nazwy że dla drozdów ale powinno byc że dla drozdowatych bo drozdy na zime odlatują a wiosna jak wracają to juz jest dosc pokarmu i z karmników nie korzystaja. Jabłka jedza głównie kwiczoły i w mniejszym stopniu kosy. Niestety z moich doswiadczeń wynika że ten karmnik sie nie sprawdzi bo ptaki w takim zagęszczeniu jesc nie bedą , jedne bedą odganiac drugie. Myśle ze lepiej sie sprawdzi wieszanie jabłek na drzewie w wiekszych odległosciach.Z takich jabłek bedą równiez korzystac sikorki i jemiołuszki. Kosy natomiast korzystają z jabłek położonych na ziemi.
W ogrodzie cisza dziś trochę popracowałem w ogrodzie posprzątałem jutro oleandry zwożę pewnie na zimowisko i czekam wiosny aby te dni szare minęły szybko
Z okazji urodzin życzę Ci
słońca w każdy dzień nawet ten deszczowy,
smaku lata, zapachu w codziennym ogrodzie,
ptaków, motyli i chwil radosnych pomiędzy nami,
a w sercu zawsze zielonej wiosny i dni radosnych!
i kwiatuszek odemnie
U mnie też tak bajecznie wyglądało rano.Nie miałam czasu jednak na fotki, gorący okres mnie czeka Janek kontuzjowany, remont w kuchni od czwartku zaczynam jestem dopiero na starcie a już mam dość a i jeszcze dalie muszę wykopać czasu i sił brak