Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 08:04, 06 lis 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Karmik i ja zamówię, taki duży szukam. Dobrze że wstawiłaś.
Tylko kiedy kupowałam budki lęgowe, sprzedawca mówił nie powinno malować się lakierem domków dla ptaszków. a dlaczego to ja nie wiem.

Dziś sadziłam cebule dalej i końca nie widać, wczoraj weszłam do obi, ogłupiałam bo jest przecena, nie udało się nie kupić.
Za to inne prace odłożone, a tu przymrozki zapowiadają.

To ciesze sie, ze wstawilam
Ja juz pomalowalam - poszukalam i radza malowac pokostem lnianym i tylko po zewnatrz a srodka nie. Dla mnie juz za poxno - mam nadzieje, ze wyschnie i wuwietrzy sie i ptaki beda przychodzic.

Tak widzialam te prognozy, pocieszam sie, ze niektorzy jeszcze w grudniu sadza i tez im cebulowe kwitna

-----
Tak prezentuje sie moj karmnik:

Jeszcze mysle czy go troszke w strone drzewa bardziej nie przesunac.
Ogródkowe perypetie:) 07:02, 06 lis 2016

Do góry
abiko napisał(a)
no właśnie.. wyjazd w stronę Sylwi, jak co roku po dynie i chryzantemy.
Ustawione przed wejściem, w tym roku wybrałam kolor czerwieni i pomarańczu.
Jeszcze wianek do zmiany na hallowinowy

Ślicznie, energetycznie, tak lubię
A dalia wyjatkowa, super niespodzianka
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:59, 06 lis 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)
Pięknie, pięknie, pięknie

Ta trawa kępowa przebarwiona na pierwszym zdjęciu w ostatnim poście, to co to? Masz ją w kilku miejscach i świetnie podbarwia ogród.

To najzwyklejsze kosaćce
w tym roku dokończyłam ten pas więc będzie się ciągnął przez całą rabatę

a tutaj to ta kępka z ostatnich zdjęć

Popatrzyłam na te róże Tomelisse. Okrywowe, więc masz szanse na kwitnący dywan wokół berberysów.

na to liczę
one kwitną prawie cały czas i same się czyszczą
tylko martwię się chwastami, bo przedzierać się teraz między berberysami i różami będzie prawdziwym wyzwaniem.......

Ja liście z trawnika zbieram jak Ty kosiarką, choć większość nagarniam na rabaty. Mam też dmuchawę, ale ona w tym roku bezużyteczna, bo liście zbyt mokre. Nie przejmuję się korą. Nie wybieram liści. U mnie kora ma funkcję ochronną. Zresztą nie wiele mam miejsc, gdzie ją widać pod roślinami. I mam nadzieję, że bedzie ich coraz mniej.
Gdzie większe rośliny nie radzą sobie z zasłanianiem gruntu, tam rozsadzam fiołki wonne i przywrotniki. Świetne są do cienia. Fiołki wiosną kwitną jak szalone na biało i fioletowo, a przywrotnik ma bardzo dekoracyjne jasne liście. Kwiaty są w porównaniu z liśćmi znacznie mniej dekoracyjne. Mam też miejsca podsadzone trzmielinami lub barwinkiem. Ten ostatni dokupiłam w tym roku różowo kwitnący i jeszcze ma pojedyńcze kwiatki.

Aż sprawdziłam te fiołeczki - cudowne są!!!!! , jak bratki
zdobędę i dosadzę pod lasem
przydałoby mi się właśnie coś co zakryje korę pod tujami

barwinka miałam pod lasem, ale słabo rósł i kwitł, przesadziłam go w tym roku pod siatkę pod graba - zobaczymy - mam nadzieję że zakryje nogi grabom
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 06:38, 06 lis 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
begonie pochowałam, bo stroszono przymrozkiem, pozostawiłam chryzantemy w doniczkach i dynie
Kwitną mi jeszcze w skrzynkach przy ganeczku białe surfinie, już miałam ich nie podlewać ale one żyją...

Jak w zaczarowanym ogrodzie, cudo Aniu
My golebie gonimy, bo całe stada i wszystko ufajdane
Moja bajka 06:35, 06 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
a tu sikoreczka na poidełku sobie siedzi

Boskie foto
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 06:34, 06 lis 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Trochę jesiennych fotek z ogrodu - w głównej roli : opadające liście, liście i jeszcze raz liście.........
Tegoroczne kolory jesieni słabo wychodzą na zdjęciach za sprawą braku słońca, od czasu do czasu udaje mi sie uchwycić jakiś słoneczny przebłysk i cyknąc fotę ale to rzedkość....
Moje jedyne duże drzewo znajdujące sie na terenie ogrodu w pełnej słonecznej odsłonie

I trochę słońca na berberysie....widać że zaczyna powolutku "łapać" żarówiasty kolorek

Cudo kolory, razem z tym lasem za plotem, piekne osie widokowe. Pewnie aktualnie juz po lisciach, przynajmnie u mnie prawie z tych obcych, wielkich drzew opadly. Podziwiam za cwiczenia, os nie bardzo lubie, ja raczej sama w domu cwicze, jak mam chec. Buziaki
Do raju daleko - u Ewy 06:24, 06 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ewciu, dziękuję Cudowny film

Dziś zrobiłam ciasto Banoffee Pie Zachęcił mnie wpis Gerczusi i się skusiłam Ciasto pycha. Słodkie, ale nie przesłodzone, chyba dzięki bananom i nie słodziłam bitej śmietany Skorzystałam z przepisu na tej stronie
http://whiteplate.com/2012/12/banoffee-pie/
Częstujcie się

4

Jaki apetyczny!
Dzis bede torcika wcinać na urodzinach wnusi, córka robi takie pyszne, ze skusze się na 2 kawalki. A ja lubię filmy SF ale tylko mądre
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 06:07, 06 lis 2016

Do góry

tu mi coś dało owoce hm ,nie wiem co to za krzaczek

To są owoce trzmieliny, musiala kwitnać, a pamiętaj że kwiaty trzmieliny cudnie pachną. Jak owoce spadną, będą nowe siewki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 05:57, 06 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Bardzo jestem zadowolona z efektu

Świetnie to wyszlo, pomocnikow masz fenomenalnych
Kolorowe Rabaty Martek 23:27, 05 lis 2016

Do góry
Ja również pozdrawiam - listopadowymi różami
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:32, 05 lis 2016

Do góry
Na dzisiejszy wieczór smutny wiersz bardzo znanego poety. Akurat na zakończenie sezonu ogrodowego się nadaje.

Bolesław Leśmian
*** (Już czas ukochać w sadzie pustkowie bezdomne)

Już czas ukochać w sadzie pustkowie bezdomne,
Ptaki niebem schorzałe i drzewa ułomne
I płot, co tyle desek w złe stracił godziny,
Że na trawę cień rzuca przejrzystej drabiny.

Już czas ukochać wieczór z tamtej strony rzeki
I zmarłego sąsiada ogród niedaleki,
I ciemność, co, nim duszę sny do snu uprzątną,
Żywi nas po kryjomu dobrocią pokątną.

Już czas ciułać okruchy ostatniego znoju
W ubogich złocistościach zlękłego pokoju
I skroń złożyć w twe ręce, wycieńczone mgłami -
I nie płakać - nie płakać wspólnymi siłami!

Ale nie płaczę, bo na odpędzenie smutków mam psa i was na szybkie kliknięcie!
Furteczka prawie zamknięta!

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:30, 05 lis 2016

Do góry
Jolu, ja na razie nie potrafię zdecydować, która z Rokoko bardziej mnie kręci obie są ładne. Do tego marzy mi się jeszcze Happy Piano i Royal Piano... Trochę za dużo "kulek" będzie, ale co tam - zrobimy selekcję po paru sezonach.

Co do moich lip: jest to odmiana l.srebrzysta, szczepiona, ale nie w "kulkę", tylko tak do góry, i chyba o tej porze roku ona wygląda najciekawiej. Latem na razie było tak:

Sadzona jesienią 2014, jest jeszcze mało gęsta, słabo przyrasta, nie kwitnie, liście prawie zawsze wiszą takie jakby trochę zwiędłe. I rzeczywiście latem brakuje jej czasem wody - po podlaniu liście nabierały wigoru.
Na tę odmianę namówiła mnie dziewczyna, która robiła nam projekt ogrodu (już nie pamiętam jakie podawała jej zalety), ale coś mi się wydaję, że bywają ciekawsze odmiany.
Kolorowe Rabaty Martek 22:23, 05 lis 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Marto, czy już zdałaś swej koleżance ogród na zimę, czy od wiosny znów na wyrobek idziesz?
Pozdrawiam.

Witaj Haniu
Nie pójdę już raczej na wyrobek.Polizałam jeden sezon działkowego życia bez oprysku ,chemii i raczej się nie ugnę na wiosnę.
Chociaż z ogórków i cukinii jestem zadowolona
Ja kocham rabaty.Gdyby jednak to była moja miedza uprawiałabym marchew itd...
bez chemii bo tylko w tym widzę sens uprawy sobie.
Jeszcze muszę skopać działkę i ogarnąć altankę tylko nie wiem jak w taką pogodę to zrobię,ale wypadałoby
Pozdrawiam Cię Haniu i dziękuję.
Podwórkowa rehabilitacja 22:16, 05 lis 2016

Do góry
23.10.16

Podwórkowa rehabilitacja 22:15, 05 lis 2016

Do góry
ryska napisał(a)
14.09.16

Rezerwuje to miejsce, jest moje.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 22:15, 05 lis 2016

Do góry
Jesienny cmentarz na Powązkach

Ogródek Iwony II 22:14, 05 lis 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

No więc rozstawiłam doniczki ...

Iwonko też mam takie lawendy, tylko z drugiej strony ogrodu, i coś zadołowane już w doniczkach, więc jak mi ta francuska wymarznie to zastąpię tymi z doniczek, mam nadzieje że to właśnie viva, ale nie jestem pewna, ona wciąż kwitnie.
Kolorowe Rabaty Martek 22:13, 05 lis 2016

Do góry
Marto, czy już zdałaś swej koleżance ogród na zimę, czy od wiosny znów na wyrobek idziesz?
Pozdrawiam.

Kolorowe Rabaty Martek 22:12, 05 lis 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Pozdrowienia jesienne

Piękny kadr Znakomicie się prezentują udane egzemplarze z tych dyń ,aż szkoda na zupę.
Dzięki Katarzyna i ja pozdrawiam serdecznie
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:10, 05 lis 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Mam nadzieję, że jesteś zdrowa? W taką zimnicę do zimnej wody.. chyba tylko w jakiejś panicznej ucieczce bym sie zdecydowała na taki wyczyn, I jak napisała Iza : dlatego nie mam oczka!

Trza wchodzić jak cieplej.. tylko czasu brakło.. jak zwykle

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies