Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 17:07, 23 sie 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
Iwonka, chciałabym mieć i Twoją „nudę” i Twoje „chwastowisko” .
Przecudnie masz ❤️
Aguś stagnacja rozleniwia Czekam z niecierpliwością na twoje nowe. W cholerę roboty ale będzie się działo!!!

Do góry
Margo2 napisał(a)
Tak, nie grzesz.
Każdy ma lepsze i gorsze miejsca. Jest co robić.
Ale u Ciebie jest raczej mniej do poprawiania niż więcej
Ten widok z okna kuchennego jest przepiękny ♥️
No dobra nie grzeszę, fajnie jest
I faktycznie już mniej niż więcej do dopieszczenia.
Złota godzina coraz ładniejsza, jesień na horyzoncie

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Iwonko nie grzesz, chwastowisko to jest u mnie U Ciebie bajkowoPamiętam jak oczarował mnie Twój ogród za pierwszym razem. Miał zupełnie inny charakter, ale był piękny, a potem ciężką pracą go zaczarowałaś w kolory i zapachyTeraz jest niezwykle romantyczny i delikatny, chyba lepiej oddaje Twój charakter obecnie

U Ciebie ogród nabrał naturalistycznego charakteru, chwasty są w nim oczywistą oczywistością
Wiesz, że lubię plewić Ale teraz odpuściłam, jest tak sucho, że mija się to z celem.

Cieszę się ze wszystkich przeprowadzonych remontów.
Na szybko dla porównania ten sam kawałek w odstępie 6 lat. Fotka z sierpnia, też było sucho
Fajna odmiana jeżówek po prawej, tyle czasu dają radę. Delicious Nougat.

Ożankowy ogród 14:04, 23 sie 2025

Do góry

Kordina napisał(a)
Przez 2 miesiące taki przyrost?? Szok! A znasz nazwę odmiany?

Nie znam nazwy, może Sylwia będzie wiedziała bo to z jej powojnika wzięłam patyczka.

Miało w nocy padać i już prognoza zmieniona Dobrze że ma być chłodniej przez kilka dni wiec wystarczy podlewanie co drugi dzień.

O rozplenicach u mnie: mam ich 20szt w 4 odmianach: Hameln, Moudry,Black beauty,Little bunny.
Niektore już sieją się od kilku lat. Nie posiadam Red Head i Fireworks.

Hameln aurea- dość mała tylko z powodu braku nadmiarów wody, otrzymuje okresowo większą dawkę gdy mocno zalewa

Moudry i Hameln- u mnie nie znać różnicy po rozmiarze, jedynie kolorze kwiatostanów ( z tyłu dla porównania miskant)

Hameln

Black beauty- jest nieco mniejsza od Hameln i ma czarne kwiatostany i złote liście, lubię ją

Litlle bunny- dostałam od Madzi, u niej była nieco większa, u mnie narazie wielkości żurawek, ale teren ma trudny

Generalnie lubię jecw ogrodzie, ale najbardziej preferuję trawy bardziej kompaktowe: sesslerię, turzycę palmową, prosa (northwind szczególnie za wyprostowany pokrój), molinie, Śmiałka.
Mam rezerwę do trzcinników, które się u mnie bardzo sieją, więc ścinam kwiatostany jak widzę że dojrzewają.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:38, 23 sie 2025

Do góry
Dziś wracałam z budowy do domu piechotą

Wszystkiego po trochu 13:09, 23 sie 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
Trzmielina w stożek, dla Kordiny po cięciu

Jola - Joku wspomniała o stożku z trzmieliny u Mirki, zajrzałam i rzeczywiście, nawet pytałam czego zupełnie nie pamiętam, ale za to możesz czuć się matką chrzestną mojego stożka z trzmieliny właśnie Z gatunku Sunspot, pozwolę sobie umieścić zdj z wiosny co prawda, z podziękowaniem za inspiracje
Chrześniak :

Grzebiuszka ziemna 12:53, 23 sie 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Te cegły po prawej to szklarnia?
Pomidorowy Zawrót Głowy 12:41, 23 sie 2025

Do góry
Całość od góry.

Zbliżenie.

Pomidorowy Zawrót Głowy 12:39, 23 sie 2025

Do góry
Dzisiejsze zbiory.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 23 sie 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Widzę tu 2 banknoty z moich zbiorów rodzinnych
Kolejnym razem już będę pewnie męczyć Was własnym ogrodem
I słusznie Sylwio takie męki to ja lubię
Grzebiuszka ziemna 11:47, 23 sie 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Gdzie czytałaś, że ma mieć 80 cm?...

Pati tak, jak napisała Ulinka wyżej:
wielkości tej odmiany- 80cm, w naturze 3m
https://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Rozplenica-Japonska-RED-HEAD/2350
Wychodzi na to, że każdy widzi to co chce
Zawilec różowy idę zmierzyć - do najwyższego kwiatka 115, ale u mnie pamiętaj, że mam żyzne żuławskie gleby jak rośnie to ho, ho
Moim zdaniem za rozchodnikami dałaby radę spokojnie, też mam do porównania wielkości.

Juzia napisał(a)
Może i wielka ta rozplenica, może i zjadła inne rośliny... ale wygląda zjawiskowo

U mnie też w tym roku rośliny większe.... ale też i grzyb na rozchodnikach. Znowu :/

Dzięki Juzia, na rozchodnikach na razie grzyba nie mam i oby tak zostało
Mam zamiar zastąpić nią miejsca po miskantach, które będę sukcesywnie usuwać. Te to w ogóle nie na mały ogródek, ale co ja myślałam biorąc je do mojego ogrodu?? Chciejstwo zostało zaspokojone bez względu na wszystko

Aniu jakoś nie zaobserwowałam inwazyjności zawilców, u mnie na razie trzyma się "w kupie", jakkolwiek by to nie brzmiało co nie oznacza, że będzie tak zawsze

U mnie jak zwykle deszczowo lub przedburzowo...

Ożankowy ogród 09:12, 23 sie 2025

Do góry
Dla Sylwi- powojnik z patyczka od Ciebie sprzed 5 lat, w tym sezonie urósł
24.06 miał 1 kwiatka nisko nad ziemią

23.08
Tu na razie jest klepisko.... 09:10, 23 sie 2025

Do góry
10 dni nieobecności w ogrodzie. Bez podlewania, bez deszczu, było bardzo gorąco. Podlewałam przed wyjazdem 2 dni rabaty i trawnik. Najbardziej zaskoczyła mnie Różanka z grujecznikami. Pełno kwiatów, i róże wypusciły długie baty... Generalnie milutko.
Trawa również wygląda jakoś tak ładnie...aż dziwne. Generalnie wniosek jest taki: glina to samo dobro

Grzebiuszka ziemna 09:07, 23 sie 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Rozplenica Red Head miała mieć 80 cm wysokości, a ma 140 i rozpiętość też. Zagłuszyła to co rosło obok. Znowu będę musiała robić rewolucje Czy u Was też tak się panoszy?

Gdzie czytałaś, że ma mieć 80 cm? W Vademecum szkółki, która jest znana z traw w mojej okolicy jest taki opis - https://daglezjaryki.pl/vademecum/173/

Odmiana rozplenicy charakteryzująca się początkowo niemal czerwonymi kwiatostanami, które z czasem ciemnieją, robią się bardziej czarne. Ich długość wynosi około 20-21 cm. Wiechy podłużne, zdecydowanie grubsze niż u większości odmian, pojawiają się w sierpniu. Jest to jedna z najwcześniej kwitnących odmian rozplenicy japońskiej. Osiąga około 120-140 cm wysokości oraz średnicę ponad 200 cm. Liście ciemnozielone, płaskie, przewieszające się do ziemi.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 09:03, 23 sie 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Druga fotka ma fantastyczne światło. W którym roku od posadzenia miskanty osiągają swoją docelową wysokość? U mnie nadal podobnie jak w zeszłym roku sięgają obecnie do kolana. Na pierwszej fotce jaki to miskant? To jego docelowa wysokość?
Glina i zielsko 23:16, 22 sie 2025

Do góry
Jutro Wam odpisze wszystkim a teraz przedstawiam nowego domownika.
Oto Sony

5 miesięcy i 5 kg czystej miłości ♥️♥️♥️

W Kruklandii 21:27, 22 sie 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
I

Widać brzozy w łące Dzisiaj było zalewanie stropu.

Fajna ta ściana lasu po prawej .
W Kruklandii 21:22, 22 sie 2025

Do góry
Juzia napisał(a)

Trochę buszowato się zrobiło na rondzie

Hortki mdleją. Czekam na zapowiadany deszcz...

Tak się zastanawiam, czy mając taki piękny uporządkowany ogród będziesz w stanie zmienić radykalnie podejście do ogrodu??
Fajnie, że rośnie i się przyjęło no i dom rośnie
W Kruklandii 20:56, 22 sie 2025

Do góry
I trochę fotek z pola.

Mam czerwoną mirabelkę za płotem Owoców pełno... ale w tym roku nie mam czasu ich pozbierać.

I dzikie maliny i jeżyny też za płotem mam...ale malutkie takie to. Tylko do przekąszenia przy pieleniu

Molinie co miały być hakonkami rosną Szkoda tylko, że na skarpie Będę musiała przesadzić.

Paprotki od Bożenki też rosną I barwinek oczywiście też

Nawet runianka centralnie na skarpie się przyjęła.

Z tej strony drogi chyba jeszcze nie pokazywałam. Na skarpie będzie sad...mam nadzieję już w przyszłym roku

Widać brzozy w łące Dzisiaj było zalewanie stropu.

W Kruklandii 20:46, 22 sie 2025

Do góry
Kilka fotek z ogrodu

Trochę buszowato się zrobiło na rondzie

Hortki mdleją. Czekam na zapowiadany deszcz...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies