Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 15:22, 10 lut 2026

Joku napisał(a)
Dziękuję, cenne wskazówki dla mnie.

Jolu, nie ma za co.

62. Baronesse

To jest znakomita róża, bardzo ją lubię. Nie boi się przesadzania, które zafundowałam jej już kilka razy Szybko się regeneruje i olśniewa swoją urodą. Kwiaty ma dość duże , w kolorze mocnego różu i jest ich dużo. Zdrowa.
W tym roku przesadzona i tak zakwitła

63. Mariatheresia

To jest siostra Baronesse . Również doskonała róża, zdrowa, piękne jasnoróżowe kwiaty,które są dość duże i jest ich dużo. Ma te same zalety,co jej siostra.

64. Eustacia vye

Ta róża debiutowa w tym roku i to bardzo udany debiut. Sztywne pędy, duże kwiaty w kolorze różu z domieszką brzoskwini, zdrowa.

65. Kronenburg

to róża wielkokwiatowa i mam jej 2 sztuki, posadzone w jednym dołku. Ta róża ma cudne kwiaty, duże, dwukolorowe. Spód płatków jest jasny, a wierzch purpurowy. Jak na różę wielkokwiatową, to nawet nieźle kwitnie i nie ma zbyt długich przestojów. Zdrowotność też jest zadowalająca. Nie mam fajnego zdjęcia tej róży.

ewsyg 15:57, 10 lut 2026

66. Agnes Schillinger

Sama nie wiem, co mam sądzić o tej róża. Kwiat podoba mi się najbardziej w fazie wstępnej, potem już dużo mniej. Zdrowotność też nie jest zadowalająca. Dam jej jeszcze czas, może mnie zachwyci, jak nie to się pożegnamy.
Na zdjęciu ta ładniejsza faza.

67. Chartreuse de Parme.

to kolejna róża, o której nie wiem co mam sądzić. czasem mi się podoba, a czasami nie. Słabą ma zdrowotność.

68. Savoy Hotel

Mam dwie sztuki posadzone blisko siebie. to róża wielkokwiatowa i faktycznie ma duże, cudne, jasnoróżowe kwiaty . Chorowitek z niej, ale ja jej to wybaczam.

69. Rosenfaszination

Jakie ta róża ma cudne kwiaty. Kolor taki blady róż. Płatki są jakby z wosku. Zdrowa, sztywne pędy i dużo kwiatów.

Gosialuk 16:44, 10 lut 2026

Też sobie pooglądałam.
ewsyg 17:35, 10 lut 2026

Aniu, niżej cięta Bouquet Parfait też ładnie wygląda.

Asiu, jak ci się podobają, to po prostu je kup.

Krysiu, dziękuję za pochwałę sweterka.

Alicjo,mnie ta róża też się podoba.

Małgosiu, proszę bardzo.

70. Charming Piano

To młoda róża i mało mogę o niej powiedzieć. Ładny krzak, ale bardzo słabo kwitła. Czasami róża potrzebuje trzech lat, żeby pokazać swoje piękno. Ta moja miłą raczej nieduże kwiaty w kolorze białoróżowym. U mnie kwiaty nie otwierały się do końca. Zobaczymy co pokarze dalej.

71. Morden Blush

Bardzo udany debiut tej róży ze względu na ilość kwiatów, które są kolorze jasnego różu. Pędy są trochę wiotkie i niestety łapie plamistość ,a kwiaty blakną w słońcu. Zobaczymy co pokarze dalej.

72. Kaffe Fassett

Po przesadzeniu bardzo chorowała, a nie było tego wcześniej. Chyba nie mogę nic więcej o niej powiedzieć, prócz tego, że ma sympatyczne kwiatuszki.

73. Eisvogel

Ta róża ma piękne kwiaty, ale nie wiem,czy jej nie stracę, bo bardzo źle zareagowała na przesadzanie.

ewsyg 18:26, 10 lut 2026

74. Ashley

ma sztywne pędy, piękne duże kwiaty i te zalotne kręciołki Po przesadzeniu złapała plamistość.

75. Wildberry.

wspaniała róża o pięknych, dużych kwiatach, które również mają kręciołki. Krzew ma sztywne pędy i był zdrowy.

76. Pashmina.

Tej róży tez chyba nie trzeba nikomu zbytnio przedstawiać. Mam je dwie posadzone w jednym dołku. Śliczne kwiaty w tonacji różowobiałej.U mnie nawet zdrowe.

77. Kurfurstin Sophie

Kwiaty ma podobne do Pashminy, ale są większe.Krzew był zdrowy.

LIDKA 20:34, 10 lut 2026

Same pięknoty masz.
Zamówiłam sobie teraz pink piano i mnie się zdaje że te kwiaty tej serii są takie nie do końca się otwierające wszystkich odmian tej serii.
Co do przesadzania to uważam że przesadzona róża traci rok. Ale nie da się tego uniknąć.
Zeszłej wiosny lamentowałam nad stanem moich 3szt candelightpo jesiennym przesadzaniu ale w lecie już były dośc ładne.
To baaardzo silne rośliny.

Ewa przygladam się Twoim różom, mam dwie z Twojej polecajki i są super.
Pewno jeszcze jakieś wybiorę.

W tym roku będę zagęszczała moje szpalery wokół brzegów kortowej żeby
Bardziej je było widać. Zwykle mam po 3 takie same a będzie po 6 chyba.

ewsyg 11:23, 12 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Same pięknoty masz.
Zamówiłam sobie teraz pink piano i mnie się zdaje że te kwiaty tej serii są takie nie do końca się otwierające wszystkich odmian tej serii.
Co do przesadzania to uważam że przesadzona róża traci rok. Ale nie da się tego uniknąć.
Zeszłej wiosny lamentowałam nad stanem moich 3szt candelightpo jesiennym przesadzaniu ale w lecie już były dośc ładne.
To baaardzo silne rośliny.

Ewa przygladam się Twoim różom, mam dwie z Twojej polecajki i są super.
Pewno jeszcze jakieś wybiorę.

W tym roku będę zagęszczała moje szpalery wokół brzegów kortowej żeby
Bardziej je było widać. Zwykle mam po 3 takie same a będzie po 6 chyba.

Lidziu, miałam kiedyś różę Piano, ale nie odpowiadał mi jej kolor, za bardzo czerwony. Zbudowała bardzo ładny krzak, sztywne pędy i duże czerwone kwiaty, które były otwarte. Mam też Pink Piano i otwiera kwiaty. Ciekawa jestem, jakie róże kupisz, a pomysł z zagęszczeniem tych, które masz bardzo trafiony. To duża rabata i fajne będą na niej wyglądać duże plamy kolorystyczne.

78. Pink Piano.

Teraz cały czas pokazuję róże z nowej części, wiec i ta była przesadzona. Budowała krzak, pędy ma sztywne, kwiaty w kolorze mocniejszego różu, otwierają się. Mam nadzieję, że ta róża mnie zadowoli. Była zdrowa.

79. Bellevue

Przesadzana wiosną, super sobie poradziła. Buduje ładny krzak, pędy sztywne, kwiaty duże w kolorze, który opisują jako ciemnoszkarłatny. Kolor jest ciemniejszy niż na zdjęciach. Mój aparat nie radzi sobie z oddaniem tego koloru. Pomimo tego, że kolor jest ciemniejszy, to dobrze radziła sobie w słońcu i nie szkodził jej deszcz.
Tutaj na rabacie , ta w czarnym kółku.

Kwiat w zbliżeniu, ale tutaj wygląda jakby był czerwony, a w rzeczywistość ma piękny, nasycony kolor.

80. Vesalius

U mnie debiutowała. Kwiaty są w kolorze biało liliowym. Budowała ładny krzak, ładnie i dość obficie kwitła, a potem zdominowała ją gaura, która mocno zaszalała. Róża zaczęła chorować. Ona po prostu potrzebuje mieć swoją przestrzeń.

ewsyg 11:49, 12 lut 2026

81.[b] Boscobel
[/b]
Fajna róża, kilka razy przesadzana, ale daje radę. Pędy ma sztywne, kwiaty dość duże w kolorze różu, które dobrze radzą sobie w słońcu i deszczu.

82. Petticoat

Świetna róża, bardzo dobrze poradziła sobie z przesadzaniem, szybko się zregenerowała i czarowała swoimi kwiatami w kolorze biało kremowy. Nie choruje, dobrze znosi deszcz i mocne słońce.

83. Guernsey

Ma bardzo ciekawe kwiaty, jasny róż z ciemniejszymi plamkami. Zdrowa, ale ma trochę wiotkie pędy. To młoda róża i zobaczymy co dalej pokaże.

84. Sebastian Kneipp

To też nowość u mnie. Ładnie buduje krzak, ma sztywne pędy. Kwiaty są duże, białe z dodatkiem delikatnego różu, brzoskwini. Zdrowa.

ewsyg 11:55, 12 lut 2026

Dzisiaj tłusty czwartek. Wczoraj smażyłam pączki, a dzisiaj tradycji staje się zadość.

Życzę wszystkim smacznego tłustego czwartku

U mnie dzisiaj czuć w powietrzu wiosnę. Może uda mi się w przyszłym tygodniu pobielić drzewka i poformować ich korony.