Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

Magara 22:37, 09 lut 2026

W tym sezonie to już nie warto
Juzia 09:59, 10 lut 2026

Magara napisał(a)

Jakie nie warto???
U mnie śnieg się nie stopi chyba do maja
Magara 22:46, 10 lut 2026

U nas też obstawiam podobny termin
Tyle, że to już nie śnieg teraz leży a śniegowy beton zalany wodą Łyżwy by się bardziej przydały
Mary 19:58, 12 lut 2026

tulucy napisał(a)
Dziś powtórka z rozrywki.

Bardzo mi się spodobały te biegówki. Myślę nad własnymi.

Też byłam dwa razy na biegówkach w tym sezonie.
Wiesz, że masz wypożyczalnię biegówek bliżej nowego domu niż Kampinos?
tulucy 20:22, 12 lut 2026

Generalnie skusiłam się u w niedzielę odbieram własne. Kupuję używane. Zwłaszcza że dziewczyny mi powiedziały, że w takiej Białce jest fajna trasa dla biegówek i nie że stromo i z górki. To mogłabym nawet tak pojechać. Młoda na zjazdowe, a ja na biegówki.

Marysiu, nie mam pojęcia, a gdzie? Trasy też są jakieś?

Daga, w Kampinosie ślad wytyczony już dawno zlodowaciał i jeździ się sporo po lodzie właśnie. Ale jakoś to nie przeszkadza.

Młoda mi opowiada o nadchodzącej mini epoce lodowcowej w związku ze zmianami klimatu, więc postanowiłam zaryzykować te narty. Kosztują tyle, co 3-4 krzaki róż, jakoś przeboleję .

A póki co złapałam jakiegoś wirusa i leżę plackiem. Co uczyniło mnie skłonną do zakupów różanych niestety, a może stety. zamówiłam tak pół na pół stracone ze starego ogrodu i różne inne. Generalnie trochę zaszalałam, ale tym się będę martwić, jak przyjdą paczki.
tulucy 20:24, 12 lut 2026

Magara napisał(a)

Zawsze na koniec sezonu można było kiedyś najfajniejsze ceny trafić. A ja tam modna nie jestem, nie muszę być up to date.
LIDKA 21:19, 12 lut 2026

tulucy napisał(a)
Generalnie skusiłam się u w niedzielę odbieram własne. Kupuję używane. Zwłaszcza że dziewczyny mi powiedziały, że w takiej Białce jest fajna trasa dla biegówek i nie że stromo i z górki. To mogłabym nawet tak pojechać. Młoda na zjazdowe, a ja na biegówki.

Marysiu, nie mam pojęcia, a gdzie? Trasy też są jakieś?

Daga, w Kampinosie ślad wytyczony już dawno zlodowaciał i jeździ się sporo po lodzie właśnie. Ale jakoś to nie przeszkadza.

Młoda mi opowiada o nadchodzącej mini epoce lodowcowej w związku ze zmianami klimatu, więc postanowiłam zaryzykować te narty. Kosztują tyle, co 3-4 krzaki róż, jakoś przeboleję .

A póki co złapałam jakiegoś wirusa i leżę plackiem. Co uczyniło mnie skłonną do zakupów różanych niestety, a może stety. zamówiłam tak pół na pół stracone ze starego ogrodu i różne inne. Generalnie trochę zaszalałam, ale tym się będę martwić, jak przyjdą paczki.

Ooooo zakupki....a jakie róże wybrałaś Lucy? Ja dokupiłam tych co mam bo będę zagęszczać moje szpalery na kortowej. Beda rosły krzewy w dwurzędoowych szpalerach ( każdy gatunek to jeden rząd i potrzebuje jakiejś róży do 120 -140cm , Kwitnącej w bukietach i ma pasować w plecy do róży Aquarelle i Augusty Luise? One taki kolor mają nie jednoznaczny i nie wiem co im dać do towarzystwa?
Podpowiesz coś? Typowej pomarańczy nie chce?

Zdrowia Lucy Ci zyczę- oby forma wróciła szybko bo do wiosny już tylko 1 wypłata!
Magara 22:38, 12 lut 2026

Lucy, cały czas dumam nad tą inwestycją Moda biegówkowa mi wisi totalnie, podobnie jak cała inna
Bardziej mnie martwi temat przechowywania. Jesteśmy obecnie na etapie porządków i pozbywania się rzeczy zbędnych, żeby zrobić miejsce na te niezbędne

Też róż jestem ciekawa

I wracaj do zdrowia, po popłyniesz na zakupach
tulucy 12:53, 13 lut 2026

Dziewczęta, nie wiem czy się przyznawac tak publicznie do wariactwa znowu. Zamówiłam 85 sztuk. Więc tego no, same rozumiecie

Lidka akurat obie wymienione to nie moje typy, nigdy mnie nie skusiły. Ale poszłabym albo w biel, albo w burgund.
Wypłata, jakby na to nie patrzeć, już rozdysponowana została

Daga jużem popłynęła i to daleko mnie wyniosły fale.

Przechowywaniem się nie martwię, co tam takie dwie wąskie deseczki miejsca zajmą... w garażu pod sufitem podwieszę pewnie.

Wracając do róż, zadowolona jestem bardzo, bo udało mi się odkupić trochę róż DA, których już miało nie być. A które zmarniały w starym bez opieki, (LoS, JdO, Wollerton Old Hall, James Galway, Gentle Hermione, Desdemona, Royal Jubilee, Claire Austin). Kupiłam kilka róż Rojewskiego (min. Gandalf biały, Cukrową wata,Leśni ludzie, T. Kosciuszko). Odkupiłam sobie jeszcze min. Natashę Richardson, Giardinę, Veilchenblau i Lykkefund (jakby nie było, to było widowiskowe zjawisko w starym, oby w nowym nie było gorzej), Raubritter, Angela, Herzogin Christiana, Goldelse, Lavender Ice, piżmówki Cornelia i Sibelius, Mary Ann, CHIPPENDALE, CANDLELIGHT, LOUISE ODIER (!!!- super, bo jesienią nigdzie nie bylo), Rose de Resht i Jacques Cartier na konfitury, Leda bo kocham za kwiaty. Mme Hardy bo miałam zaćmienie, zapomniałam, że przeniosłam udanie że starego I nawet mi juz kwitła. Ale to nic, dla zielonego oczka może być podwójnie. Pamiętam, jak kiedyś na nią polowałam i z trudem zdobyłam. Nautica, Pashmina, JASMINA (tu mam niejjasne przeczucie, że być może ją przeniosłam że starego, nic, będą dwie), Aleksandrina, Princess of Wales, Morden Blush, Minerva, Claire Marshall, Palais Royal (White Eden), Marchenzauber, Ambrigde rose,Comtesse de Segur, Sharifa Asma, Heritage.
tulucy 13:04, 13 lut 2026

Z nowych u mnie będą:
Nahema, PINK Grootendorst, Kaffe Fasset, Admiral, Sourire de Havre, Madame Anisette, Sous. de la Malmaison, Celeste, Adelaide d'Orleans, Duchesse de Montebello, Stanwell Perpetual, Aimee Vibert, Guirlande d'Amour, Malvern Hills, Manhattan Blue, Switezianka, Amarantowa rozkosz, Pomponiki dla Moniki, Zorza, Schloss Eutin, The Lark Ascending, Natural Aroma, Chantal Merieux, Highclere Castle Climbing (ten od Downton Ab.), Matthias Claudius, Freifrau Caroline, Pear, Pirple Lodge, Village de Saint Yrieix, Gerdener's Friend, Penny Lane, Strawberry Hill, Apricot Parfait.

Na pewno coś pominąć mogłam. Nie liczyłam teraz. A i dojedzie teraz Mme Boll, bo jesienią miałam omyłkę i dostałam zamiast niej coś innego.

Żeby nie było, to nadal raczej nie będę mieć połowy poprzedniego zbioru .