Wymyśliłam ekran z cisa od strony samochodu, a przed nim róże, trawy i bukszpany. Co o tym sądzisz Danusiu? ( Kompletnie nie potrafię rysować, więc nie jestem w stanie przenieść mojego pomysłu na papier)
a i w/w Szefowa doradziła kilka roślin, z których mogę zrobić tenże żywopłot: grab, buk, thuja kórnik (strzyżona) lub cis. I zapenw któraś z propozycji znajdzie zastosowanie- teraz będę rozmyślać, która
Wiecie, że u mnie barwinek kwitnie!! Nie mówiąc o rózach, które wypuściły nowe liście. Jak przyjdzie mróz to będzie jedna, wielka katastrofa
Prawda jest taka: nie cierpię, ale lubię patrzeć i podziwać malarstwo zimowe; a spacer w mroźny poranek, bajka. Fotografie zimowe cudo, a jakie efekty.
nie umiem jeździć na natrach, nigdy nie próbowałem, z zimowych szaleństw nie korzystam,
kocham wodę byłem w przeszłości ratownikiem, żeglarzem,
wakacje zawsze nad wodą i choćby była ciepła jak zupa ( ocean indyjski) to to uwielbiam,
góry, są piękne ale za dużo zasłaniają
Kocham lato i podziwiam zimę, lubię odśnieżanie, potem przy kominku kawka, koniaczek i liczenie dni do wiosny i to nasze szaleństwo ogrodowiskowe. pozdrawiam wszystkich
Ten na dole to na siłę, ale tak w sumie nie może być. Całkiem niespójnie, a góra owszem, jest konsekwencja w liniach. Zniwelujesz też "dziwną" linię działki.
Podłączyć kabelkiem z komputerem, albo wyjąć kartę z telefonu i włożyć w laptopa albo takie specjalne urządzenie do wkładania kart, wyleciała mi z głowy nazwa
Taka małe coś gdzie są różne kieszonki na różne typy kart SB i inne. No i kabel połączeniowy z kompem.
Kształt tej rabaty jest trudny do oceny bo nie ma porównania jak przebiegają linie w całym ogrodzie, wyrywkowo tutaj nie mogę ocenić bo nie widzę reszty
Cały z grabu albo cały z cisa, tui np. Kórnik (strzyżonej oczywiście) lub buka. Grab i buk trzyma liście zimą i wygląda kolorowo (brązowo). Poza tym zdobią plątaniny gałązek
Skoro chcesz zamieniac płyty nieregularne na prostokątne to dobry pomysł, a najlepiej aby ogród był spójny stylistycznie, więc albo wyprostuj rabaty, staw jest owalny, więc można go właczyć w prostokątną rabatę, dać nadwieszony nad nim taras (brązowy kolor) otoczyć trawami z bylinami i ładnymi iglastymi.
Frontową rabatę po prawej można niesymetrycznie poszerzyć, będzie ciekawie, dodać prostokąt wyżwirowany, a od płotu wykorowany.
W ostateczności róg można zaokrąglić, zaraz na drugim rysunku pokażę jak. Będzie moim zadaniem ładnie.
Tam gdzie za wodą przekreślone ścieżki dodaj prostokątnych płyt aby łączyły coś jeszcze, może po prawej jakaś łąwka, żeby na wodę gapić się?
Kompozycja z kolorowymi niecierpkami
z rozplenicami o ciemnych listkach, ozdobnym tatarakiem (chyba to on a jeśli nie to pasuje, mogą być białe turzyce, trawki) a ta drobna kaszka to wilczomlecz 'Diamond Frost'
Ten wątek przeznaczamy na zdjęcia i wskazówki odnośnie uprawy i zastosowania szałwii błyszczącej
Osobiście uprawiałam ją z dwadzieścia pięć lat temu jako roślinę nie na balkony, ale w gruncie, jako czerwony, efektowny wypełniacz. Kwitła bardzo długo.
Samodzielne wyprodukowanie rozsady w domu wymaga bardzo wczesnych wysiewów, nawet w styczniu, dlatego moim zdaniem najlepiej jest zakupić rozsadę na targu lub w sklepie.
Szałwia wymaga pikowania i uszczykiwania (chociaż raz), aby się rozkrzewiła
Czerwonej, wydaje mi się, nie warto sadzić ale nowa odmiana w kolorze fioletowym jest atrakcyjna ze względu właśnie na kolor.
Czerwona wyszła chyba "z mody", bo jej nie widać w ogrodach w miastach, jedynie na skwerach albo gdzieś w ogrodach wiejskich, gdzie stale ma ważne miejsce, ponieważ długo kwitnie.