tak tam wygląda w tej chwili, miłorzęby są w kubraczkach.
Miejsce do posadzenia - po prawej tam gdzie stoją grabie i szara donica. Chciałabym całkiem zasłonić, całorocznie, żeby nie patrzeć sąsiadom w okna....
Po lewej stronie południowy wschód, słońce jest od rana do 10-11.
Z tyłu są różowe i białe rododendrony, po lewej fioletowe wrzosy. U mnie obok miłorzębów, po lewej, jest też grujecznik.
Chciałabym też osłonić się jeszcze z lewej strony, tak żeby powstał taki jakby pokoik. Z lewej nie musi być całoroczne, może być bardziej ażurowo.
Planuje w tym miejscu postawić stolik i foteliki do jedzenia.
MIłorzęby nie muszą być w kubraczkach, one zimują u nas, brudna włóknina wygląda brzydko. Lepiej będzie oglądać plątaninę gałązek niż szmatkę Miłorzęby w tym układzie 3 szt powinny byż wszystkie równe i prosto stać, albo najniższy w środku. Na dalszych zdjęciach zobaczyłam, że są równe
Jeśli chcesz mieć pokoik zrób "ściany", bo z widokiem na brzydotę u sąsiada ciężko wypoczywać we własnych "wnętrzach".
A więc zrób "ściany" - ekrany z cisów (1) na siatce za miłorzębami albo bluszcz albo płot panelowy, malowany na neutralny kolorek, albo w wersji exclusive - lustro, tylko z ramą i jej mocowaniem możecie sobie nie poradzić.
Na lewo (5) też albo bluszcz bo na strzyzony ekran z choiny kanadyjskiej na pewno nie starczy miejsca, a najlepiej będzie jak oba ekrany będą z cisa a w środku bluszcz.
Na lewo - hortensje bukietowe (Hydrangea paniculata).
Cały czas mnie zastanawia od czego są te drzwi, czy to garaż? więc jak chcesz tu zrobić placyk ze stolikiem kawowym?
Zrobiłaś taki błąd że zaczęłaś od ozdobników (miłorzęby) a nie zrobiłaś "ścian" czyli tła Twojego pokoiku. Miłorzeby trzeba odsunąć i zrobić ekrany z tui Smaragd ciętych górą poziomo (najtaniej i najszybciej) i dopiero przed nimi kombinować ozdobniki
Dziękuję. Faktycznie szkoda że nie zaczelam od ekranów. Myslalam że będzie ok jak widac rh od sąsiadów. .. a co to te żółte kulki na dole i 8, 4, 7? Rysunek wyglada super. .
A drzwi od garażu. Tylko do wystawiania kosiarki wiec damy radę
Aha, no to ok Placyk będzie superowy, a na tle drzwi garażowych postaw kompozycję w dużych donicach.
Żółte kulki to mogą być trzmielinki Em. Gold przycięte w kulkę każda, tawuły japońskie w kulkę, żółte turzyce, tujki Miriam albo Golden Globe, czy Golden Tuffet.
Danusiu, jesteś nieoceniona!!, zaraz chyba przyniosę farelkę i bedę grzała przed domem żeby szybciej była wiosna i żebym mogła wsadzić rośliny )))
a zielone krzaczki kulki po lewej to co (nr4) i te kolorki 8 i 9......? Bo śliczne a nie wiem co to żurawki?
nie mogę się doczekac pierwszej kawy w miejscu które do tej pory było dość zapomniane... a przecież codziennie patrzę przez to okno kręcąc się po kuchni...