Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

anna_g 12:31, 19 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie prowokuj.... Bo dla mnie zawsze i wszędzie jest za dużo trawnika , za malo rabat..... Jak sie przyjrzysz projektom z CHFSH to niemal nie ma tarwnika , jest dużo ścieżek, żwirków a tarwnik pełni wylacznie funkcje dekoracyjnej zieleni, wszędzie wkolo są natomias drzewa i rabaty. Do takiego układu dąże również u mnie. Mniej więcej za rok kolejne 20m2 zostanie zlikwidowane

Dodałabym zatem jeszcze więcej u Ciebie ścieżek z płyt i żwirków.

Muszę to dać poczytać mojemu Żonowi - bo jemu zawsze i wszędzie jest ZA MAŁO trawnika a w ogóle to uważa że ogród powinien się składać tylko i wyłącznie z trawy i może jakichś dwóch drzew, bo trzy to już mogłaby być przesada cała reszta to fanaberie domowników

Przyznaję Olu że nie jestem na bieżąco bo po długiej nieobecności trudno mi nadrobić u wszystkich. Tuję jednak widziałam, moim zdaniem też jej szkoda bo jest ładnie przycięta i prowadzona, ma też swoje lata... Pozdrawiam cieplutko i niedzielnie
leon60 12:55, 19 sty 2014

Aniu mój M za to twierdzi, że za dużo czasu poświęcam na koszenie trawnika

Thuja zostaje ale chyba wyleci świerk...
Ktoś kiedyś tak mądrze posadził lipę obok niego, że prawie wchodzą na siebie... a lipę wtedy można by jakoś fajnie obsadzić
http://www.pinterest.com/pin/269090146458138946/
Syla 13:59, 19 sty 2014

U mnie również trawnika coraz mniej ..... wraz z M-em nie ubolewamy z tego powodu ..... tym bardziej , że również planuję pewne części wyżwirować ....
Mala_Mi 14:00, 19 sty 2014

Mój M bronił trawnika, a teraz mi go oddaje, bo jak mówi z rabatami mniej roboty.... ale trawkę lubi kosić
Głos za zostawieniem tuii, ani sie waż jej wywalać.. włącz ją w rabatę przed domem... Borbetka fajnie to okazała na inspiracji
Gardenarium 14:56, 19 sty 2014

leon60 napisał(a)

Ktoś kiedyś tak mądrze posadził lipę obok niego, że prawie wchodzą na siebie... a lipę wtedy można by jakoś fajnie obsadzić
http://www.pinterest.com/pin/269090146458138946/

Na zdjęciu tutaj to raczej katalpa odmiana kulista, lipa ma mniejsze listki, ale podobna do lipy.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:05, 19 sty 2014

Skoro chcesz zamieniac płyty nieregularne na prostokątne to dobry pomysł, a najlepiej aby ogród był spójny stylistycznie, więc albo wyprostuj rabaty, staw jest owalny, więc można go właczyć w prostokątną rabatę, dać nadwieszony nad nim taras (brązowy kolor) otoczyć trawami z bylinami i ładnymi iglastymi.

Frontową rabatę po prawej można niesymetrycznie poszerzyć, będzie ciekawie, dodać prostokąt wyżwirowany, a od płotu wykorowany.

W ostateczności róg można zaokrąglić, zaraz na drugim rysunku pokażę jak. Będzie moim zadaniem ładnie.

Tam gdzie za wodą przekreślone ścieżki dodaj prostokątnych płyt aby łączyły coś jeszcze, może po prawej jakaś łąwka, żeby na wodę gapić się?

(sorki za krzywe kreski)

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:07, 19 sty 2014

Moim zdaniem ciekawszy ogród będzie z prostymi liniami powyżej i płytami też. jak powyżej

Instagram Ogrodowiska
leon60 15:40, 19 sty 2014

O lala Danusiu ! jak ładnie z prostymi liniami ! ! ! DZIĘKUJĘ

gusiarz 16:37, 19 sty 2014

Olu ja też (zresztą jak wiele innych osób) jestem "dumną" posiadaczką słupa z dwiema nogami i pomysł Sylwii bardzo mi się spodobał... i chyba częściowo wykorzystam go u siebie. Chodzi mi o obsadzenie nóżek grabem lub bukiem... Wprawdzie już jest częściowo osłonięty murem i serbami, ale za murkiem problem wciąż istnieje
Magda70 09:50, 20 sty 2014

Ojej...ale się dzieje...
Tuja zostaje...i dobrze bo jednak dobrze się trzyma a i wiekowa...aż żal skoro nie choruje.
A pomysł z jej obsadzeniem masz super.

Słup też dobrze pomyślany przez Sylę zdolna bestia
Wsiąkłam przez nią na stronie, którą zapodała z gabionami...