- wpadłem z rewizytą a przy okazji napisałem u siebie odpowiedż na Twoje pytanie i gdy będziesz miała wolną chwilę to zapraszam do mnie.
Pozwoliłem sobie zostawić fotkę z ogrodu aby zaznaczyć swoją obecność u Ciebie
Witaj Margaretko !
Fajna rabate planujesz Jaka ona długa ? Co ile będziesz sadzić graby ? I co tam będzie oprócz kulek buksowych ? A i jaka szeroka nie licząc tego co będzie na żywopłot z cisa ?
- a tutaj wrzuciłem Tobie dla przykładu fotki klona : acer palmatum 'Aureum' który raczej nadaje sie do zacienionej miejscówki, u mnie jest to zachodnia część ogrodu gdzie słońe świeci tylko rano i częściwo w wpołudnie.
Właśnie zaprosiłam do ogrodu cisy. Teraz jako żywopłot na długą, wąską frontową rabatę
To było moje wielkie olśnienie No i wzięłam się do roboty, zmoblizowana przez Pszczółkę. Skoro nie ma niepogody na ogród...
Żywopłocik już posadzony, choć jeszcze nie do końca, bo mi cisków zabrakło.
Graby kolumnowe odm. Lucas już zakupione, czekają, aż skończę przewozić co najmniej 20 którąś taczkę przekompostowanej ziemi.
Takie coś wymyśliłam na szybko. Cisy jako kulki? O buksach myślałam, bo mam już ukorzenione sadzonki. Na cisowe kulki to mnie raczej nie stać, chyba że sobie sama ukorzenię, ale długo by czekać.
Ogłoszenie nasionkowo aminkowe.
Kilka osób prosiło mnie o nasionka aminka. Proszę, wyślijcie mi wiadomość na priv, żebym się nie pogubiła, w temacie wpiszcie aminek. Będę wysyłać dopiero w zimie, teraz nie mam na to czasu.
- w cieniu też będą rosnąć a dla niektótych odmnian zacieniona miejscówka w ogrodzie nawet jest zalecana zwłaszcza takim odmianom klonów, które mają tendencję do przypalanych listków promieniami słońca - więc takie miejsce zacienione lub półsłoneczne będzie idealne.
Ale są odmiany którę potrzebują miejscówkę nasłonecznioną aby ich kolor liści był wyrazisty więc miejscówka zacieniona nie do końca im by służyła.
U siebie na herbaciarni mam ogród z ekspozycją nasłonecznienia wschód, połudne oraz częsciowo zachód i staram się w przemyślany sposób dobierać lokalizację zasadzenia danego klona. Do tego uwzględniam też wybór odmiany klona w taki sposób by wykorzystać pózniej jego wszystkie atuty i walory estetyczne - tak aby póżniej cieszył oczy swym pięknem.
A tutaj poniżej dla przykładu masz sesję fotek gdzie zaprezenowałem Ci klon który potrzebuje pełne słońce - acer palmatum 'Skeeters Broom' (o czerwonych listkach).
Pragnę tutaj zwrócić szczególną uwagę - bo to ważne dla oglądających moje fotki na wątku - że wszystkie zdjęcia jakie zamieszczam na moim wątku są oryginalne bez jakiej kolwiek ingerencji w kolory oraz nie posiadają żadnych poprawek.
Hej Jagodo, wpadłam, aby podziwiać jesień, na trawy u Ciebie mogłabym patrzeć i patrzeć A tymczasem znowu czegoś nowego się dowiedziałam. Chciałam wsadzić przy domu (od frontu koło garażu) sosnę himalajską, ale patrząc na zdjęcia Twojej kostki muszę zmienić plany. Drzewo u nas byłoby otoczone z 3 stron brukiem. Chyba jednak pójdziemy w rododendrony, bo to od strony północno - wschodniej. Boję się tych korzeni, u sąsiadów brzoza regularnie wypycha kostkę, wygląda to podobnie jak u Ciebie
Właśnie przed chwilą oglądałam zdjęcia z maja. Jakie pustki jeszcze były na rabatach. A teraz zaczynam sie już martwić nadmiarem. Ale będę wysiewać, jak tu nie wysiewać... I ja nabyłam klonika. Pierwszego zresztą.