Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 09:01, 19 gru 2016

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Chcialam pokazac moja bugenville jest to zdjecie z 2014 r. Obecnie jest jeszcze ladniejsza puszukam zdjecia w komputerze stacjonarnym ale padl.

zachwycajaca pamietam giganty z Chorwacji

ale napisz jak ja zimujesz...ja poki co usiluje przezimowac mandevile, ale stracila juz wiekszosc lisci
Co by tu posadzic.....? 08:46, 19 gru 2016

Do góry
Ha, nie sądziłam, że przed świętami, kiedy wszyscy zajęci gotowaniem i sprzątaniem, trafi się jeszcze taka ciekawa dyskusja

Aniu, wybacz, ale właśnie chciałam zaproponować Jackowi coś innego, niż "nigry w rządku, niżej hortensje z miskantami i pas żurawek".

Jacek ma dużą działkę, z pięknymi widokami dookoła i moim zdaniem pasuje tu styl bardziej swobodny, który pozwoli tej działce bardziej wtopić się w otoczenie. Parę miesięcy temu narysowałam Jackowi taką propozycję i w tym kierunku dalej bym szła:

O tym, ile drzew i jakie tam posadzić, możemy dyskutować (przykładowo - wcale nie jestem przywiązana do jodły/świerka w tym miejscu i chętnie bym z niego zrezygnowała, gdyby nie to, że stanowi najlepszą osłonę od wiatru w zimie). Jestem jednak gotowa się upierać, że w tym miejscu (tzn.: przy nasadzie cycka, blisko ogrodzenia) potrzebna jest kompozycja wysokich drzew i krzewów. Na ich tle można dać np.: mieszankę róż i wysokich traw.
Ta rabata będzie oglądana z tarasu, który jest stosunkowo daleko i berberysy bagatelle czy lawenda, o których wspomina Jacek będą zupełnie niewidoczne (tzn: jak najbardziej można je posadzić ale jako uzupełnienie kompozycji a nie jej główny element).

A z prawej strony też oczywiście drzewa, tylko się zastanawiam nad tymi brzozami - ile ich tam dać, żeby był oczekiwany efekt, a jednocześnie żeby pod nimi dało radę coś urosnąć
Szmaragdowy Zakątek 08:17, 19 gru 2016

Do góry
Nikita napisał(a)
Weekend minął mi pod znakiem „magii świąt”…ubrałam choinkę, przywlekłam z piwnicy dekoracje bożonarodzeniowe, zrobiłam nowe 2 stroiki na stół i 2 wieńce adwentowe na cmentarz, zapakowałam ślicznie wszystkie prezenty...i ponieważ zostało mi jeszcze trochę czasu do zagospodarowania, pomogłam koleżance w ubieraniu choinki i dekorowaniu jej mieszkania.
W tym roku moja choinka w nowej….biało – srebrnej stylizacji…

choineczka jak z katalogu ...tak, bardzo ladne zimowo mrozne dekoracje
Ogród prawie romantyczny 07:49, 19 gru 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Ładuj do woli mam słabsze baterie, przydałyby się Duracell

no nie...az mnie sciska z tesknoty jak widze cos takiego
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:47, 19 gru 2016

Do góry
malkul napisał(a)

cholewcia wy snujecie marzenia a ja tyram
no dobra w międzyczasie waszych marzeń z dziećmi choinkę ubraliśmy

bardzo fajnie w takiej bialaej donicy taka piekna choinka w zimowej szacie

a co to za kwadraty masz na scianie ?
Ogród Agduli 07:46, 19 gru 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)
Jako, że oczko nowe to i trochę fotek z nad jego brzegów

Oczko wyszło świetnie. Dużo pracy za Tobą, ale za to efekt "wow"
A ten widoczek podoba mi się szczególnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:31, 19 gru 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Koniec myslenia o nartach, trzeba pomyśleć o świetach. Choinka (świerk niebieski) kupiona, dekoracje przed domem poczynione, iluminacja włączona

Wianek włóczkowe Nawigatorki dostał kilka osob . Na fotce wygląda tak sobie a w rzeczywistosci jest uroczy

Ciemierniki zakupione na giełdzie ćiesza orzed wejsciem - przeciez to róże bozonarodzeniowe

Laur wawrzynolistny udaje choinkę

fajny pomysl na cieplutki wianuszek

ciemierniki to mozna teraz gdzies kupic ? zostawisz je tak na zime ?
ja swoje wywalilam z doniczek na zime do gruntu

a jak zimujesz laura ?
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 05:30, 19 gru 2016

Do góry
Mgła przeszkadza, bo w domu ciemno, a ja nie mam dobrego światła do zdjęć, a z lampą błyskowa, to mi się zdjęcia nie udają.

Wesołych Świąt! Śniegu Wam życzę w święta, bo u mnie go nie ma. fotka z ub. roku.
Szmaragdowy Zakątek 02:28, 19 gru 2016

Do góry
Weekend minął mi pod znakiem „magii świąt”…ubrałam choinkę, przywlekłam z piwnicy dekoracje bożonarodzeniowe, zrobiłam nowe 2 stroiki na stół i 2 wieńce adwentowe na cmentarz, zapakowałam ślicznie wszystkie prezenty...i ponieważ zostało mi jeszcze trochę czasu do zagospodarowania, pomogłam koleżance w ubieraniu choinki i dekorowaniu jej mieszkania.
W tym roku moja choinka w nowej….biało – srebrnej stylizacji…

…no i oczywiście obowiązkowo, cały zestaw pasujących dodatków

Szmaragdowy Zakątek 02:23, 19 gru 2016

Do góry
rozark – też polecam…fajna rzecz. Niby nic…sterta kamieni i bruku a jednak…!
Podobała mi się drewniana waga na którą można było wejść i zważyć swoja skromną osobę. Wynik pomiaru przeliczony w dawnych jednostkach wagowych ukazywał się na ekranie dotykowym a z drukarki „wyłaził” na pamiątkę wydruk komputerowy.
Prezentacja systemu miar z XIV wieku w przeliczeniu na moją ciężką "doopę" wyglądała następująco:
CETNAR KRAKOWSKI: 1
KAMIEŃ: 2
FUNT: 6
UNCJA KRAKOWSKA: 1
ŁUT KRAKOWSKI: 1
OBOL: 1
Oj, znowu przytyłam…trzeba będzie wdrożyć program naprawczy i zrzucić ze 2 KAMIENIE….hi hi.

Margarete – muzeum pod krakowskim rynkiem musisz zobaczyć…naprawdę warto.

Gdzieś czytałam, że został ogłoszony ranking 10 najpiękniejszych bożonarodzeniowych jarmarków. Ranking opracowany przez CNN oceniał jarmarki z całego świata. Na 7 miejscu znalazł się jarmark z Krakowa. W rankingu poza krakowskim znalazły się jarmarki z Berlina, Strasburga, Wiednia, Montrealu, Pragi, Florencji, Birmingham, Kopenhagi i Brukseli.

Jak zobaczyłam te cudeńka z Bolesławca to od razu o Was pomyślałam...fotka cyknięta specjalnie dla ciebie i Bogdzi.

yolka – Kraków prześliczny jest o każdej porze roku, ale w świątecznej szacie szczególnie zachwycał…musisz się kiedyś wybrać (wcale nie koniecznie zimą).

PS. przypominam, że na trasie do Krakowa znajduje się Łódź…zaproszenie nadal aktualne !!!

Bogdzia – wyjazd do Krakowa zupełnie nie planowany…ale (jak to zwykle bywa) bardzo, bardzo udany. Oprócz straganów „ z Bolesławcem” w sukiennicach oraz na jarmarku świątecznym, na jednej z uliczek Krakowa natrafiłam na sklep cały wypełniony tymi cacuszkami…oj, było w czym wybierać !!!

popcorn – przesyłam słodkie…już trochę świąteczne buziaki
Moje małe wielkie marzenie 00:11, 19 gru 2016

Do góry
Wybieram sie w twoje tereny od kilku lat i zawsze cos stanie na przeszkodzie, ale przyszly rok juz nie odpuszcze. Cudowny rejon ze zdjec i opowiadan.
Kiedys tez pieklam pierniczki, teraz ju mi sie nie chce. Tyle wszystkich wypiekow w cukierniach,ze oczoplasu mozna dostac.
Robie wypieki bo coz to za swieta z ciastami z cukierni - wszystko na proszkach a pozniej zgaga piecze.
Piekne cudenka te pierniczki.

Ptasi gaj 00:04, 19 gru 2016

Do góry
C..dalszy kwiatow doniczkowych

To sa zdjecia z tego roku z wiosny. U dolu na zdjeciu jest grudzien ktory kwitnie dwa razy w grudniu i marzec-kwiecien.
W tym roku jest olbrzymi caly w pakach kwiatowych jak zakwitnie to zrobie zďjecie.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:50, 18 gru 2016

Do góry
Irysy syberyjskie polubiłam dzięki P. Kucharzykawi, i motyw bolestraszycki też się przewinął.

Jesienią zdobyłam Iris foetidissima , irysa cuchnącego. Wiem, że nasze warunki nie bardzo mu sprzyjają, ale...trzeba to przetestować.

Malutki pod lasem 22:29, 18 gru 2016

Do góry
Wczoraj troszkę kultury było, Turandot w Teatrze Wielkim w Łodzi, polecam
A dziś choinka ubrana, balkon ubrany, klon i furtka też M zabrał dzieci do swojej siostry do W-wy, a ja bawiłam się w św. Mikołaja Nóg nie czuję, ale kupiłam wszystko

Choinki stoją już na schodach przed domem, a na mojej okropnej furtce (mam nadzieję, że to jej ostatnie święta ) zawisły bombki W tle widać klona-choinkę z bombkami
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:10, 18 gru 2016

Do góry
mira napisał(a)

Vito chodziło mi o tą z tego zdjęcia.
Mam wreszcie lapka i zaraz cofam się i oglądam raz jeszcze.
Jakiej ziemi potrzebują piwonie i czy muszą mieć pełne słońce czy też mogą w półcieniu - czytałam gdzieś że lepiej w półcieniu.

Martagonów jeszcze nie siałam, mam nasionka i nie mam doświadczenia w kwestii siewu - to kiedy wysiać?.

Trójlisty podziwiam, widziałam je w ogrodach - jak znajdę fotkę to Ci pokażę.

To P. lactiflora 'Golden Whel', kupiłam ją na Zieleń to Życie w '13. Sprzedający głową poręczał, że odmiana pewna, ponieważ nic innego wówczas nie kupiłam, to zaryzykowałam. Dzisiaj wygląda na rabacie tak.

Zakwitła w drugim roku i dobrze przyrasta. Jakiej ziemi potrzebują piwonie? Próchniczej i żyznej, o odczynie lekko kwaśnym. Powtarzam za google U mnie mają gliniastą i raczej kwaśną.
Większość piwonii mam w pełnym słońcu, ale sporo w półcieniu. P. lactiflora 'Ewelina' rośnie w takich warunkach i z roku na rok...pięknieje
Nasiona martagonów trzeba poddać stratyfikacji, czyli od listopada, co najmniej, powinny być wysiane do doniczek i zadołowane. Możesz to zrobić spokojnie jutro.
Jak nie wykiełkują w kwietniu, oznacz doniczkę i poczekaj do przyszłego roku
Czekam na fotkę tójlista.

Ukojenie 21:45, 18 gru 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Ale widok

zastanawiam sie czy potrzebuje choinki

Oczywiście, że nie ! choinka to tylko stelaż..
A poza tym ta tradycja przywędrowała do nas dopiero w XVIII/XIX wieku i to w dodatku z Niemiec (jakaś ukryta opcja niemiecka )
Ten ażurowy stelaż możesz urozmaicić pojedynczymi gałazkami, coby trochę zieleni było ..i załatwione !