Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

vita 14:25, 14 sty 2017

Ogród i wątek pełen inspiracji, i to tak różnorodnych, dzięki
Relacje z wypraw wspaniałe, adres holenderskiego ogrodu sobie zapisałam, może się przydać. Zastanawiam się, czy pokazany przez Ciebie niski kosmos to jego cecha trwała? Miałam kilka w zeszłym roku (też w kompozycji z aminkami), może się wysieje?
Gabriela 18:30, 14 sty 2017

Tak Wiktorio, są odmiany niskich kosmosów, mam takie nasiona, kupione w sklepie. Oczywiście są też odmiany skarlane retardantami wzrostu, ale one działają tylko wówczas, jeżeli są stosowane, po jakimś czasie rośliny wracają do pierwotnego pokroju. Poza tym są drogie.
Tylko jak mając różne kosmosy w ogrodzie, zapobiec mieszaniu się cech? A jeśli nawet my mamy tylko jeden rodzaj kosmosów, to skąd wiemy co pszczółka przyniosła ze sobą na nasz kwiatek?

Edytuję, bo obrazki są fajne. Kosmosy w bukietach niezastąpione.

Gabriela 19:22, 14 sty 2017

mira napisał(a)

co Ty zrobisz z nasionami ? będziesz siać ?

Z czym połączyć ośmiał ?

pozdrawiam

Mira, ogród zielony, donicowy, to Great Dixter, byłaś.

Co ja robię z nasionami? No trzymam w pudle, skrzyneczce, szufladzie, koszyczyku, w kopertach najczęściej
Będę siała w drugiej połowie marca pomidory - te odmiany, które się sprawdziły w zeszłym roku, czyli Cytrynek Groniasty i takie których nazw nie znam, np. takie:

W ogóle nie zacznę wcześnie siewów, bo wylegają roślinki, w szklarence przydomowej robi się bardzo ciepło, doniczki są stłoczone. Cynie posadzę do gruntu w szklarence poidorowej pod koniec marca i do maja będę miała ładną rozsadę.
W zeszłym roku były wyjątkowo udane.

Jednak pod dachem trzeba będzie wysiać aminka i titonię i tytonie różne, jak rok temu. Zebrałam nasiona dalii Bishop's Children, to już po trzech latach moje własne mieszańce, cudne rzeczy z nich wyrastają.

Pewnie posieję też niebieskie lobelie, ale te w połowie lutego, bo wolno rosną.
I brązowy fenkuł, bo chciałabym zebrać swoje nasiona.

Chciałabym mieć więcej swoich jeżówek, tych zwykłych, różowych.

Ośmiału nie mam, najbardziej mi się podobał, jak go posadziłam grupą na rabacie koło hortensji, wysokich rozchodników, a w tyle były werbeny patagońskie i jeżówki różowe właśnie i wysokie jesienne astry takie niebieskawe.

Gabriela 19:24, 14 sty 2017

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Gabrielo! Po dzisiejszej wizycie u Ciebie mam 2 inspiracje - może spróbuję zorganizować samodzielną wyprawę do Anglii, skoro to nie takie trudne. I zacznę obmyślać rojnikową kompozycję, nie mam takiej w ogrodzie. Ale najważniejszy jest fajny pojemnik na nią.
Dobrego roku życzę! Wiele radości i więcej wolnego czasu.

Dzięki, Izo.
To jeszcze jedna prosta inspiracja sukulentowa, rower można pominąć.

paniprzyroda 19:36, 14 sty 2017

Pewnie w tym roku ominie mnie spotkanie w gronie TML, szkoda, nawet wysiewów parapetowych chyba nie będę uskuteczniać. Rojnikami w tym roku też obsadzę błękitne dzbany z dziurami, bo w ub. roku inne rośliny miały w nich zdecydowanie za sucho.
A sweterek chyba założę młodej katalpie, bo koty sąsiada pazurki sobie na niej ostrzą
No i fotki angielskiej wsi.. marzenie, na emeryturę
Gabriela 19:39, 14 sty 2017

abiko napisał(a)
Gabrysia zawsze nam pokazujesz piękne miejsca. Lubię te Twoje opowieści

Widziałam rojniki, które też uwielbiam Widzę, że lubisz gromadzić ciekawe ozdoby choinkoweJa od kilku lat za namową mojej prawniczki - popatrz kupuję moim dzieciom oryginalne, dmuchane bombki. Podpisuję każdą od dołu inicjałem. Jak dorosną dostaną dla siebie na własność

Cieszę się, że lubisz moje opowieści zdjęciowe.
W tym roku ubierałam choinkę razem z synem, mimo że jest już dorosły. Co roku opowiadam mu to samo: a te aniołki to kupiłam na twoją pierwszą gwiazdkę, a tę lokomotywkę to sam wybrałeś, jak miałeś 2 lata, bo szalałeś na punkcie pociągów, a tę bombkę najbardziej lubił dziadek, a ten pajączek to babcia, itd. Mam nadzieję że przejmie tę tradycję.
Co roku uzupełniam zbiory, zawsze kupuję w Almi Decor (teraz tylko w necie), ale i gdzie indziej, w tym roku w Nowej Dębie.

Choinka wczoraj już rozebrana, pożegnałam się z zabawkami do następnego razu.
Teraz bardziej marzymy o zielonościach pięknych.

Gabriela 19:45, 14 sty 2017

paniprzyroda napisał(a)
Pewnie w tym roku ominie mnie spotkanie w gronie TML, szkoda, nawet wysiewów parapetowych chyba nie będę uskuteczniać. Rojnikami w tym roku też obsadzę błękitne dzbany z dziurami, bo w ub. roku inne rośliny miały w nich zdecydowanie za sucho.
A sweterek chyba założę młodej katalpie, bo koty sąsiada pazurki sobie na niej ostrzą
No i fotki angielskiej wsi.. marzenie, na emeryturę

Oj, to będzie po sweterku.
Emerytur nie będzie, radzę wcześniej. Termin TML jeszcze nieustalony, może jednak.
Mariolu, czy można obkleić serwetką dekupażową ceramiczny świecznik? Bo tak jak ty wpadłaś na pomysł bombki jak porcelana, tak ja chcę zrobić świeczniki jak ceramiczne kule w biało-niebieskie wzory. Tylko nie wiem kiedy.
Wytrawne oko podglądacza...

Gabriela 20:04, 14 sty 2017

Urszulla napisał(a)
Chodaki mi się podobają, obuwie zdrowotne. A tak w ogóle to lubię chodaki.

Agania napisał(a)

Pamiętam jak eM mi takie przywiözł, a ja je wyrzuciła, w tym czasie jeszcze nie mieliśmy perspektyw na budowę domu i ogród...wspomnienia wróciły

Zauważyłam, że jeden nie do pary

Milka napisał(a)
Piękny ogrod pokazalas, tak od niego tchnie spokojem. Zachwyciła mnie też szklarnia i warzywnik, uporządkowane, jak na obrazku. Te chodaki na pewno zdrowsze, niz te gumowe, co kupujemy.
Gabi, powodzenia w 2017, co do spokoju i bycia w ogrodzie, mam też tak samo

Dzięki, holenderskie ogródki właśnie takie są - uporządkowane, pod linijkę. Jakoś nie wydają mi się te całe drewniane chodaki wygodne, kiedyś chodziłyśmy w podobnych, ale jednak górę miały skórzaną, pamięta ktoś?

Jak jeszcze pzy klimatach Holandii jesteśmy, to zobaczcie jaki fajny pomysł, żeby metalową balustradę od ulicy obsadzić pnącą różą New Dawn. Na żywo - sto razy lepiej niż na zdjęciu.

paniprzyroda 20:07, 14 sty 2017

Oko było bardzo spostrzegawcze Ceramikę i każdy inny materiał można oklejać serwetkami, trzeba tylko pomalować na samym początku primerem, a potem delikatnie szlifować. Do kupienia w sklepach z artykułami do deku. Ozdabiałam z powodzeniem w ten sposób ceramiczne, szklane wazony, ocynk. Czyli widziałaś srebrne bombki? Otrzymałam przesyłkę, od wtorku zabieram się za cd. zdobień
Gabriela 20:09, 14 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Moja siostra ma. Świnka z Homli.

Świnki już nieaktualne. Trzeba się zająć czym innym, doniczek kupowaniem.