Kasieńka zaje...fajny jest Pasuje do Twojego ogrodu w dechę
Mówisz, że już powycinał Krzyś... to znaczy, że działa ostro Pochwal Powiedz, że ja też chwalę
Uszkodzenie zamalujesz
Ja miałam jeszcze takiego psa, Mamba była kochana, brakuje mi dużego psa. U nas w domu zawsze było i jest dużo zwierząt: psy, koty, chomiki, rybki, świnki morskie.Moja starsza córka jest taką zwierzęciarą, kiedyś gdy była mała, to miała małą kaczkę.
Larisa ma piękny, subtelny, delikatny kwiat. Powtarza kwitnienie. Jest raczej zdrowa.
Denerwuje mnie trochę tym, że zrzuca duże ilości pąków.
Bonica jest wyższa, ma setki kwiatów co np. w szpalerze robi wrażenie.
Kwiaty dość szybko się obsypują, śmiecąc całą rabatę. Nie sposób jednak odmówić jej uroku.
Po cięciu szybko się zbiera, by zakwitnąć kolejny raz.
Przetaczniki mam już kilka lat.Z roku na rok tworzą fajniejsze kępki.
Żelazny przetacznik dla mnie to przetacznik siwy,jest nie do zdarcia.
I nadaje się na słońce,na patelnię Lubię takie "patelniowe" byliny bo mam taki przedogródek a tam wszystko się gotuje a ten przetacznik żyje,ma się dobrze.Ciągle go dzielę i rozsadzam po ogrodzie
I dla ochłody też egipskie ogrody ale tym razem podwodne
Rezerwat w pobliżu Hurghady oraz zdjęcia z rafy przyhotelowej znajdującej się jakieś 2 m od brzegu w wodzie o głębokości 80 cm - nawet kilkuletnie dzieci mogły snurkować mając z jednej strony grunt pod nogami a z drugiej rafę.
Ta cholera pływała sobie w wodzie o głębokości 40 cm - niestety trzeba mieć oczy szeroko otwarte by nie nadepnąć na taką paskudę. Dla osób nie wtajemniczonych to skrzydlica - jest jadowita - nie zabije człowieka ale ból ponoć jest straszny i długotrwały.
Aurelio i Mirello ja mam przetaczniki dopiero od lata ub.r. posadziłam kilka sadzonek.
Kiedyś moja siostra Ania z wątku Radości...miała ładne okazy ale nie widziałam teraz u niej na wątku,może się już wysłużyły, muszę zapytać. Fajnie wyglądają, gdy kwitną i długo kwitną, w tym roku też się na nie nastawiam.
Wykiełkowały mi już Jeżówki biała,żółta,bordowa
Wielosił ,Kocimiętka,werbena rigida szałwia jednoroczne (z nasionek od Anabell dzięki Haniu)fotki jutro wstawię
A tymczasem Cleome
I poziomki taka drobnica że hej.Jak to pikować?
Stan wysiewów na dzień dzisiejszy
Rozplenica Hamlen z moich nasionek
Trawa Pegasus nasionka dostałam od Przemka(dziekuję Przemku)
Stipa też z moich nasionek rośnie jak na drożdżach
Werbena
Bez zielonego też nie wyszłam
Naoglądałam się u Agani i robię drugie podejście
trytomę mam w przydomowym, ale na dużym też chcę
są trzy nie wiem czy sadzić razem czy osobno ....w sumie pod domem z jednej bardzo szybko się rozrosła
myślę , że obie rośliny będą nad brzegiem strumienia ...jak myślicie?
Ogród przy pałacu Montaza - Aleksandria - Egipt
Niby pustynia a jednak można stworzyć cudowne, kwitnące ogrody
A tutaj drewniany mostek - tylko, że z palmy
I dla kontrastu też roślinki - ale tym razem w proszku
Ponieważ ani eM ani ja nie mieliśmy za bardzo zimą czasu, bo strumień był ważniejszy to zakupiłam dzisiaj w bardzo dobrej cenie domki do powieszenia w łące
spore są bo po 25cm wysokości