Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:32, 15 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lampę trzeba przesunąć, to nie jest ozdoba trawnika, trzeba ją właczyć w rabatę, a najlepiej zamienić na reflektorek który będzie podkreślał jakieś drzewo.

Różanecznik nie może rosnąć w trawniku, to pierwszy powód że padnie przez zasolenie. Dodaj do niego jeszcze kilka różaneczników, one lubią rosnąć w grupie.
Cała ta część jako rabata moim zdaniem będzie za duża. Trzeba częśc trawnika zostawić, a z rabatami lecieć pod płot.

W rogu rabaty piękne drzewo.

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź.
Tak właśnie mi się wydawało, że tuj trzeba dosadzić a na trawniku wydzielić rabatę.
O lampie też pomyślałam, że trzeba ją w rabacie umieścić a nie na trawniku.
"Dziura pokryta siatką" to posadzone tulipany, zabezpieczone chwilowo przed psem.
Co to jest to na płocie? Kratka na pnącza? Ja myślałam o pnących różach.

Co do podziału rabata/trawnik widzę, że proponujesz trawnik w kształcie łezki, a może powtórzyć linię brzegową tzn. trawnik ciągnął by się 1,5m od brzegu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:15, 15 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to wrzucam jeszcze jedną kompozycję naturalistyczną

Bodziszek. lawenda, szałwia i naparstnica, ciekawa jestem czy dobrze rozpoznałam lubię takie zestawienia kolorków i uwielbiam byliny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:31, 15 sty 2014

Do góry
No to wrzucam jeszcze jedną kompozycję naturalistyczną

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:27, 15 sty 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
A widzisz Sebek mam zamaly monitor w telefonie tak czy siak przypomniałam sobie dzięki temu, ze sadzilam korony
Danusiu przejeżdżałem prawie koło Ciebie i machAlam, niewiem czy dostrzegłaś

Nie było mnie do 15 tej, trzeba było dzwonić hmm. Ana----bendem lać po łapkach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:22, 15 sty 2014

Do góry
Lampę trzeba przesunąć, to nie jest ozdoba trawnika, trzeba ją właczyć w rabatę, a najlepiej zamienić na reflektorek który będzie podkreślał jakieś drzewo.

Różanecznik nie może rosnąć w trawniku, to pierwszy powód że padnie przez zasolenie. Dodaj do niego jeszcze kilka różaneczników, one lubią rosnąć w grupie.
Cała ta część jako rabata moim zdaniem będzie za duża. Trzeba częśc trawnika zostawić, a z rabatami lecieć pod płot.

W rogu rabaty piękne drzewo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:14, 15 sty 2014

Do góry
Joan, a co tej ta dziura w trawniku? przykryta jakby siatką?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:13, 15 sty 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Kule miały wprowadzić ład i porządek , wszystko wydawało mi się pomieszane i poplątane

A ta trawka w którym miejscu?
I co zamiast kul bukszpanowych , by sprawiało na rabate uporządkowaną?
I jeszcze jedno zamiast juk nie da rady , ponieważ nasłonecznienie jest duże .
Dziękuję za rade i oczywiście się zastosuję do wszystkich podpowiedzi
Szefowej słowo najcenniejsze

Kule w lesie - nie bardzo, ład i porządek wprowadza nie tylko kula, ale też jednorodne nasadzenie, dużą ilością gatunków i to Ci jest tutaj potrzebne.

Zamiast kul Rhododendron yakushimanum np. i wtedy kilka sztuk a jednej grupie.

Trawy Hakonechloa mogą być łukami, one sa duże jak wyrosną za kilka lat i dają świetny kolor na leśnej rabacie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:30, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje krokusy nie pokazały kwiatków. A dla ocieplenia klimatu prezentuję śliczną kompozycję, zdjęcia zrobione w czerwcu
Pozdrowienia dla odwiedzających mój wątek.

przy tej kompozycji łatwo się rozmarzyć
pozdrawiam Danusiu
wszyscy tęsknimy za tętniącymi życiem i kolorami ogrodami
Eksperyment ogrodowy Beaty 20:57, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miało być w nocy zimno, mały mrozik, ale idzie ocieplenie i ten tydzień na plusie również w nocy. To mnie cieszy. Ciekawa jestem, czy wychodzą cebulowe u Ciebie, u mnie nie

Danusiu, kilka dni temu sprawdzałam, to cebule siedziały grzecznie w ziemi, ale teraz ... nie wiem. Nie mam ochoty wychodzić, bo u nas mżawka i zimno, a ja sie już na wiosnę przestawiłam

Dziękuję , że mnie odwiedziłaś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:47, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

pozdrawiam serdecznie zaglądam non stop, żaden post mi nie umknie
piękne zdjęcia łączki kwiatowej na fb, takie lekkie, zwiewne kompozycje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:37, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje krokusy nie pokazały kwiatków. A dla ocieplenia klimatu prezentuję śliczną kompozycję, zdjęcia zrobione w czerwcu

Piękna naturalistyczna kompozycja. Takie kocham najbardziej Proszę o więcej Dla podratowania zdrowia psychicznego na tę szarość za oknem
Już nie mogę się doczekać prawdziwej wiosny w ogrodzie. Na razie to u mnie też rośliny głupieją z powodu tych temperatur.

Pozdrawiam serdecznie

Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:33, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Być może użyłeś za dużo nasion i siewki były bardzo zagęszczone, miały konkurencję, niektóre miejsca w trawniku z powodu zagęszczenia poraziły choroby grzybowe.

Na wiosnę zalecam:

1. Niskie koszenie (niżej niż normalnie)
2. Wertykulacja i dokładne wygrabienie filcu.
3. Nakłuwanie, napowietrzanie (aeracja nie "areazja")) niekoniecznie skoro gleba jest piaszczysta

4. Uzupełnienie braków ziemi i wyrównanie, ewentualne dosiewki
5. Wałowanie celem wyrównania powierzchni po zimie
6. Podlewanie przede wszystkim i czekanie aż zacznie rosnąć, bo skoro mówisz, że przenawoziłeś, to poczekaj aby zobaczyć jak ona będzie rosła. Kolejne nawożenie zaraz wiosną może jej zaszkodzić. Ile czasu upłynęło od "spalenia trawnika" nawozem ?

Spalenie nastąpiło w maju, potem intensywanie podlewalem i trawa w sezonie wyglądała w miarę o. Tylko te spalone źdżbła przebijały.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:28, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To wg mnie żadna odmiana tylko normalny Prunus laurocerasus. Odmiana 'Otto Luyken" ma listki podłużne i jest bardziej wytrzymała na mróz. Ale to nie ta odmiana.

http://www.hedgesdirect.co.uk/acatalog/Compact_Laurel_Hedge_Prunus_Laurocerasus_Otto_Luyken.html

Danusiu, zdecydowanie to nie Otto, zupełnie inne liście, Otto rośnie u nas pod Selgrosem w olbrzymich dywanach i prawie codziennie go widzę, różnica jest ogromna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:29, 14 sty 2014

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:36, 14 sty 2014

Do góry
Podrzucam linki do artykułów z serii "Trawnik"

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:34, 14 sty 2014

Do góry
Być może użyłeś za dużo nasion i siewki były bardzo zagęszczone, miały konkurencję, niektóre miejsca w trawniku z powodu zagęszczenia poraziły choroby grzybowe.

Na wiosnę zalecam:

1. Niskie koszenie (niżej niż normalnie)
2. Wertykulacja i dokładne wygrabienie filcu.
3. Nakłuwanie, napowietrzanie (aeracja nie "areazja")) niekoniecznie skoro gleba jest piaszczysta

4. Uzupełnienie braków ziemi i wyrównanie, ewentualne dosiewki
5. Wałowanie celem wyrównania powierzchni po zimie
6. Podlewanie przede wszystkim i czekanie aż zacznie rosnąć, bo skoro mówisz, że przenawoziłeś, to poczekaj aby zobaczyć jak ona będzie rosła. Kolejne nawożenie zaraz wiosną może jej zaszkodzić. Ile czasu upłynęło od "spalenia trawnika" nawozem ?
Ogród w skali mikro :) 08:15, 14 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakbyś była zainteresowana instrukcją kancikową

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika

Oooo ... Dziękuję Szefowa
Jak ciąć róże? Cięcie róż 00:06, 14 sty 2014

Do góry
Na każdym pędzie będą kwiaty

Jak ciąć róże? Cięcie róż 23:57, 13 sty 2014

Do góry
Przyginanie pędów to jedyny sposób na obfite kwitnienie, jak rosną pionowo, nie mają impulsu do wypuszczania dużej ilości pąków. Rosną w górę tylko i na szczycie mają kwiaty.

Przycinanie - cięcie tui 23:53, 13 sty 2014

Do góry
Ciąć po niebieskiej linii, a nawet wyżej, najwyżej, bo średnia linia zbyt ogołoci najwyższą tuję.

Tą po prawej to już insza sprawa, trzeba podejść indywidualnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies