To mnie trochę pocieszyłyście dziewczyny, bo złapałam ogrodowego doła Ok.Od następnego sezonu wpisuję wrotycz na listę zadań specjalnych Już Polinka kiedyś tu pisała, żeby mieszać z pokrzywą i czymś tam jeszcze, wtedy dwa w jednym, a pokrzywy za płotem u mnie dostatek
Haniu: No przysięgam, muszę się kiedyś wybrać na takie łowy, żeby sprawdzić naocznie, że te dziady grasują
Małgoś,wygląd bardzo dużo zależy od stanowiska w którym rośnie trawa. U mnie Silvery na dwóch skrajnie różnych stanowiskach( pełne słońce, cień, mokro, sucho) mają całkiem inny wygląd. Wiadomo-pokrój kępy, szerokość żbła jest taka sama ale kolor jest inny. Jak będziesz robić zdjęcia swoich Slverów to wrzuć nie tylko zbliżenie żdzbła ale również kępę z odległości.
Witaj Polinko, teraz rzuciłam się na Twój pamiętnik. Szkoda było nie zacytować tych traw, można je oglądać i sto razy Toszka kiedyś poleciła mi mieszankę do traw, którą Ty stosujesz. Jeśli moje trawki będą kiedyś tak wyglądać, to już teraz przestanę żałować tego biegania za kupami No i do znudzenia: przepięknie!
Iwonko, dużo osób potwierdza, że stare odmiany buksów albo te pielęgnowane od malutkich sadzonek dobrze rosną i są mniej podatne na choroby. Dobierałam takie odmiany cisu aby było można kontrolować wielkość, oczywiście cięcie to podstawa
Trawy różnie się zachowują w ogrodach. Wszystko zależy od stanowiska, nasłonecznienia, wilgotności i to co mają w glebie. U mnie w drugim ogrodzie Gracilimusy, ML, Silvery i ID mają bardziej wyraziste odcienie zieleni niż te rosnące w pierwszym ogrodze. Rozmawiałam z Toszką i stwierdziła, ze największy wpływ ma na to różna gleba i dużo dobroci, które poszły w tamtym roku do gleby.
Miskanty bardzo podobne do Garcilimusa to Georg i Graziella.