Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:58, 12 paź 2016

Do góry
Aniu jakie Ty masz dorosłe córeczki piekne a przeciez Ty sama dziewczynka ))

Praca wre trudno doczytać wszystko ale chciałam zapytac czy ten pomysł jest jeszcze aktualny ? Bo ja mam tak własnie ułożone graby i dwa za brama wjazdowa wdłuz płotu . U mnie to sie sprawdziło )))

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:58, 12 paź 2016

Do góry

maciej_cichon napisał(a)
tu myśleliśmy o trawach

Ten prostokąt to ma być kształt rabaty? Po lewej stronie tarasu jest prosta linia, po prawej nieregularna rabata.
Zdecyduj jaki chcesz mieć kształt rabat nieregularny, czy proste linie. To na pewno ci ułatwi. Obawiam się też, że masz za dużo pojedynczych egzemplarzy w trawniku.
Osiedlowy ogródek 07:54, 12 paź 2016

Do góry
I trochę jesieni astry
Powinnam już sadzić tulipany ale dalie jeszcze tak ładnie wyglądają, że szkoda je wykopywać.
Od nowa ... na przekór wszystkim 01:01, 12 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
zrobiłam kilka jesiennych zdjęć ale nie mam czasu teraz wstawić, jadę do teściowej na obiad

zostawiam tylko trzy kolory

Zajefajne te trzy kolory
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 00:43, 12 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
W ogrodach Hortulu też jest rodzaj chłodnika z wisterii, Ale zdjęcie zostało w poprzednim kompie niestety.

Mogę pomóc mam te zdjęcia z Hortulusa, chłodnik z wisterii we wrześniu br.
Przyznam, że wielkiego wrażenia o tej porze roku nie robi, ale w fazie kwitnienia... chciałabym zobaczyć.

Wśród brzóz i dębów 00:28, 12 paź 2016

Do góry
Elu, ja też mam nadzieje, że będziemy mogły zobaczyć swoje ogrody w realu. Pogoda na razie nie sprzyja, ale być może niedługo będzie lepiej.

Renatko, dziękuję za powitanie i miłe słowa pod adresem mojej brzozowej alejki. Ja też ją kocham, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Ale zimą też jest piękna.

Poza nią mój ogród jest jeszcze nieco pusty, ale to się zmieni.

Pozdrawiam wszystkie Ogrodowiskowe Sąsiadki
Moja ostoja 00:26, 12 paź 2016

Do góry
Wśród tych cherlaków dość zdrowo wygląda i szybko rośnie wiśnia japońska Amonagawa, górując nad pozostałymi roślinami rabaty niczym Mount Everest

Całą rabatę muszę przearanżować.
Miała mieć charakter japoński. Póki co, to tylko kompozycja roślin charakterystycznych dla ogrodów japońskich. Nie zawsze właściwa kompozycja, bo rośliny niekiedy zakrywają siebie nawzajem.

Moja ostoja 00:13, 12 paź 2016

Do góry
Na tej samej rabacie rośnie sosna Umbraculifera. Od dwóch lat "leczę" ją na osutkę (wszystko na to wskazuje). Pryskałam topsinem i bioseptem. Wiem, że osutka jest chorobą trudną do wyleczenia, dlatego los sosny nie jest jeszcze przesądzony. Może obroni się przed chorobą.
Tak wyglądała w kwietniu 2015

A tak teraz (schowała się za rozplenicę)

Moja ostoja 00:05, 12 paź 2016

Do góry
Jodła koreańska i klon palmowy 'Atropurpureum' rosły blisko siebie.
Boję się również o jego los, bo najwyraźniej choruje.
Usunęłam wyschnięte gałązki, aż do białego łyka, oraz zabezpieczyłam maścią ogrodniczą. W ciągu całego sezonu podrósł niewiele, a młode przyrosty latem wyschły.
Nie wiem co mogło być przyczyną niedomagania obu roślin.

Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 00:04, 12 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Czy tu po prawo to Silberspinne?
Moja ostoja 00:01, 12 paź 2016

Do góry
Inne moje dylematy ogrodowe
Teraz trochę poubolewam

Nie tylko rododendrony są w moim ogrodzie problematyczne.

Jodła koreańska zżółkła z roku na rok. Nie zauważyłam żadnego szkodnika. Korzeń i pień również wyglądały na zdrowe. Ale jodły żal Miała już ponad 2 metry wysokości.

Pszczelarnia 23:58, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ostatnia jednak
wydaje mi się że taka sama jaką mam czyli Boom Boom White - u mnie była najpóźniej kwitnącą i dość wysoka ale szyk i elegancję to ma

z tych drobniejszych to polecam Ci Tam Tam ciemne kulki niski okrągły krzaczek

Dlaczego leszczynę wycięłaś ? bo ja o niej myślę więc pytam

a jarmuż - na śniadanko- masełko, cebulka, czosnek,może być i papryczka i ciut szyneczki - to podsmazyć albo dodać pomidorka i się poddusi
w misce obrane listki jarmużu polać oliwą i cytryną i dobrze pomasować następnie na patelnię
na to rozbełtane jajka - wysmażyć jak się lubi i
można rewolucje w ogrodzie czynić

pozdrawiam.

Miro,
a więc ta

jest
Boom Boom White. A miała być Myijama Fubuki. Analizując moje dalie, dochodzę do wniosku, że jeden sklep (ce-kwia.pl) je pomylił całkowicie.
Ta dalia jest bardzo plenna, wielki kopulasty krzaczek do kolan.

Te dalie są bez zarzutu:

Biskup Dover:

Zakupy w internecie potwierdzam - mam takie same obeserwacje - te torebki były ok.
Mam trochę wątpliwości co do tej dalii skoro miałaś do kolan - ona w opisie 90 cm i u mnie taka była a nawet wyżej prawie kwiaty najwyższe pod nos - u mnie w słonku cały dzień może to.

Śliczna ta pojedyncza - oj będą nowe zakupy daliowe,będą
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:47, 11 paź 2016

Do góry
butterfly napisał(a)

Naprawdę ma taki smutny kolor? Na zdjęciu wygląda ślicznie, i do tego powtarza kwitnienie... rośni ci na słońcu? nie przypala jej? jak długo ją masz?

Przyznam,że w pierwszym kwitnieniu, troszkę byłam zawiedziona kolorem matowym,na zdjęciach w sklepie był taki żywy.Na dodatek szybko więdły kwiaty.
Kolejne kwitnienia coraz fajniejsze są. Kwitnie kiściami i często powtarza.
To są różne odsłony tej róży.
W różnym naświetleniu,jednak nie jest to taki żywy fiolet,jak sobie wybrazałam,kupując ją, ale pachnie jak w opisie

Rośnie właściwie na patelni,osłonięta tylko innymi różami,jak na pierwszy sezon,sadzona wiosną,to
pokazała się z jak najlepszej strony.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:38, 11 paź 2016

Do góry
Chyba zacznę od tego ogrodu

Bajkowy ogród Weroniki 23:37, 11 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
W tym roku i moje hortki zmarzły , wczesnie zaczęły rosnąc,ale cieszę sie ze u Ciebie kwitła a parzydło piękne. Buziaki.

Bogdziu, parzydło z Twojej sadzonki u mnie rośnie w 3 albo 4 egzemplarzach, nie licząc sadzonek podanych dalej. Bardzo je lubię. Ale sadzonkę wykopać trudno
Hortensje bukietowe niezawodne, ogrodowe piękne ale kapryśne. U mnie w ub. roku były piękne a w tym roku nie kwitły, choć są z tych nowocześniejszych, zakwitnąć nie zdążyły albo nie miały siły.
Moje jesienne widoki.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 23:31, 11 paź 2016

Do góry
Violu, wpadłam z rewizytą OMG - 1300 tulipanów, podziwiam Wszystkie Trzy tulipanowe specjalistki Zazdroszczę plonów, u nas w tym roku warzywniak w zaniku przez roboty wykończeniowe Wiosną będę wypatrywać szału tulipanowego Sadziłyście je do doniczek i do gruntu ? Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nie posadziłam swoich, leje i leje u nas

violka171 napisał(a)
Wyruszyłysmy na działeczkę posadzić tulipki,myślałam że z dwa dni będę je wysadzać
ale przy takiej pomocy 1300 cebul wysadziłysmy w przeciągu 2 h po części w deszczu

wreszcie miała okazję na żywo zobaczyć swoją Lwią Paszczę

Astry w pełnym rozkwicie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:31, 11 paź 2016

Do góry
burości, tu winobluszcz w cieniu nie przebarwił sie ładnie na czerwono

Artemis

czekam na słońce i radowanie się ostatnimi astrami

zabieram się powoli za porządki w zdjęciach
NewLife w ogrodzie 23:29, 11 paź 2016

Do góry
Margo napisał(a)
No to super
Pokaż fotki jak poradzisz
Mam nadzieję że cenę udało się dobrą wynegocjować. Ja mam cenę wyjściową i też będę już z panem negocjować
Ja juz klepnelam cene. Nie wiem czy dobra. Dla mnie tak. Zakokardkowane drzewka czekaja u ogrodnika na odpowiednią pore na przeniesienie do mojego ogrodu a moje panny Serby na posadzenie czekaja na miejscu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:25, 11 paź 2016

Do góry
Dzisiaj na razie ogranicza optymizm i radość pracy w ogrodzie ale w kolejnym tygodniu ma być ładnie i muszę zacząć sadzić tulipany. Do wykonania tez kilka przesadzeń krzewów i wsadzenia tego co jeszcze w donicach.
Potrzebne też porządki na rabatach taki spacer z taczkami i sekatorem. Fajnie też by było skosić to od razu ogród inaczej wygląda.

A liście mnie zupełnie jeszcze nie dominują , skwapliwie je albo zbieram i na kompost albo siup na rabaty niech pierzynkę tworzą. Czekam też na cenne złoto z brzóz.

Wnet rozkwitnie chryzantem nowa więc radośnie czekam

a ta stara strasznie się opóźnia ale to Wasza wina gdzieś wyczytałam że trzeba uszczykiwać i pewnie za późno to zrobiłam

Te dalie trzymają fajnie fason

Niesamowita jest Leonardo da Vinci no żeby jeszcze pachniała

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 23:25, 11 paź 2016

Do góry
Dla odmiany coś stonowanego

Ostatnie kwiatki nie do końca rozwinięte.

Eden rose

hibiskus syryjski

I coś jeszcze w donicy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies