Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:23, 10 paź 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:20, 10 paź 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:18, 10 paź 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:15, 10 paź 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:11, 10 paź 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 16:04, 10 paź 2016

Do góry
Warto ukorzeniać ścinki lawendy - połowa tego co wsadziłam do skrznki się ukorzeniła i zrobiły się fajne krzaczki

I ostatnio popularna hemoglobina właśnie dotarła.

Tu ma być ogród :) 16:01, 10 paź 2016

Do góry
Leśne trawki, które bardzo przypominają carex Montana, widać, że się u mnie zadomowiły.

I jeszcze porównanie hortek

Polar Bear

Limelight

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 15:50, 10 paź 2016

Do góry
i dziś przygotowuje roślinki już na zimę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:49, 10 paź 2016

Do góry

Mój Eden 15:47, 10 paź 2016

Do góry
Mój Eden 15:47, 10 paź 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:46, 10 paź 2016

Do góry
... Łzy jesiennego deszczu
smutno po szybie spływają
za kim tak bardzo tęsknią
po kim tak głośno łkają
Dlaczego ich łez strugi
szukają pocieszenia
gdzie znajdzie upust rozpacz
gdzie cel ich przeznaczenia
Już wiedzą że to ziemia
spragniona ich obecności
nasycić chce swe łono
marząc o ich bliskości ...

Podmiejski ogródek 15:37, 10 paź 2016

Do góry
I ostatnie zdjęcia:

ta sama rabata w różnych porach roku - zachwycają mnie te potężne wilczomlecze; nawet kupiłam sobie, ale to zupełnie co innego

I najważniejsze zdjęcie, które się akurat źle zeskanowało: na jakie kategorie projektant dzieli rośliny:

Akcent
szkielet
ozdoby
ozdóbki
wypełnienie.

Ja trochę przy tym wymiękłam, nadal nie bardzo łapię różnicę pomiędzy "ozdobami" a "ozdóbkami", ale ten sposób myślenia muszę zastosować u siebie.
Cisy i bukszpany to byłby szkielet,
bez czarny to byłby akcent
hortensje, jaśminowiec, kalina, berberys, żurawki - ozdoby
rozchodniki, przetaczniki, piwonie - ozdóbki
stipa, tulipany - wypełnienie

jeśli nie popełniłam błędów (np.: piwonie nie nadają się na ozdóbkę, bo za bardzo rzucają się w oczy; za dużo ozdóbek) to rabata powinna robić dobre wrażenie. muszę to przeanalizować pod tym kątem.
Podmiejski ogródek 15:26, 10 paź 2016

Do góry
Kasiu, miałam na myśli połączenie starych płytek, z cegłą i żwirkiem.
John Brookes (tytuł książki "projektowanie ogrodów" )
(o kurczę, może nie powinnam reklamować książki konkurencyjnej w stosunku do właścicielki tego forum? Pani Danusiu- jeśli Pani to czyta, to tamta książka została wydana w 2001 r., a Pani książkę też zamierzam kupić))
bardzo często stosuje różne materiały w swoich ogrodach i uważam, że daje to świetny efekt.

Aniu, nowoczesne są dwa, ale nie wiem, czy mogą stanowić inspirację dla Ciebie: jeden jest w środku pól, a drugi wodny

i drugi

Ogródek Iwony II 15:18, 10 paź 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Iwonka, a ja też u Ciebie zawsze jestem. Nie zawsze coś napiszę, ale jestem. Zresztą Twoją przygodę z ogrodem znam prawie od początku, bo nawet kiedy nie byłam jeszcze czynnym członkiem forum, to Twój wątek śledziłam na bieżąco. Widzę, że Twoja Melica całkiem ładnie stoi w przeciwieństwie do mojej. Ciekawa jej jestem u Ciebie w przyszłym roku, mam nadzieję, że będę mogła zmienić o niej zdanie. Może u mnie ma za mokro? Chociaż tam gdzie siedzi nie jest jakoś szczególnie mokro. Nie wiem, ale trochę mam wyrzuty, że ją tak mocno Edytce/Lindsay odradziłam, no ale prawdę o swojej napisałam.

Oj, jak to miłe wiedzieć, że chciało ci się Aniu czytać
Melica - chyba ją lubię. Też jestem ciekawa, czy za rok mnie nie zawiedzie? Między róże jest dobrym zapełniaczem, ale konkurować z rozplenicą np. nie powinna
Wczoraj zrobiłam bukiecik do wazonu. Ucięłam dwie zziębnięte w pąkach różyczki do wazonu (Moją ulubioną Ashram). Z Melicą cieszy moje oko w salonie.

Ciekawa jestem, jak długo postoi w wazonie, bo na rabacie potrafi 3 tygodnie trzymać ładny kwiat

Edytce wyślę nasionka, nie zaszkodzi przetestować.
Aniu, czy ona tobie sama się rozsiewa?
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:59, 10 paź 2016

Do góry
Dziękuję, kochane dziewczynki! Trzymam się! Na razie, żeby nie zapeszyć udaje mi się uchronić przed wkrusami, Z ludźmi minimalny kontakt, najwyżej w windzie, a i w rodzinie nikt z kaszlem do mnie nie przychodzi. Temperaturę za oknem śledzę, i wyjście z psem staram się między kroplami uskuteczniać.

Wam też życzę zdrowia i starajcie się nie chodzić do pracy z przeziębieniem, bo to zapaleniem płuc grozi.

Na pochmurny dzień coś jaskrawego ode mnie z ogródka, niestety już to jest historia.

W kamiennym kręgu od początku 14:58, 10 paź 2016

Do góry
Miłego dnia, dla zaglądających do Kamiennego

W kamiennym kręgu od początku 14:57, 10 paź 2016

Do góry
Jaśminowiec zaskoczył mnie dzisiaj pięknymi kwiatkami

aster płożący jeszcze nie kwitnie...chyba brakuje mu słońca
W kamiennym kręgu od początku 14:55, 10 paź 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No to mnie Aniu trochę uspokoiłaś. Już jestem ciekawa co tam wymyślisz .

Nic tam specjalnego nie będzie
Już pierwsze zmiany poczynione (choć tutaj zamglone) więc jak widzisz rewolucji nie ma

Szczegóły pokażę jak już będzie gotowe
Daleka droga przede mną
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:47, 10 paź 2016

Do góry
Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Będę wdzięczna za pomoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies