Niemożliwe, że 10-15 lat, chyba, że na jakiś super dopalaczach
Ja mam 2 przed domem, ok 20- letnie, fakt, że w życiu nic z nimi nie robiłam, ale wyrosły tak na ok. 1,50 m., a że były to brzydkie, nieforemne krzaczory, w dodatku dwa obok siebie zlepione, tworzyły jajo wielkanocne, to obciachałam je i powstały jeszcze brzydsze niby kulki na pniach
Na wiosnę muszę je rozsadzić i doprowadzić do porządku, trochę by było szkoda taki materiał zmarnować.
Agrowłóknina pomaga jedynie krótkotrwale, np. na czas porannych przymrozków, a zima to jest zima. Pomaga też jako ochrona przed wiatrem czy wysuszającym słońcem. Agrowłóknina nie pomoże jeśli przyjdą duże mrozy. Pączki albo zmarzną, albo przeżyją. Inne sposoby owszem są., ale to dotyczy sadów w czasie majowych przymrozków, a regularna zima z dużą minusową temperaturą to już całkiem inna bajka i się nie ochrania. Nawet jakbyś maty słomiane zrobiła i ogaciła drzewa to i tak nie pomoże.
Czekaj i albo natura się obroni, albo nie.
W takim razie trzeba obejrzeć aktualną Maję w ogrodzie na TVN Meteo i po niej Akademię Ogrodnika, pewnie cosik będzie.
Albo w internecie, jest, bo oglądałam
Tutaj jest róża po odcinku o winnicy. Dom pani Ani z zimozielonego
Taką różę widziałam, przy okazji nagrywania Akademii Ogrodnika w zimozielonym. Maja w domu klientki mówiła o tej róży i ją wstawiła do pustego wazonu. Wieczna róża wygląda tak